Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk gezocht! Met deze tips baart de opmaak van het ceremonieboekje voor je kerkelijk huwelijk je geen kopzorgen meer.

Bruidsmeisjes houden een ceremonieboekje kerkelijk huwelijk en bloemen vast en zitten op een rij in de kerk.
Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk| Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Het valt ons op dat wanneer we de verschillende Facebookgroepen voor bruiden en bruidegoms erop nalezen, er telkens dezelfde vragen van toekomstige bruidsparen terugkomen: “Wil iemand het misboekje van hun kerkelijke viering delen?” of “Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk gezocht!” en “Hoe maak je een ceremonieboekje voor je kerkelijk huwelijk?”. Veel koppels zien er blijkbaar tegenop en stellen deze klus zo lang mogelijk uit. The Blonde Wedding Reporter slaat daarom voor jullie de handen uit de mouwen.

Lees dus vooral verder als ook jij ons antwoord op de oproep ‘Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk gezocht’ wil ontdekken.

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: de grote lijnen

Of je nu kiest voor een traditionele, kerkelijke inzegening in de parochiekerk of een persoonlijke huwelijksceremonie in een park of feestzaal, in grote lijnen lopen huwelijksceremonies volgens hetzelfde stramien. De non-believers onder jullie, laten een aantal kerkelijke elementen simpelweg achterwege of herformuleren dezelfde boodschap zonder Bijbelse verwijzingen. De inhoudsopgave van het ceremonieboekje voor het kerkelijk huwelijk hieronder is vrij traditioneel, maar het staat je vrij om er een afwijkende invulling aan te geven.

1. De lay-out van het ceremonieboekje kerkelijk huwelijk

Kies een mooi voorblad in een harde papiersoort. Hierop vermelden jullie je naam en de datum van het huwelijk. Traditioneel wordt de naam van de bruid op haar trouwdag overal als eerste vermeld. Dit zal voor de laatste keer zo zijn, want na je huwelijk volgt er eerst de naam van je echtgenoot.

Tip: Personaliseer je misboekje

Dit kan je doen aan de hand van een foto of een (karikatuur-)tekening van jullie tweetjes. Je kan ook opteren voor een foto of een tekening van de kerk waar de viering zal plaatshebben. Of wat dacht je van een mooie quote over de liefde?

Als jouw huwelijk elegant chic is, dan vermeld je enkel jullie namen en de  huwelijksdatum in een mooi lettertype en zorg je ervoor dat het misboekje qua kleur, papiersoort en lay-out zoveel mogelijk bij de huwelijksuitnodiging aansluit. Het geheel laat je inbinden met een mooi satijnen, katoenen of organza lint. Nietjes kunnen uiteraard ook.

Wit ceremonieboekje kerkelijk huwelijk met  een krans van groene blaadjes en roosjes op het voorblad.
Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk.| Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Op de achterkant van het misboekje kan je alle aanwezigheden bedanken voor hun aanwezigheid. Andere mogelijkheden zijn: een gedicht, een foto van jullie handen mét trouwringen aan, jullie initialen, een kort gedicht,… Enfin, laat je fantasie gerust de vrije loop gaan.

2. De hoofdrolspelers tijdens de huwelijksviering

De drie volgende bladzijdes zijn zowat de mis en scène en het voorproevertje van de dienst en hier dien je veel zorg aan te besteden. Op de eerste bladzijde vermeld je de volgende gegevens:

Huwelijksviering van het bruidspaar… namen toevoegen

Voorgegaan door E.H… voornaam en naam priester

Locatie( vb: kerk, park, feestzaal, …)

Stad of gemeente

Huwelijksdatum

Onderschat zeker het belang van een goede lay-out niet! Kies voor een mooi lettertype in een makkelijk leesbare tekengrootte. De tweede bladzijde kan je gebruiken om(opnieuw?) een foto van jullie beiden te plaatsen. Vergeet niet dat vee gasten je misboekje mee naar huis nemen en op die manier blijft het een mooie herinnering. Wie liever niet letterlijk in the picture staat, kiest voor een gedicht dat een loflied op de liefde is. Klik op deze link voor romantische gedichten die je kan gebruiken voor je bruiloft.

Op de derde bladzijde zet je de andere belangrijke deelnemers in de kijker. Denk hierbij aan jullie ouders, de getuigen, de bruidskindjes, de muzikanten die de dienst opluisteren, …

De moeder van de bruid en het bruidsmeisje lopen over de witte loper naar het altaar gevolgd door de bruid.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: de inhoudstafel

Hieronder schetsen we de chronologische volgorde van het ceremonieboekje en leggen we uit wat er precies gebeurt bij elk onderdeel van de dienst.

1. Intredelied

Kies voor een intrede in stijl en een song die bij de gelegenheid past. Op onze website hebben we verschillende artikels over muziek op je bruiloft geschreven. Lees zeker het artikel Hoe kies je de muziek voor je bruiloft? Misschien zit er wel een liedje bij dat voor jullie beiden zeer belangrijk is? Durf lak te hebben aan opgelegde regeltjes en kies voor muziek die bij jullie bruisende persoonlijkheid past. Zo zijn er bijvoorbeeld bruidsparen die zweren bij nostalgische én romantische Disney songs.

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: intrede van gesluierde bruid aan de arm van haar broer
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Oh, en we horen steeds vaker dat de bruidegom geen intrede wil maken en liever aan het altaar op zijn bruid wacht. Uiteraard is ook dit een persoonlijke keuze.

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: de bruidegom in beige pak wacht, bijgestaan door zijn getuige, aan het altaar op de aankomst van de bruid.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

2. Verwelkoming

De verwelkoming gebeurde vroeger traditioneel door de persoon die de (kerk-)dienst leidde, maar tegenwoordig kiezen bruidsparen ervoor om ook zelf hun gasten te verwelkomen. Je kan een leuke anekdote over jullie leven als koppel vertellen, over hoe jullie elkaar ontmoet hebben, waarom jullie besloten hebben om de grote stap te zetten of een mooie tekst over de liefde laten voorlezen. Wij selecteerden 15 romantische gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie.

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: bruidegom in beige pak begroet gesluierde bruid aan het altaar.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

3. Openingstekst

Herinner je je nog het verhaal over de witte linten tijdens de huwelijkplechtigheid van Prins Laurent en Prinses Claire? Waarschijnlijk niet, maar dat moment was de volgende dag het gespreksonderwerp bij uitstek en haalde alle voorpagina’s van de kranten. De parabel die de priester van dienst voorbracht, maakte bij iedereen veel emoties los. Het had niets met religie te maken, maar de boodschap was er niet minder om. Populaire voorbeelden tijdens huwelijksplechtigheden zijn de parabel van de gebarsten waterkruik, de parabel van de hand met zand, de parabel van de twee ijsblokken en de parabel van de rijke man. Hieronder alvast een van onze favorieten;

Parabel van de zandkorrels

Eens was er een jonge vrouw. Op de vooravond van haar huwelijk stond zij bij haar moeder en keek naar de zon die over het strand onderging in volle zee. Toen vroeg zij haar moeder: “Moeder, mijn vader houdt van je en is je altijd trouw gebleven. Wat moet ik doen opdat mijn man me steeds meer zou beminnen ?” De moeder zweeg en dacht even na, dan bukte ze zich en vulde elke hand met zand en kwam bij haar dochter staan. 81 Zonder verder iets te zeggen knelde ze de vingers van één hand steeds sterker om het zand.

Het zand glipte ertussen. Hoe krampachtiger zij haar hand balde, hoe sneller het zand eruit gleed. Toen zij haar hand opende kleefden nog slechts enkele korrels aan haar handpalm. Maar haar andere hand had de moeder opengehouden als een kleine schaal. Daar bleven de zandkorrels liggen. Ze schitterden steeds heerlijker in het licht van de late zon. “Dit is mijn antwoord,” zei de moeder zacht.

4. Vergevingsmoment

Dit is een moment waarop iedereen stilstaat bij fouten die in het verleden gemaakt zijn. Tegelijkertijd is het een belofte om het vanaf nu anders én beter te doen. Een voorbeeld van het type tekst dat hier het best op zijn plaats is, vind je hieronder. Om de dienst zo persoonlijk mogelijk te maken en iedereen er echt bij te betrekken, kan je aan vrienden en familieleden vragen of ze een (deeltje van de) tekst willen voorlezen.

Het is goed in 't eigen hart te kijken
Nog even voor het slapen gaan 
Of ik van dageraad tot avond 
Geen enkel hart heb pijn gedaan
Of ik geen ogen heb doen wenen
En geen verdriet op iemand legde, 
Of ik aan liefdeloze mensen
Een woord van liefde zegde 
En vind ik in mijn hart 
Dat ik één droefenis genas, en mijn armen heb gewonden 
Rond één hoofd dat eenzaam was, 
Dan weet ik dat ik bij de laatste avondzoen
rustig mijn ogen dicht kan doen. 

5. Openingsgebed

Op dit moment breekt de eigenlijke Eucharistie aan. Wie geen kerkelijke inzegening van het huwelijk wil, laat deze onderdelen gewoon achterwege. Voor inspiratie rond Bijbelse teksten kan je terecht op het internet of bij je parochie, waar ze mappen vol religieus tekstmateriaal hebben.

6. Liturgie van het woord: Eerste( Bijbelse) lezing

Doorgaans worden de brieven van de apostelen van Jezus voorgelezen. Het ‘Hooglied van de liefde’, dat vaak gebruikt wordt om duidelijk te maken wat het betekent om iemand echt lief te hebben, is een heel mooi en sereen voorbeeld. ( <Uit de eerste brief aan de Korinthiërs (12, 31, 13,1-8a))

De liefde is geduldig en vol goedheid
Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs I Korintiërs 13, 1-8a Al spreek ik de taal van mensen en engelen – als ik de liefde niet heb, ben ik een galmend bekken of een schelle cimbaal. Al heb ik de gave van de profetie, al ken ik alle geheimen en alle wetenschap, al heb ik het volmaakte geloof dat bergen zou verzetten – als ik de liefde niet heb, ben ik niets.

Al deel ik al mijn bezit uit, al geef ik mijzelf prijs om mij daarop te kunnen beroemen – als ik de liefde niet heb, helpt het mij niets. De liefde is geduldig en vriendelijk; de liefde is niet afgunstig, zij praalt niet, zij verbeeldt zich niets. Zij gedraagt zich niet onfatsoenlijk, zij zoekt zichzelf niet, zij laat zich niet kwaad maken en rekent het kwade niet aan. Zij verheugt zich niet over onrecht, maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles verduurt zij. De liefde vergaat nooit.

7. Evangelie

Het Evangelie is voor het Christendom het meest sacrale onderdeel van een eucharistieviering, waarin de blijde boodschap van Jezus uitgedragen wordt. De eer voor het lezen van deze Bijbelse tekst, valt te beurt aan de priester. Het Nieuwe Testament van de Bijbel bevat vier Evangeliën; Matteüs, Lucas, Marcus en Johannes. Je kan fragmenten van het Evangelie gemakkelijk op het internet terugvinden. Tik in de zoekmotor de naam van één van deze vier apostelen in en vermeld ook de term ‘huwelijksviering’.

8. Homilie

De preek van de priester kan je als bruidspaar uiteraard niet voorbereiden. Dit is het moment waarop hij zijn eigen visie op het leven als een getrouwd stel mag geven.

9. Huwelijksinzegening

Dan breekt er eindelijk het moment aan waarop alle bruiloftsgasten gewacht hebben! Jullie jawoord komt steeds dichterbij en in afwachting daarvan stelt de priester je drie standaardvragen, waarop jullie tweetjes in koor ‘Ja, dat zijn wij!’ antwoorden.

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: bruidegom in beige pak en bruid met bloemen in het haar geven elkaar het jawoord.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

10. De huwelijksbelofte

Iedereen houdt nu de adem in, want dit is het ogenblik waarop jullie elkaar de rechterhand te geven en voor de aanwezige gemeenschap jullie trouwbelofte uit spreken.

De standaardversie klinkt als volgt:

“X, ik wil je man/ vrouw zijn en ik beloof je trouw te blijven in goede en kwade dagen, in armoede en in rijkdom, in ziekte en gezondheid. Ik wil je liefhebben en waarderen, al de dagen van mijn leven.”

Veel bruidsparen drukken tegenwoordig ook hun stempel op dit magische moment en kiezen ervoor om dit in hun eigen woorden te doen en dus zelf een trouwbelofte te schrijven. Als je denkt dat je hiertoe in staat bent, dan moet je dat vooral doen. Maar… let op, schrijf de tekst ruim op voorhand, zoek het niet te ver en zorg dat het gemeend en recht uit het hart komt.

Kan jij nog wat tips gebruiken om zelf je persoonlijke trouwbelofte te schrijven? Lees dan zeker het artikel: Wil jij je persoonlijke trouwbelofte schrijven? 5 tips!.

Het bruidspaar heeft het ceremonieboekje kerkelijk huwelijk vast en leest hun persoonlijke huwelijksgelofte aan elkaar voor.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Toen Anika trouwde, was dit haar eigen interpretatie van de huwelijksbelofte:  

Liefste schat
Al van meet af aan vormen jij en ik een echte tandem.
Op jou kan ik vertrouwen, welke weg je ook inslaat.
Ik geniet er van om samen met jou onderweg te zijn, maar ook
om even halt te houden en te genieten van de kleine dingen die ons zo speciaal
maken.


Jouw pretoogjes, jouw lach, het tot rust komen in
jouw putje, het laatste kusje op mijn hoofd voor het slapengaan, …
En ik weet aan een tandem komt ook sleet, maar ik zal hem
steeds helpen onderhouden, hem steeds als nieuw behandelen.
Want vandaag wil ik jou beloven: Een zomerse dag, een
besneeuwde ochtend, door weer en wind, met een extra aanhangwagentje voor onze
toekomstige kinderen,

Vanaf vandaag wil ik de rest van ons leven, samen mét jou
onderweg zijn. Als man en vrouw.
Ik hou van jou.

Tip:

Leer je trouwbelofte niet uit het hoofd, maar pen het neer in gepersonaliseerde geloftenboekjes. Spreek de gelofte uit terwijl je je partner in de ogen kijkt. Dit is een van de mooiste en meest intense momenten van de viering.

11. Zegening en uitwisseling van de ringen

Voor de ringen uitgewisseld worden, spreekt de priester de volgende woorden uit: “Gedenk steeds het ja-woord dat jullie aan elkaar hebben gegeven. Wees voortaan één in hart, één in geest, één in leven. Moge de Heer jullie huwelijk zegenen. Wat God verbonden heeft, zal een mens nooit scheiden.

Om jullie ja-woord symbolisch kracht bij te zetten dragen jullie vanaf nu een ring, een juweel zonder begin of einde. Voor je de ring aan de vinger van je kersverse echtgeno(o)t(e) schuift, spreek je volgende woorden uit:

  “X, draag deze ring als een teken van mijn liefde en mijn trouw. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Ook op deze standaardzin, zijn variaties mogelijk. Opgelet bruidjes… de bruidegom overhandigt de ring als eerste!

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: bruidspaar in witte trouwkledij wisselt de trouwringen uit.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Dit is ook het moment waarop er eindelijk gekust mag worden. <3

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: het bruidspaar kust voor het eerst omgeven door de huwelijksgasten en prachtige witte bloemen.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

12. Zegening van de huwelijkskaars

Aan het einde van de huwelijksmis ontvang je een huwelijkskaars. Later zal tijdens de doop van eventuele kinderen, de doopkaars van de kroost worden aangestoken aan jullie huwelijkskaars.

13. Ondertekening van het huwelijksregister

Het bruidspaar tekent samen met de getuigen het huwelijksregister. Laat een leuk liedje door de kerk schallen, want nu zijn jullie eindelijk man en vrouw.  

Tip: Vraag of één van de getuigen een mooie pen, die schrijft(!) wil meebrengen. Niets zo lelijk om op foto een prachtige bruid met een ‘reclamepen’ in haar hand te zien.

14. Voorbeden

Vraag twee lezers( = lectoren) om deze voorbeden afwisselend voor te lezen. Traditioneel wordt er hier voor het bruidspaar, de familie en vrienden, dierbare overledenen en de hele mensheid gebeden. Hierna volgt het eerste gebed dat God volgens de overlevering aan Jezus schonk;

15. De offerande

Afhankelijk van de parochie waar je trouwt, wordt dit gebruik al dan niet weggelaten.

16. Het Onze Vader

De meeste priesters zullen je vragen om dit gebed niet voluit uitgetypt in het misboekje op te nemen, omdat het toch door iedereen gekend zou moeten zijn.

17. Vredeswens

Dit is het ogenblik waarop de priester iedereen vrede toewenst en de aanwezigen mekaar de hand drukken als teken hiervan.

18. Communie

Na de Communie, breekt een moment van bezinning aan. Een instrumentaal intermezzo dat hier zeer goed bij  past is het Ave Maria van Franz Peter Schubert. Wij doen ons petje af voor deze bruid die het aandurfde om op haar trouwdag te zingen als teken van dankbaarheid.

Uiteraard kan je ook altijd voor de instrumentale versie kiezen. Wij kregen alvast kippenvel bij het beluisteren van dit fragment.

Na het Slotgebed en de Zegening en zending volgt het Dankwoord van het bruidspaar. Je kan hierbij iedereen bedanken die aanwezig was en zijn steentje bijgedragen heeft aan deze mooie dag. Of je kan er voor kiezen om jullie ouders uitdrukkelijk in de bloemetjes te zetten en zelf het dankwoord voor te lezen. Bruidjes die nu al weten dat ze daartoe niet in staat zullen zijn, laten deze eer aan de getuigen.

19. Uittredelied

Wanneer jullie als kersvers echtpaar de kerk verlaten, dan kan dat niet anders dan op de tonen van de ‘Wedding March’ van Felix Mendelssohn! 

Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk: het bruidspaar verlaat de kerk en wordt buiten opgewacht door vrienden en familie die met rijst gooien.
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Heb jij nog vragen of het ceremonieboekje voor een kerkelijk huwelijk? Wij helpen graag en hopen dat we de vragen m.b.t. jullie oproep ‘Ceremonieboekje kerkelijk huwelijk gezocht!‘ goed beantwoord hebben.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.