Covid-weddings , say what? 2020 is een jaar dat we ons altijd zullen herinneren als het jaar waarop we afstand moesten nemen van onze familie en vrienden. Het is misschien ook het jaar waarop we meer dan ooit beseffen hoe belangrijk onze relaties met elkaar zijn? Grote feesten waren in 2020 taboe. Veel bruidsparen waren dus genoodzaakt om hun huwelijk uit te stellen, soms naar latere datum soms naar een ander jaartal. Er waren ook veel koppels die hun oorspronkelijke planning overboord gooiden en op zoek gingen naar een andere invulling van hun mooiste dag. Tot slot waren er de tortelduifjes die in intieme kring hun jawoord gaven. Soms bijna alleen, maar daarom niet minder van harte. In deze verhalenreeks Inspiring covid-weddings around the world nemen we je mee op reis naar landen ver weg en dichtbij en ontdekken we hoe koppels wereldwijd coronaproof trouwden.

Tussen ons is het 100% LIEFDE

Terwijl de coronacrisis in heel Europa hevig woedde en er overal restricties door regeringen opgelegd werden, was er ook een land waar er precies niets aan de hand leek: Zweden. Afgelopen zomer mochten er probleemloos feesten met 500 aanwezigen georganiseerd worden. De beleidsmakers legden de volledige verantwoordelijkheid van de gezondheidscrisis bij de burgers. Voor veel Belgen zal dit als muziek in de oren klinken, maar niets is minder waar. De besmettingen lopen ook ginds hoog op en er zijn ook veel Zweden die blij zijn dat ze elders wonen. Zo ook bruid Madeleine. Deze 33-jarige Zweedse is afkomstig uit Malmo, maar woont en werkt in Kopenhagen. Zij trouwde deze zomer met haar grote liefde, de Deen Jonas op een pittoresk Zweedse eiland: Ven.

The Blonde Wedding Reporter: Hallo Madeleine, hoe hebben Jonas en jij elkaar leren kennen?

Madeleine: Jonas en ik hebben elkaar leren kennen op het werk. We werken nog steeds elke dag samen voor een van de grootste eventbureaus in Denemarken.( lacht)

TBWR: Wanneer sloeg de vonk tussen jullie over?

Madeleine: Vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten, was het duidelijk dat er een zekere chemie tussen ons was. Er was een onmiskenbare klik voelbaar, maar je moet weten dat ik op dat moment een vriend had. Gaandeweg opende Jonas mijn ogen en ontdekte ik hoe het zou zijn om met iemand samen te zijn die van je houdt en je respecteert. Ondertussen werd de chemie tussen ons beiden steeds sterker en was het ook onze omgeving opgevallen. We wisten beiden al dat er ‘iets’ tussen ons was. En hoewel er nooit sprake is geweest van overspel of bedrog, besloot ik het uit te maken met mijn ex. Een maandje later werden Jonas en ik een stel en sindsdien zijn we letterlijk onafscheidelijk. Ik heb nog nooit in zo’n evenwichtige relatie gekend. Tussen ons is het letterlijk 100% liefde.

TBWR: Heeft Jonas voor een onvergetelijk huwelijksaanzoek gezorgd?

Madeleine: Jazeker, hij heeft er werk van gemaakt. Het gebeurde op vakantie. We zouden een reis doorheen Azië en Australië maken en we hadden een korte tussenstop ingelast op Bali. Daar kwamen we zondagochtend toe en op zondagnamiddag was de hele zaak al beklonken.( lacht) Jonas kon zijn geduld niet langer bedwingen en nog belangrijker: hij zag het niet zitten om de ring nog langer te verstoppen en overal mee naartoe te slepen. (lacht). Hij deed het huwelijksaanzoek in onze vakantiebungalow en het was een magisch moment.

TBWR: Hoe verliep de zoektocht naar de bruidsjurk en wat is het uiteindelijk geworden? 

Madeleine: De zoektocht naar mijn bruidsjurk is heel vlot verlopen. Ik had op voorhand geen flauw idee van wat ik wilde dragen en ik dank God dus voor Pinterest. Na uren pinnen ontdekte ik een patroon in de jurken die ik op mij profiel bewaarde. Als ik de stijl zou moeten omschrijven, dan komen de volgende begrippen in me op: relaxed, een bredere rok, een laag uitgesneden rug, dunne spaghettibandjes. Ik besefte dat ik op zoek was naar een niet-formele jurk waarin ik kon dansen en die romantisch oogde. Ik klopte bij vier bruidszaken in Kopenhagen aan en een vriendin en mijn twee zussen hielpen de knoop doorhakken. Jammer genoeg kon mijn mama er niet bij zijn, want ze werd ziek.

Zal ik je een leuke anekdote vertellen? Op de dag dat ik mijn jurk vond, had mijn zus haar gezin mee naar Kopenhagen getroond. Terwijl zij mee ging bruidsjurken shoppen, zouden mijn schoonbroer en mijn neefje de stad verkennen. Toen het plots pijpenstelen begon te regenen, besloten ze om in de bruidswinkel te komen schuilen. Mijn schoonbroer maakte duidelijk dat hij niet op de afspraak wilde inbreken en dat hij en zijn zoontje met een boekje in de wachtruimte zouden wachten tot het stopte met regenen.

Toen ik in mijn bruidsjurk uit de paskamer stapte en onderweg was naar mijn zussen en vriendin, vloog de deur naar de wachtruimte per ongeluk open en zag hij me in volle glorie voor hem staan. Mijn schoonbroer- waar ik overigens erg gehecht aan ben-, schoot vol en hem zo emotioneel te zien, dat deed me beseffen dat ik ‘mijn jurk’ gevonden had.

TBWR: Waarom was het voor jullie belangrijk om te trouwen?

Madeleine: We hebben het nooit beschouwd als een formaliteit of als iets dat moest, maar we wilden het gewoon heel graag. Het voelt heel juist aan om onze liefde en ons engagement naar elkaar toe officieel vast te leggen. Ik heb altijd willen trouwen en het was duidelijk dat het er tussen Jonas en mij ooit wel van zou komen, ook al hadden we geen datum geprikt. Jonas wist dat het van hem afhing en dat ik geen verwachtingen had. Het enige dat ik verwachtte was dat hij me ten huwelijk zou vragen. Ikzelf zou het onderwerp nooit ter sprake brengen.

TBWR: Welke typische tradities horen er bij een Zweedse bruiloft?

Madeleine: Zweden heeft op het vlak van huwelijkstradities niet zo een rijke geschiedenis. Denemarken daarentegen… Als de gasten tijdens het huwelijksdiner het glas klinken, dan moet het bruidspaar op een stoel gaan staan en kussen. Als ze stampvoeten, dan moet het koppel onder de tafel duiken en daar opnieuw kussen.

De mooiste traditie vind ik die van de openingsdans. Die wordt in heel Denemarken gewalst op de Brudenvalsen van Niels W. Gade. Het mooie eraan is dat iedereen in een kring rond het koppel staat en meeklapt. Naarmate de wals vordert, wordt de kring steeds kleiner gemaakt en op een bepaald moment word je als koppel letterlijk opgenomen in de menigte. Dit moment heeft al op menig huwelijken traantjes doen vloeien.

Het toekomstige koningspaar van Denemarken hield de Deense traditie in ere op hun huwelijk.

TBWR: Waarom hebben jullie besloten om tijdens een globale pandemie jullie huwelijk door te laten gaan?

Madeleine: We luisterden constant naar nieuwsberichten over de evolutie van de coronacrisis en we hebben heel wat twijfels gehad. Ergens in april- mei beslisten we dat ons huwelijk op 11 juli zou doorgaan, maar we beseften wel dat het ons veel stress zou opleveren en dat we de hele planning moesten herbekijken.

TBWR: Heeft de coronacrisis veel problemen met zich meegebracht in de de huwelijksplanning?

Madeleine: Het heeft ons veel zorgen gegeven. Zoals je weet zijn we op een klein eilandje, Ven, tussen Zweden en Denemarken getrouwd. Deze plek is voor Jonas en mezelf heel bijzonder, omdat Ven de bestemming van ons eerste weekendje weg was. Het voelt nog heel authentiek en er zijn slechts 500 inwoners. Doorheen de geschiedenis wisselde Ven regelmatig van bestuur en was het dan weer eigendom van Denemarken en daarna weer van Zweden. We vonden dat dat wel bij onze internationale relatie paste. Wist je dat je je er enkel per fiets kan verplaatsen? We hebben dus ook voor al onze gasten een fiets voorzien. Omdat ik bang was dat mijn jurk tussen de spaken zou geraken, maakte ik mijn entree in een golfkarretje.

In elk geval, op een bepaald moment werden de boten van en naar Ven afgeschaft en werden de quarantaineregels voor wie terugkwam uit Zweden grondig aangepast. Op dat moment was ik blij dat we in de eventsector werken en dat we wel vaker logistieke problemen moeten oplossen en weten bij wie we terecht kunnen voor het verhuur van boten.  Twee van onze genodigden moesten afzeggen voor de bruiloft. Zij moesten in Denemarken blijven, omdat ze niet de mogelijkheid hadden om in quarantaine te gaan na terugkeer uit Zweden.

TBWR: Verschilde jullie covid-wedding veel van de oorspronkelijke planning?

Madeleine: In Zweden waren er begin juli quasi geen beperkingen en ook het aantal besmetting was op dat moment zeer laag. Onze situatie zag er dus rooskleurig uit, maar we vonden het moreel gezien niet verantwoord om er maar op los te feesten. We besloten zelf voorzichtiger te zijn dan gevraagd en dat bracht een hele trits aan wijzigingen met zich mee:

Zo brachten we het aantal gasten voor ons huwelijk van 100 naar 60. Aan deze 60 genodigden lieten we weten dat slechts 40 mensen ons huwelijksdiner zou kunnen bijwonen. Ons huwelijk was eigenlijk een feestweekend en we organiseerden zoveel mogelijk in openlucht; We brachten zoveel mogelijk tijd buiten door en speelden spelletjes zoals petanque en cricket. De barbecue op vrijdag bijvoorbeeld, net als de receptie, het cocktailuurtje en de day after, alles kon in openlucht doorgaan. Maar het diner op onze trouwdag vond binnen plaats en daar konden we maar 40 gasten een plekje geven, omdat we ook de tafelsetting veranderden. De lange tafels ruimden plaats voor ronde tafels om te garanderen dat iedereen op voldoende afstand van elkaar zou zitten.

TBWR: Als je alles opnieuw zou kunnen doen, zou je dan opnieuw trouwen of zou je je huwelijk liever uitstellen?

Madeleine: Ik ben heel blij dat we doorgezet hebben en ik denk dat dat voor onze genodigden ook zo was. Het was voor ons allen het eerste ‘evenement’ sinds februari 2020 en er heerste een uitgelaten sfeer. Het was heerlijk om elkaar terug te zien en samen te zijn.

TBWR: Welke gouden raad hebben jullie voor bruidsparen die op dit moment nog moeten trouwen?

Madeleine: Toon voor iedereen begrip in deze bijzondere tijden. Sommige gasten hebben zelf laten weten dat ze schrik hadden om naar Zweden te reizen. Wij hadden daar het volste begrip voor. We willen ook iedereen op het hart drukken om geen verschillende generaties met elkaar te vermengen. Het was hartverscheurend, maar in overleg met onze grootouders, hebben we besloten dat zij onze bruiloft niet zouden bijwonen. Nog een tip? We hadden voor iedereen ook gekleurde handschoenen voorzien. Wie elkaar de hand wilde schudde, kon dat op die manier ook veilig doen.

The Blonde Wedding Reporter wenst Madeleine en Jonas heel veel geluk toe in hun huwelijk. <3

The Wedding Team:

Fotograaf: Lena Evertsson. Instagram: ateljelena. Facebook: Lena Evertsson. Website: www.ateljelena.se

Bruidsjurk: House of St. Patrick- Pronovias Group. www.pronovias.com

Feestlocatie: Turistgarden- House of Ven in Ven. Instagram: turistgardenhouseofven.

Benieuwd naar hoe er coronaproof getrouwd werd in Denemarken? Lees dan hier het verhaal van Ana & Chuma.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.