Ook druk op zoek naar gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie? Lees snel verder en ontdek onze selectie in dit artikel.

Ben jij ook op zoek naar gedichten om voor te( laten) lezen tijdens de huwelijksceremonie en wil die zoektocht niet echt opschieten? Wij snellen je te hulp. Of jullie trouwen voor de kerk of net niet: elk koppel probeert om hun huwelijksceremonie zo persoonlijk mogelijk te maken. Dat betekent dat bruidsparen tegenwoordig de teugels strak in handen houden en over elk aspect van hun huwelijksceremonie willen nadenken en elk detail wikken en wegen. Dit geldt in het bijzonder voor de teksten en gedichten die voorgedragen zullen worden tijdens de huwelijksceremonie door familie en vrienden.

1. Gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie: Kies de juiste stijl!

Om gedichten te vinden die bij jullie tweetjes passen, bepaal je best even op voorhand welke stijl het gedicht moet hebben. Moet het bijvoorbeeld een gedicht op rijm zijn of ben je dan weer een fan van de klassieke dichters en mag een Engelstalig gedicht van Keats niet ontbreken? Moet het een romantisch sonnet of mag het ook een liefdeslied zijn? En hoe staan jullie tegenover religieus geïnspireerde teksten of parabels?

Een programmaboekje- met hierin de gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie-, ligt op een stoel en is versierd met een geel-groene tekening van een bloem.
Photo credit: Fotograficamente Lecce

Bepaal ook in welke taal poëzie zal voorgelezen worden. Is jouw bruid of bruidegom van buitenlandse origine? Dan is het altijd mooi om iets in de moedertaal van jullie beiden naar voor te laten brengen. Een gedicht kan trouwens ook een perfecte vervanging van een toast of speech zijn. Kom je niet zo snel uit je woorden? Check dan de gedichten die we hieronder voor je selecteerden.  

2. Gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie: wanneer?

Willen je broer of zus iets zeggen tijdens de huwelijksdienst, maar slagen ze er niet in om zelf een speech te schrijven? Help hen dan een gedicht of tekst te selecteren en voorzie een vast voorleesmoment tijdens de huwelijksceremonie. Elk voorleesmoment van de huwelijksceremonie kan je trouwens verrijken met een gedicht. Het past zeker aan het begin van de ceremonie- vlak na het welkomstwoord van de priester, BABS of ceremoniespreker-, wanneer de toon van de viering gezet wordt. Ben je trouwens nog op zoek naar een ceremoniespreker? Klik dan zeker eens op de link en ontdek meer over de persoonlijke huwelijksceremonies die wij schrijven en leiden op bruiloften.

Een bruidspaar lacht terwijl ze luisteren naar gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie. Ze zijn omgeven door eucalyptus en witte rozen. Op de achtergrond zien we hun genodigden meevolgen.
Photo credit: Fotograficamente Lecce

Een ander gepast moment is vlak voor het uitspreken van je-al dan niet persoonlijke-, huwelijksgeloften. Als je een alternatieve huwelijksceremonie plant, zoals een zand-, plant- of handvastingceremonie, kan je de getuigen vragen om afwisselend een deel van een gedicht voor te lezen. Een andere optie waarbij het voorlezen van een gedicht gepast is, is vlak na het uitwisselen van de ringen of vlak voor het moment dat jullie tot getrouwd paar zijn uitgeroepen door de huwelijksvoltrekker van dienst.

De huwelijksgasten lachen terwijl ze luisteren naar gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie door de zus van de bruid in een zwarte jurk. Ze zijn omgeven door eucalyptus. Op de achtergrond zien we een enorme cactus als wandversiering.
Photo credit: Fotograficamente Lecce

Als je een religieuze ceremonie plant, dan deel je het ceremonieboekje op voorhand best even met de priester of dominee. Zo ben je zeker dat je geen cruciale passages overslaat. En als je hulp nodig hebt bij het opstellen ervan, dan helpen we je graag verder. Klik op de link om een ceremonieboekje kerkelijk huwelijk op te stellen.

3. Onze selectie gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie:

Parabels en andere Christelijk geïnspireerde teksten:

Voorbeeld 1: De liefde is geduldig en vol goedheid

Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs I Korintiërs 13: 4-8)

Al spreek ik de taal van mensen en engelen – als ik de liefde niet heb, ben ik een galmend bekken of een schelle cimbaal. Al heb ik de gave van de profetie, al ken ik alle geheimen en alle wetenschap, al heb ik het volmaakte geloof dat bergen zou verzetten – als ik de liefde niet heb, ben ik niets.

Al deel ik al mijn bezit uit, al geef ik mijzelf prijs om mij daarop te kunnen beroemen – als ik de liefde niet heb, helpt het mij niets. De liefde is geduldig en vriendelijk; de liefde is niet afgunstig, zij praalt niet, zij verbeeldt zich niets. Zij gedraagt zich niet onfatsoenlijk, zij zoekt zichzelf niet, zij laat zich niet kwaad maken en rekent het kwade niet aan. Zij verheugt zich niet over onrecht, maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles verduurt zij. De liefde vergaat nooit.

Het bruidspaar luistert naar gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie door de moeder van de bruidegom in een koraalrode jurk. Op de achtergrond zien we een enorme cactus als wandversiering.
Photo credit: Fotograficamente Lecce
Voorbeeld 2: Parabel van de zandkorrels

Eens was er een jonge vrouw. Op de vooravond van haar huwelijk stond zij bij haar moeder en keek naar de zon die over het strand onderging in volle zee. Toen vroeg zij haar moeder: “Moeder, mijn vader houdt van je en is je altijd trouw gebleven. Wat moet ik doen opdat mijn man me steeds meer zou beminnen ?” De moeder zweeg en dacht even na, dan bukte ze zich en vulde elke hand met zand en kwam bij haar dochter staan. 81 Zonder verder iets te zeggen knelde ze de vingers van één hand steeds sterker om het zand. Het zand glipte ertussen.

Hoe krampachtiger zij haar hand balde, hoe sneller het zand eruit gleed. Toen zij haar hand opende kleefden nog slechts enkele korrels aan haar handpalm. Maar haar andere hand had de moeder opengehouden als een kleine schaal. Daar bleven de zandkorrels liggen. Ze schitterden steeds heerlijker in het licht van de late zon. “Dit is mijn antwoord,” zei de moeder zacht.

Het outdoor prieeltje voor de huwelijksceremonie is prachtig versierd met groen en witte rozen. Op de voorgrond de ceremonietafel en twee houten krukjes voor het bruidspaar.
Photo credit: Fotograficamente Lecce

Liefdesgedichten tout court

Voorbeeld 1: Als de liefde niet bestond- Toon Hermans

Als de liefde niet bestond
Zullen ze stilstaan, de rivieren
En de vogels en de dieren
Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zou het strand de zee verlaten
Ze hebben niets meer te bepraten
Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zou de maan niet langer lichten
Geen dichter zou meer dichten
Als de liefde niet bestond

Nergens zouden bloemen staan
En de aarde zou verkleuren
Overal gesloten deuren
En de klok zou niet meer slaan

Als de liefde niet bestond
Dan was de hele vrijerij bedorven
De wereld was gauw uitgestorven
Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zou de zon niet langer stralen
De wind zou niet meer ademhalen
Als de liefde niet bestond

Geen appel zou meer rijpen
Zoals eens in het paradijs
Als wij elkaar niet meer begrijpen
Dan is de wereld koud als ijs

Ik zou sterven van de kou
En m’n adem zou bevriezen
Als ik je liefde zou verliezen
Er is geen liefde zonder jou

De bruidegom in donkerblauw pak spreekt met een microfoon zijn huwelijksgeloften uit. De bruid met een eenvoudige witte jurk en sluier van tule luistert en glimlacht bij het horen van zijn belofte.
Photo credit: Fotograficamente Lecce
Voorbeeld 2: Getrouwd

Getrouwd, dat is met heel je wezen blij en arm zijn,

koud en moe zijn, groot en klein zijn, bij elkaar.

Dat is van top tot teen, met huid en haar,

volop mens zijn, man en vrouw zijn, bij elkaar.

Getrouwd, dat is zwijgend moe zijn, onbegrepen,

niet in staat een weg te banen naar elkaar.

Dat is vragend, plagend, lievend, gevend,

stil maar wachtend bij elkaar.

Getrouwd, dat is getweeën groeiend als mensen,

ieder naar zijn aard.

En daarin elkaar steeds weer boeiend: je bent mijn leven waard.

Voorbeeld 3: Ik hou van je

Zeggen “ik hou van jou” is gemakkelijk. Heel anders wordt het als je elke dag opnieuw durft beginnen. Echt houden van elkaar is trachten te doen wat je mond zegt. Het is je man, je vrouw elke morgen een nieuwe kan geven. Altijd terug in elkaar geloven. Steeds weer enthousiast kunnen worden over de mensen en de taal der kleine dingen leren verstaan. Het is dankbaar antwoorden op attenties, waaraan anderen voorbijgaan. Naar haar luisteren, alsof je haar voor het eerst hoorde praten. Glimlachen om zijn vragende blik en blij verwonderd blijven over handen die willen strelen.

Een klein boeketje van eucalytus en witte rozen, samengebonden door een wit lint ligt sierlijk op een stoel totdat het bruidsmeisje het weer oppikt.
Photo credit: Fotograficamente Lecce
Voorbeeld 4: Luisterlied- Herman Van Veen

Hier heb ik iets voor als de ochtend begint,

als een vroege vogel wordt gewekt door de wind,

als we wakker worden met de zon in ons bed,

heb ik iets voor jou. Ik wil alles voor je doen,

ik wil alles voor je zijn. Ik geef je alles wat ik heb, alles,

alles wat ik heb ben jij.

Hier heb ik iets omdat je vaak om me lacht,

iets voor als je boos bent,

als je huilt en ik zacht lieve woordjes fluister in het holst van de nacht,

heb ik iets voor jou. Ik wil alles voor je doen,

ik wil alles voor je zijn. Ik geef je alles wat ik heb, alles,

alles wat ik heb ben jij.

Teder als jouw glimlach even breekbaar en teer liever zonder woorden,

want het is zoveel meer, meer dan ik kan zeggen,

dat besef ik elke keer als ik jou weerzie.

Ik wil alles voor je doen, ik wil alles voor je zijn.

Ik geef je alles wat ik heb, alles, alles wat ik heb ben jij.

De bruid in witte jurk met sluier voor het gezicht en een boeket van groen en witte bloemen wandelt naar de outdoor ceremonieruimte voor haar huwelijk.
Photo credit: Fotograficamente Lecce
Voorbeeld 5: Wanneer ik morgen doodga- Hans Andreus

Wanneer ik morgen doodga, vertel dan aan de bomen hoeveel ik van je hield.

Vertel het aan de wind die in de bomen klimt of uit de takken valt,

hoeveel ik van je hield.

Vertel het aan een kind dat jong genoeg is om het te begrijpen.

Vertel het aan een dier, misschien alleen door het aan te kijken.

Vertel het aan de huizen van steen, vertel het aan de steden,

hoe lief ik je had. Maar zeg het aan geen mens.

Ze zouden je niet geloven.

Ze zouden niet willen geloven dat dit alleen maar een man, alleen maar een vrouw,

dat een mens een mens zó lief had als ik jou.

Voorbeeld 6: Liefdesgedicht- Herman Gorter

Zie je ik hou van je,
ik vin je zo lief en zo licht –
je ogen zijn zo vol licht,
ik hou van je, ik hou van je.

En je neus en je mond en je haar
en je ogen en je hals waar
je kraagje zit en je oor
met je haar er voor.

Zie je ik wou graag zijn
jou, maar het kan niet zijn,
het licht is om je, je bent
nu toch wat je eenmaal bent.

O ja, ik hou van je,
ik hou zo vrees’lijk van je,
ik wou het helemaal zeggen –
Maar ik kan het toch niet zeggen.

Het bruidspaar luistert naar gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie door een vriend van de bruidegom in een donkergroen maatpak en met een rode baard en krullen. Op de achtergrond zien we een enorme cactus in de tuin waar de ceremonie plaatsvindt.
Photo credit: Fotograficamente Lecce
Voorbeeld 7: Als je echt van iemand houdt- Toon Hermans

Als je echt van iemand houdt, 
Iemand alles toevertrouwt,
Een die echt weet wie je bent,
Ook je zwakke plekken kent,
Die je bijstaat en vergeeft, 
En die ‘naast’ en ‘ in’ je leeft,
Dan voel je pas wat leven is,
En dat liefde geven is.

Het outdoor prieeltje voor de huwelijksceremonie is prachtig versierd met bloemstukken met groen en witte rozen. Op de voorgrond de ceremonietafel en twee houten krukjes voor het bruidspaar. Twee rotan manden met puntzakjes gevuld met witte bloemblaadjes flankeren het begin van het gangpad.
Photo credit: Fotograficamente Lecce

Heb jij alle teksten en gedichten voor je huwelijksceremonie gekozen? Of heb je misschien zelf een onvergetelijke speech geschreven? Wij zijn heel benieuwd naar hoe jij dat ervaren hebt.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.