Een glazen bol? Die hebben we niet en het is moeilijk om veronderstellingen te maken in een tijd waarin ons hele sociale leven op losse schroeven staat. Wat we wel zeker weten is dat huwelijken in 2021 anders zullen zijn. Hieronder sommen we de belangrijkste huwelijkstrends van 2021 voor je op.

Bruiden wereldwijd zeggen dat de gevolgen van de pandemie hun huwelijksverwachtingen stevig beïnvloeden. Tegelijkertijd stellen we ook vast dat bruidsparen hun grote dag veel bewuster beleven. Ze focussen meer op de ceremonie en integreren meer persoonlijke details. Daarnaast geven ze ook meer geld per gast uit. Het handvol gasten dat de bruiloft kan bijwonen, willen ze op die manier in de watten leggen en een mooie ervaring bezorgen.

1. Huwelijken op weekdagen

Photo credit: Giuliana Covella Photography

Feestlocaties en huwelijksleveranciers zijn niet zo beschikbaar voor 2021. Dat kan bijna ook niet anders met al die afgelastingen en uitgestelde huwelijken in 2020. Je huwelijk op een weekdag plannen, kan grote voordelen hebben: je gedroomde feestlocatie en je favoriete huwelijksleveranciers zijn vrij en je moet niet uitwijken naar een plan B. Ook interessant: een weekdag kan je ook wat geld besparen en je steunt bovendien de sector die het tijdens de coronacrisis zo zwaar te verduren kreeg.

2. Duurzaamheid troef

Iedereen is zich meer dan ooit bewust van zijn/ haar ecologische voetafdruk. Save the dates, huwelijksuitnodigingen en ‘Bedankt dat je er was-‘kaartjes ruimen plaats voor een digitale variant. Vegan bruidstaarten, seizoensgebonden bloemen voor het bruidsboeket en shoppen bij duurzame bruidsmerken, … zullen schering en inslag zijn.

huwelijkstrends

3. Een jurk, meerdere looks…

Of het nu gaat over kleding die op verschillende manieren gedragen kan worden of over jurken die een afneembaar onderdeel hebben, ‘de aanpassingsfactor’ is brandend actueel in de mode-industrie. Deze modetrend wordt positief onthaald door bruiden die op de receptie een andere look dan tijdens de huwelijksceremonie willen hebben of die een deel van hun outfit opnieuw willen dragen tijdens hun sequel wedding.

4. DIY Make-Up

Het was een hele tijd lastig om bij de kapper te geraken. Een visagiste aan huis? Dat was helemaal out of the question. Veel coronabruiden zijn dan maar noodgedwongen zelf aan de slag te gaan. De make- up tutorials op You Tube werden als een resultaat daarvan vlotjes aangeklikt. Bovendien voorspellen we een terugkeer naar eenvoud en in het bijzonder voor de huid. De zogenaamde Skin first approach gaat komaf maken met geplamuurde gezichten en overgestylde wenkbrauwen. Hello you, natural beauty!

Photo credit: Upshot Potography

Wil jij weten welke make up-trends koploper zijn in 2021? Lees hier het interview met onze visagiste Olsa.

5. Micro-huwelijken

 Dit jaar stellen we een ongeziene toename van mini-huwelijken vast, aka een intieme bruiloft met minder dan 50 gasten. We weten dat veel bruidsparen dromen van een groot feest met veel gasten, maar de voordelen van een microhuwelijk zijn toch ook niet te onderschatten. Zo nodig je enkel de mensen uit die je er écht bij wil hebben en zal je je op een kwaliteitsvollere manier met hen kunnen bezighouden. Kwaliteit in plaats van kwantiteit dus. De algemene vibe van de bruiloft neemt daardoor ook een andere wending. Alles wordt persoonlijker en emotioneler.

Photo credit: Andrea Grzicic

6. Ingekrimpte gastenlijst

Hierboven bespraken we al de voordelen van een beperktere gastenlijst: je hoeft in deze onzekere tijden niemand uit te nodigen die je er niet echt bij wil hebben. Anderzijds zijn er ook koppels die ontzettend inzitten met de gezondheid van hun-vaak oudere-, familieleden. Hun gezondheid en veiligheid gaat voor op alles en dus nemen ze bijvoorbeeld hun grootouders niet mee op op de gastenlijst.

Photo by:  Elodie Deceuninck Photography

Bruid Madeleine moest haar grootouders missen op haar grote dag, maar dit was een bewuste keuze van alle partijen. Haar trouwverhaal lees je hier.

7. Sequel weddings

Sommige 2020- bruidsparen plannen om dit jaar hun huwelijk over te doen. Ze zijn in 2020 bijvoorbeeld enkel voor de wet getrouwd of trokken met hun tweetjes naar het stadhuis. Voor Bruid Elena was dit bijvoorbeeld het geval. De reportage over haar civil chic wedding lees je via deze link.  Hun gastenlijst zal dus iets uitgebreider zijn en hun outfits zullen opnieuw uit de kast gehaald worden. We hoorden van sommige koppels bijvoorbeeld dat ze uitkijken naar het schrijven van hun persoonlijke geloften voor hun ‘tweede huwelijk’.

Photo by: Kathlyn Johnes

Bruid Ana en haar echtgenoot Chuma trouwden in Noorwegen enkel in het bijzijn van de getuigen en hun schattige dochtertje, maar de pret was er daarom niet minder om. Hoe zij hun huwelijksdag vierden lees je hier.

8. Tuinhuwelijk

Een huwelijk thuis, dat heeft iets heel speciaal en ongewoon tegelijk. In de jaren ’60 was dit niet zo vreemd, maar de laatste decennia was de feestzaal toch wel een van de belangrijkste knopen die een koppel moest doorhakken bij de planning van hun huwelijk. Tijdens de globale coronacrisis stonden we op de redactie vaak versteld van hoe vindingrijk sommige koppels uit de hoek kwamen. Neem bijvoorbeeld het huwelijk van Timmy en Tamara. Zij toverden de moestuin van een familielid om tot een boho chic setting. Klik op de link om inspiratie te putten uit hun ideetjes.

Met een stevige portie creativiteit toverden Tamara en Timmy de moestuin om tot een boho chic feestlocatie.

Anderzijds begrijpen we ook dat het voor veel koppels geen optie is om hun toevlucht te nemen tot de tuin, omdat ze er simpelweg geen hebben. Aan al die koppels raden we aan om uit te wijken naar het buitenland en een privé landhuis of villa te huren. Je boekt een cateringbedrijf uit de buurt en je beleeft niet alleen je huwelijksdag, maar een huwelijksweekend of midweek.

Venue: Altaserra Wine Resort

Zie jij een huwelijk op zo’n prachtige locatie wel zitten? Klik dan snel op deze link om bijvoorbeeld meer te weten te komen over het Altaserra Wine Resort in Toscane, Italië.

9. Toegewezen zitplaatsen

Terwijl iedereen weet dat de voorste zitplaatsen tijdens de huwelijksceremonie doorgaans voorzien zijn voor dichte familie, zien we nu dat bruidsparen zich erop toeleggen om elke gast een zitplaats toe te wijzen. Noem het gerust een veiligheidsmaatregel die ook post-corona zal blijven bestaan.

Photo by:  Elodie Deceuninck Photography

Wat vond jij van deze eerste negen huwelijkstrends van 2021? De negen andere trends lees verder op deze blog. Klik hier voor deel 2! 🙂

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.