Je bruiloft organiseren is geweldig om te doen! Welke eerste stappen moet je nemen om je huwelijk zonder stress te plannen? Waar moet je beginnen met het plannen van je grote dag? Volg de 10 stappen die ik hieronder voor je opgesomd heb.

Je gaat je bruiloft organiseren? Gefeliciteerd bride-to-be! De liefde van je leven popped the question en je hebt natuurlijk volmondig ‘ja’ gezegd. Na de gelukzalige roes besef je opeens dat je allerlei dingen moet gaan regelen: wat wordt het thema van je bruiloft, in welke feestzaal wil je trouwen, wie moet er op de gastenlijst staan, waar ga je je droomjurk vinden,  … ?

Geen zorgen!  Met mijn stappenplan leg ik je uit wanneer en hoe je een bruiloft moet organiseren. En: deze lijst met 10 essentiële punten zal jullie ook helpen om van elke stap te genieten.

Hallo allemaal,

Deze blog begon vier jaar geleden toen- door de coronapandemie-, mijn freelance baan bij een bruidsmagazine opgezegd werd. Doodjammer vond ik het, maar het was niet anders. Mijn klaagzang tegen een goede vriendin, betekende de ommekeer. Zij is een bekende Spaanse trouwinfluencer en besloot dat ik- als ik echt zo verknocht was aan de bruidswereld-, maar een trouwblog moest beginnen.

Net zoals jullie heb ik mijn eigen bruiloft gepland, en ik kan je verzekeren dat het een hele uitdaging was. Zoals jullie weten ben ik Belgische en trouwde ik met een Italiaan uit Milaan. Hoewel ik al jaren voor een bruidsmagazine gewerkt had, had ik destijds toch moeite om alles vlekkeloos te plannen. Tegenwoordig heb ik jarenlange ervaring als wedding reporter op de teller staan, werk ik als wedding planner en ceremoniespreker en heb ik voldoende kennis en ervaring om deze stapsgewijze handleiding voor het organiseren van een bruiloft te maken. Ik hoop dat jij er iets aan hebt en grote sprongen voorwaarts zet in de planning van jullie trouwdag.

Meteen na het meest magische moment-het huwelijksaanzoek, beginnen de meeste bruidsparen te dromen van hun grote dag. Wat ze misschien op dat moment nog niet weten, is dat er heel wat taken te verrichten zijn en dat het belangrijk is om de planning voor het organiseren van een bruiloft stapsgewijs en in chronologische volgorde uit te voeren.

Een bruiloft organiseren met een planner.

Hier moet een inhoudstafel komen

Bruiloft organiseren? Dit zijn je eerste taken

De eerste stappen voor het organiseren van een bruiloft zijn:

 1. Een trouwdatum kiezen
 2. Het beschikbare budget bepalen
 3. De locatie voor de viering en/ of huwelijksceremonie kiezen
 4. Overwegen om een wedding planner in te huren
 5. De belangrijkste leveranciers kiezen: ceremoniespreker, cateraar, fotograaf, videograaf, … .
 6. Documenten voor het huwelijk op het stadhuis of gemeentehuis aanvragen
 7. Een voorlopige gastenlijst opstellen
 8. De perfecte bruidsjurk voor je lichaamstype definiëren
 9. Het kleurenpalet, thema en de decoratie voor de bruiloft bepalen
 10. Alle leveranciers zoeken en zo snel mogelijk vastleggen

Dit zijn natuurlijk de stappen in grote lijnen. Nu is het tijd om een perfecte planning op te stellen rekening houdend met de tijd die elke taak van jullie zal vragen.

Hoe een bruiloft organiseren?
Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

Tijdlijn voor het plannen van een bruiloft

Hieronder vind je alle taken gedetailleerd terug en ontdek je ook wanneer je welke taak moet uitvoeren. Ik ben ervan uitgegaan dat je een jaar van tevoren begint met het organiseren van je bruiloft. Natuurlijk kun je eerder beginnen, maar een jaar van tevoren is het meest aan te bevelen, omdat het je zal helpen om van elk moment en elke taak te blijven genieten.

12 maanden voor de bruiloft

 • De trouwdatum definitief kiezen en vastleggen
 • Het aantal gasten berekenen en op basis hiervan een schatting van het budget maken
 • De feestzaal zoeken en reserveren
 • De kerk, de ceremonieruimte en/ of het stadhuis reserveren
Een bruiloft plannen en een feestlocatie kiezen.
Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

9 tot 11 maanden voor de bruiloft

Stappen voor het organiseren van een bruiloft.
Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

6 tot 8 maanden voor de bruiloft

Hoe je een bruiloft plant.
Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

4 tot 5 maanden voor de bruiloft

Verzamel de documenten voor de religieuze of burgerlijke bruiloft. Je kunt een leidraad voor een symbolische huwelijksceremonie en/ of een religieuze bruiloft vinden door op de link hierboven te klikken.

Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

3 maanden voor de bruiloft

Stuur de huwelijksuitnodigingen naar je gasten, zodat ze jullie trouwdatum in hun agenda kunnen aanstippen.

Taken voor het organiseren van een bruiloft.
Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

2 maanden voor de bruiloft

 • Plan een proefsessie voor kapsel en make-up.
 • Selecteer de muziek voor de ceremonie, de receptie en het trouwfeest.
 • Proef en kies het menu.
 • Boek een gelaatsverzorging voor de bruid en bruidegom.
Taken voor het organiseren van een bruiloft.
Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

1 maand voor de bruiloft

 • Bel en bevestig opnieuw alle geboekte leveranciers.
 • Bevestig de aanwezigheid van al je gasten aan de feestzaal en bel de genodigden die nog niet gereageerd hebben.
 • Check opnieuw de reservering voor je huwelijksreis en boek eventueel al een aantal excursies ter plaatse.

En nu het belangrijkste advies dat ik je kan geven als getrouwde bruid: ontspan en laat alles nu los. Enkele dagen enkele dagen voor de bruiloft hoor je al te genieten van je trouwdag die op til is. Onthoud dat er altijd iets misgaat bij bruiloften. Dat is normaal en moet je gewoon accepteren zonder er erg zwaar aan te tillen. Je hebt alle details geregeld, nu is het enkel nog focussen op de countdown naar je bruiloft.

Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

Hoe moet je een symbolische huwelijksceremonie organiseren?

Elke bruiloft is anders en het is aan jou om een een beslissing nemen over het type bruiloft dat je wilt plannen.

De statistieken liegen er niet om: de trouwers die voor een symbolische ceremonie kiezen, nemen steeds meer toe. Als je hebt besloten dat je op een symbolische manier wilt trouwen, dan heb je verschillende opties: allereerst moet je trouwen in het stadhuis of op het gemeentehuis aangezien een symbolische huwelijksceremonie in België geen enkele rechtsgeldigheid heeft. In Nederland kan een BABS je wel zowel ceremonieel als wettelijk in de echt verbinden. Nadien staat het je vrij om de de huwelijksceremonie naar wens in te vullen.

In verschillende gemeenten en steden in Vlaanderen kan je sinds kort ook op een bijzondere locatie trouwen zoals in het plaatselijke kasteel, een gerenoveerde pastorij, of zelfs in de prachtige tuin van een prachtig landgoed. In Nederland hadden bruidsparen al langer de mogelijkheid om een bijzondere plek voor hun huwelijksceremonie te kiezen.

De taken en de tijdslijn die we hierboven hebben besproken, zullen je leidraad zijn. Als je meer in detail wilt leren hoe je een symbolische bruiloft organiseert- welke aanvraagprocedures je dient te doorlopen-, en welke beschikbare, bijzondere locaties er in jouw gemeente of stad voorhanden zijn, dan raad ik je aan om je informatie in te winnen bij de gemeentelijke diensten van jouw woonplaats.

Hoe je een burgerlijke bruiloft organiseert.
Bruiloft organiseren. Fotograaf: Instagram: @sofievh_fotografie

Hoe moet je een kerkelijke bruiloft organiseren?

Bij het plannen van een religieuze bruiloft is het vertrekpunt de kerk, omdat de priester diegene zal zijn die het huwelijksdossier voor je opent en je door alle stappen zal leiden. Natuurlijk is een huwelijk in een kerk onderworpen aan enkele beperkingen met betrekking tot de vrijheid voor de structuur van de ceremonie, maar toch kan er tegenwoordig heel veel. Toen ik zelf trouwde was onze trouwe viervoeter bijvoorbeeld de ringendrager. Als je meer wilt weten over hoe je een ceremonieboekje voor je kerkelijke bruiloft opmaakt, aarzel dan niet om de link hierboven aan te klikken. Wist je trouwens dat het tegenwoordig ook mogelijk is om een kerk te huren als feestlocatie? Het bruidspaar in de volgende reportage organiseerden hun trouwceremonie én trouwfeest in een kerk.

Bruiloft organiseren. Fotograaf: @Ronny Wertelaers

Hoe moet je een tweetalige bruiloft organiseren?

Dit is het type bruiloft dat ik het leukst vind! Tweetalige bruiloften zijn een echte uitdaging voor koppels met gasten die uit verschillende landen komen. Allereerst moet je nadenken over één of twee talen die de meeste gasten gemeen hebben, en vervolgens is het een goed idee om een tweetalige huwelijksceremonie te voorzien. Natuurlijk is het kiezen voor een tweetalige ceremonie met een professionele; meertalige ceremoniespreker de beste manier om een onvergetelijke ervaring voor jullie buitenlandse gasten en jezelf te creëren. Je kunt alle details vinden om een tweetalige bruiloft te organiseren in het artikel waarnaar ik heb gelinkt.

Hoe je een tweetalige bruiloft organiseert.

Hoe moet je een destination wedding organiseren?

Trouwen in het buitenland , wie droomt daar niet van? Je denkt vast dat een destination wedding iets is wat alleen stellen met een hoog budget kunnen doen, maar dat klopt niet! Dankzij de beperkte gastenlijst is het vaak zelfs goedkoper om een bruiloft in het buitenland te organiseren, dan een bruiloft in België of Nederland te houden. Wil je meer weten over het organiseren van een destination wedding in Italië? Volg dan de link en stuur gerust een mailtje voor meer info.

Hoe je een destination wedding organiseert.

Een bruiloft organiseren hoeft je- na het lezen van dit artikel-, nu echt geen angst meer in te boezemen. Geniet van het proces en veel succes met de planning!

Meer lezen over je bruiloft organiseren of andere thema’s:

Volg ons op FacebookInstagramTikTok  om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en mee te kijken achter de schermen van de bruidsmodeweken in binnen-en buitenland.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.