Voor de zoektocht van je trouwjurk, ga je niet over een nacht ijs. Lees snel verder en ontdek welke strategie werkt.

De zoektocht van je trouwjurk vraagt een grondige voorbereiding. Veel bruiden kijken ernaar uit om tientallen jurken te passen, omdat ze geloven dat dat plezierig is. Neem het van me aan, niets is minder waar! Pas de gouden regel toe waarbij je liever een aantal totaal uiteenlopende stijlen aantrekt, zodat het overduidelijk is welk silhouet je het meeste flatteert. Maar ik begrijp het wel, wanneer krijg je nog eens de kans om al die prachtige jurken te passen? 🙂 Go for it and enjoy…

Een goede voorbereiding is het halve werk wanneer je op zoek gaat naar dé bruidsjurk van je dromen. Pas daarom onze 10 tips toe voor je de paskamer induikt:

1. Research

Je bent al een heel eind op weg als je een idee hebt van wat je mooi vindt. Instagram, Pinterest, TikTok, maar ook de plaatselijke bruidsbeurs zijn een onuitputtelijke bron aan inspiratie. Wanneer je eenmaal weet welke stijl bruidsjurk je zoekt, komen de bruidszaken er aan te pas. Veel bruidswinkels hebben een website of sociale mediakanalen om nog meer informatie over hun collecties te verzamelen.

De zoektocht van je trouwjurk: bruid pas een trouwjurk in de bruidswinkel.
Hoe begin je aan de zoektocht van je trouwjurk? 10 tips! | Photo credit: Grace Loves Lace

De getuigenissen van echte bruiden, die hier hun trouwjurk kochten, zijn een dankbaar hulpmiddel om te achterhalen in welke zaak je het beste terecht kan. Maar soms wissen bruidszaken ook de negatieve reviews. Dat was bijvoorbeeld het geval bij bruid Steffi, die een allesbehalve aangename ervaring had in de paskamer. Mijn verhaal over die vreselijke paservaring van mijn trouwjurk lees je hier.

2. Een slimme meid kiest haar jurk op tijd

Wanneer begin je best aan de zoektocht van je trouwjurk? Als je minstens tien maanden voor de huwelijksdatum op zoek gaat naar je bruidsjurk, dan ben je goed op tijd. De reden waarom een ruime tijdsmarge van belang is, heeft te maken met het feit dat veel bruidscollecties van buitenlandse makelij zijn en jouw jurk ruim op voorhand in de juiste maat besteld moeten worden.

3. Maak een afspraak

Shoppen voor een warme winterjas of shoppen voor een bruidsjurk: het zijn twee ervaringen die mijlenver uit mekaar liggen. Maak allereerst een afspraak met de bruidszaak van je keuze, zodat ook zij zich volledig op jou kunnen concentreren. Een fitting loopt al snel uit tot twee uur en je hebt assistentie nodig van een ervaren verkoopster om in en uit een baljurk te klauteren of om het korset van een zeemeerminjurk aan te rijgen.

Voor de zoektocht van je trouwjurk kan je nu terecht bij Rosa Clara in Parijs, een prachtige bruidsboetiek.
Hoe begin je aan de zoektocht van je trouwjurk? 10 tips! | Photo credit: Rosa Clara Boutique in Paris.

4. Bij de zoektocht van je trouwjurk steun je op Team Bride

Maak een weloverwogen keuze en vraag alleen dié personen mee die JIJ er ECHT bij wil hebben. Wees eerlijk tegenover jezelf! Hou er rekening mee dat hoe meer personen je meeneemt, hoe meer drama er om de hoek loert en hoe stressvoller de ervaring voor jezelf zal worden. Bovendien dalen de kansen dat je jouw jurk vindt, omdat je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet en besluiteloos wordt door al die verschillende meningen. Als je erin slaagt om je te beperken tot een drietal vertrouwelingen, dan zit je meestal wel safe.

5. Wees assertief, niet agressief

Maak je selecte clubje supporters duidelijk dat jij je een beeld gevormd hebt van hoe je eruit wil zien op je grote dag. Maak hen duidelijk dat je graag hun input wenst wanneer je met een kanshebber uit de paskamer stapt, maar vraag hen ook om lief voor je te zijn. Een bruidsjurk passen en kiezen, is een emotionele ervaring. Niet alleen omwille van het feit dat je een nieuwe fase van je leven tegemoet gaat, maar vooral omdat je letterlijk in het middelpunt van de belangstelling zal staan.

Curvy bruid draagt een kanten jurk met spaghettibandjes en een sluier bij de zoektocht van je trouwjurk.
Hoe begin je aan de zoektocht van je trouwjurk? 10 tips! | Photo credit: Grace Loves Lace

Je poseert op een piëdestal, zodat de jurk die je past, goed tot z’n recht kan komen. En bovendien zie je jouw minpuntjes uitvergroot in een torenhoge spiegel. En zijn wij vrouwen niet onze strengste criticasters? Precies! Net daarom heb je een Team Bride nodig die je steunt en die bij een foeilelijke jurk zegt dat het niet aan jou ligt, maar dat je gewoon de foute jurk hebt aangetrokken. Next dress please

6. Aanvaard feedback van Team bride en voel je niet aangevallen

Zegt het spreekwoord niet dat een mes aan twee kanten snijdt? In navolging van punt 5, een gouden regel: OK, iedereen weet ondertussen wel dat jij dé bride to be bent en we verheugen ons op alvast op ‘the wedding of the year’ maar, sta ook open voor feedback van jouw entourage. Soms kennen de mensen die van je houden, je beter dan je denkt en geven ze er geen moer dat celebrity X in dat merk bruidsjurk getrouwd is. Ook al hou jij halsstarrig vol dat je net als ‘háár’ door een bepaalde designer wil gekleed worden.

Jouw bridal squad wil dat jíj straalt op je mooiste dag. Stellen ze voor om een prinsessenjurk met 34 lagen tule te passen terwijl jij droomde van een kort jurkje? Probeer hun visie toch minstens één keer te volgen. Jij hebt er niets bij te verliezen en misschien val je wel voor uitgerekend die jurk, die je op het kledingrek geen blik waardig gunde.

7. Stuur een doodle voor de zoektocht van je trouwjurk

Iedereen heeft het tegenwoordig razend druk. Rekening houden met de agenda’s van Team Bride is dan ook een absolute must. Rek voldoende tijd uit op om jullie gemak bij de bruidszaak te geraken, om nadien nog gezellig een hapje te gaan eten of om bij te kletsen bij een latte en een matcha. Een bruidsjurk shoppen tussen de soep en de patatten of tijdens de middagpauze op het werk? ABSOLUTELY NOT DONE!

8. To diet or not to diet?

Elke bruid wil fit voor de dag komen op haar trouwdag en misschien graag een aantal overtollige kilootjes wegwerken. Ben jij dit ook van plan? Ga dan aan de slag vóór jouw eerste pasbeurt en voor je de zoektocht van je trouwjurk start. Zit je lekker in je vel en ben je trots op jouw rondingen en love handles? Laat je dan niet onder druk zetten om te veranderen. Blijf jezelf en onthoud: happy girls are the prettiest!

Voor de zoektocht van je trouwjurk eet je licht en gezond. Gerechtje van kikkererwten, rucola en dressing.
Hoe begin je aan de zoektocht van je trouwjurk? 10 tips! | Photo credit: Canva

9. Over maten en gewichten

“It’s not about the size you wear,

but the way you wear your size.”

Het moet gezegd, een bruidsjurk shoppen is een niet-alledaagse ervaring. Je bent omringd door je naaste vrienden en familie en de emoties lopen hoog op. Grote consternatie wanneer, als klap op de vuurpijl, jouw maat niet blijkt te passen. Tot overmaat van ramp, lijk je van kernfysica kaas te hebben moeten gegeten om de maattabel van de verschillende jurken te ontcijferen … #Zucht!!! The Blonde Wedding Reporter snelt je ter hulp.

Wat je voor de afspraak moet weten, is dat je jurk waarschijnlijk niet in dezelfde maat als jouw street size besteld kan worden. De maattabel van een bruidsjurk kan variëren afhankelijk van de designer en het land van productie. Val dus niet steil achterover als plots blijkt dat je een jurk van maar liefst drie maten groter nodig hebt of dat je plots niet meer in maatje 40 past. Dit is volkomen normaal, al is het wel begrijpelijk dat veel bruidjes zich hierdoor geïntimideerd voelen.

Curvy bride bij de zoektocht van je trouwjurk. Kanten jurk met kapmouwtjes van Grace Loves Lace en beige cowboy hoed.
Hoe begin je aan de zoektocht van je trouwjurk? 10 tips! | Photo credit: Lost in Paris

We kunnen niet genoeg benadrukken dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom je een goede bruisboetiek moet uitzoeken. De professionele hulp van iemand die weet hoe hij/ zij jouw lichaamsmaten dient op te nemen, is goud waard.

Bruidswinkels slaan doorgaans twee verschillende maten van een bruidsjurk in. Dit is de standaard en een logische keuze gezien het type kledingstuk. Toch kan dit de ‘bruidsjurkenzoektocht’ zeer ‘avontuurlijk’ maken. Vertrouw op je bruidsconsulent(-e). Hij/ zij kan de jurk innemen tijdens een pasbeurt om je toch een waarheidsgetrouw beeld te geven van het juiste silhouet van de jurk. Voor bruidjes waarbij de jurk iets te krap zit, kan het openen van de rits soelaas bieden. Jurken met een korsetmodel en rijglinten zijn eveneens een dankbaar hulpmiddel, omdat de top van de jurk zich letterlijk naar jouw lichaam zet.

Wanneer je eenmaal je keuze gemaakt hebt, zal de bruidsconsulente jouw maten nauwkeurig opnemen. Je borst- en heupomtrek en taille worden opgemeten en jullie overleggen samen welke maat besteld wordt.

Rechthoek, appel, peer of zandloper? Vrouwen komen- gelukkig-, in alle maten en vormen voor. Als bride to be is het je doel om je mooiste lichaamsdelen in de kijker te plaatsen en eventuele minpuntjes te verdoezelen. Het is daarom heel belangrijk dat je weet welk silhouet het mooiste bij welk lichaamstype past. Bestudeer je lichaamstype in de spiegel en bepaal alvast voor jezelf hoe je gebouwd bent. Je spaart je een hoop ergernis en tijd in de bruidszaak uit. Het je nog niet door wat jouw body shape is? Klik dan snel op het volgende artikel De perfecte trouwjurk voor elk figuur’ en ontdek welke trouwjurk bij jouw lichaamstype past.

10. Laat je door niemand onder druk zetten bij de zoektocht van je trouwjurk

Toen ikzelf een paar jaar geleden trouwde, werkte ik al in de bruidsindustrie. Ik wist dus heel goed dat ik op tijd op zoek moest gaan naar mijn jurk en dat ik 100% zeker moest zijn ervan voor ik ‘ja’ zei. En toch… ondanks al mijn voorkennis, liet ik me beïnvloeden. De bruidsconsulente porde me aan om toch snel mijn keuze te maken, want als ik nog lang zou wachten dan zou ik op mijn trouwdag zonder jurk eindigen. Bovendien had ik niet het ‘ideale’ figuur en dus moest ik me toch verwachten aan heel wat retouches. Enfin, afgaande op haar ‘oprechte’ adviezen kon ik niet anders dan besluiten dat het A-B-S-O-L-U-U-T niet goed ging komen met me!!!

Mijn droomjurk die had ik weliswaar gevonden… alleen stond ik er niet mee te pronken voor de spiegel. Hij hing op het kledingrek achter mij en zou naar de bruid naast me in het pashokje gaan. De consulente oordeelde dat hij haar beter stond en mij verzwaarde. Toen ze me als klap op de vuurpijl influisterde dat ik de satijnen pumps ter waarde van 150 Euro er gratis bij zou krijgen, ging ik overstag. Niet zozeer voor het gratis artikel, maar ik legde me neer bij de situatie. Ik nam genoegen met de jurk die ik toen aanhad, de tweede keuze zeg maar.

En dat lieve bruidjes is iets dat JIJ NIET MAG DOEN. Er is een jurk voor iedereen, ongeacht jouw maat of lichaamstype. Laat je door niemand onder druk zetten en blijf zoeken totdat JIJ helemaal tevreden bent. Dat is het recept voor een serene en gelukkige bruid. YOU GOT THIS!!! <3

Blonde bruid met rechte jurk en transparante ballonmouwen bij je zoektocht naar je trouwjurk.
Hoe begin je aan de zoektocht van je trouwjurk? 10 tips! | Photo credit: Andrea Grzicic Weddings

Wil jij over de shopervaring getuigen? Wij zijn op zoek naar bruiden en bruidegoms die willen vertellen hoe ze hun droomoutfit gevonden hebben. Stuur een mailtje met je contactgegevens naar sandra@theblondeweddingreporter.com

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.