Covid-weddings, say what? 2020 is een jaar dat we ons altijd zullen herinneren als het jaar waarop we afstand moesten nemen van onze familie en vrienden. Het is misschien ook het jaar waarop we meer dan ooit beseffen hoe belangrijk onze relaties met elkaar zijn? Grote feesten waren in 2020 taboe. Veel bruidsparen waren dus genoodzaakt om hun huwelijk uit te stellen, soms naar latere datum, soms naar een ander jaartal. Covid-weddings werden een zeldzaamheid, maar er waren ook veel koppels die hun oorspronkelijke planning overboord gooiden en op zoek gingen naar een andere invulling van hun mooiste dag.

Tot slot waren er de tortelduifjes die in intieme kring hun jawoord gaven. Met slechts twee getuigen erbij of zelfs helemaal alleen, maar daarom niet minder van harte. In deze verhalenreeks covid-weddings around the world nemen we je mee op reis naar landen ver weg en dichtbij en ontdekken we hoe koppels wereldwijd coronaproof trouwden.

Covid-weddings

The Blonde Wedding Reporter: Hallo, Nikol. Hoe hebben Leonard en jij elkaar leren kennen?

Nikol: We leerden elkaar precies 13 jaar geleden kennen en sindsdien zijn we smoorverliefd. Ons liefdesverhaal begon op de middelbare school. Volgens onze vrienden waren we voor elkaar gemaakt. Ze besloten ons dan maar te koppelen, en kijk vandaag staan we hier met een blinkende trouwring aan onze vinger.

Uiteraard is er veel veranderd sinds de eerste kennismaking. We zijn als koppel gegroeid en hebben veel van elkaar geleerd. En ja, er waren ook de ups and downs, maar die hebben ons alleen maar sterker gemaakt. We hebben echt het gevoel dat niets onze relatie stuk kan krijgen.

TBWR: Vroeg Leonard je ten huwelijk en deed hij dit op een speciale manier?

Nikol: Ja, hij vroeg me volgens de traditie ten huwelijk, maar natuurlijk verliep zijn plan niet gesmeerd.😊 Leonard was van plan om me, in het bijzijn van vrienden en familie, ten huwelijk te vragen op mijn verjaardag. Iedereen wist van zijn plannetje af, maar helaas was de verlovingsring die hij besteld had niet tijdig geleverd. Toen die ring er eindelijk was, heeft hij een etentje gepland in een plaatselijk restaurant. De avond voor de afspraak met onze vrienden, heeft hij me in het midden van de nacht wakker gemaakt. Hij zei dat hij echt niet langer kon wachten en me een belangrijke vraag moest stellen. 🙂 Ik zei natuurlijk ‘ja’, ook als was ik slaapdronken.

TBWR: Laten we het even hebben over je bruidsjurk? Wist je op voorhand hoe je jurk eruit moest zien?

Nikol: Ja, ik wist heel erg goed naar welk type jurk ik op zoek was, maar in geen enkele bruidsboetiek kon ik mijn droomjurk vinden. Ik vond dat in elke winkel dezelfde soort jurken hingen: modelletjes bezaaid met kristallen en diamantjes, veel verschillende lagen stof en andere tierlantijntjes, terwijl ik op zoek was naar een eenvoudige jurk met een top in kant en een satijnen ivoorkleurige rok.

Op een bepaald moment was ik de wanhoop nabij. Ik besloot een plaatselijke kleermaakster onder de arm te nemen en dat was het keerpunt. Mirjana, heeft letterlijk vorm gegeven aan het idee dat ik in mijn hoofd had.

Toen ik tijdens de eerste pasbeurt mijn jurk aantrok, barstte iedereen in tranen uit. Ik kreeg zelf een krop in de keel toen ik mijn grootmoeder, mama en zus zag huilen. Ik wist op dat moment dat ik de perfecte jurk gevonden had.

TBWR: Had jullie huwelijk een thema? 

Nikol: Nee, niet echt. Het bos en de natuur stonden centraal en daar voegden we een vintage en boho toets aan toe. Het geheel draaide uit op een ‘boshuwelijk’ en dat typeert onze persoonlijkheid helemaal.

TBWR: En de typische Kroatische tradities? Waren die aanwezig op jullie bruiloft?

Nikol: Elke regio in Kroatië heeft een paar typische huwelijkstradities. Hier in Istrië is het gebruikelijk voor de bruidegom om onderweg naar de bruid op een paar obstakels te botsten. Zo kan er bijvoorbeeld plots een boomstam de weg versperren… 😊Uiteraard speelde de Kroatische gastronomie ook een rol op onze bruiloft. Truffels zijn razend populair hier in de streek. En natuurlijk mag de huisgemaakte wijn en boškarin( een gerecht op basis van rundsvlees) niet ontbreken.

TBWR: Waarom hebben jullie eigenlijk besloten om een huwelijk te plannen tijdens een globale pandemie?

Nikol: We startten met de planning van ons huwelijk lang voor er sprake was van covid-19. Per slot van rekening moet je ruim op tijd een feestlocatie, een fotograaf, een live band, … boeken. Toen bijna alles op punt stond sloeg de coronacrisis keihard toe en gooide het al onze plannen overhoop. Ik kan je verzekeren dat het een heel stresserende periode was. Na veel verhelderende gesprekken besloten Leonard en ik om ervoor te gaan, ondanks alle restricties en moeilijkheden. We wisten dat we het voor elkaar zouden krijgen, want we konden rekenen op de onvoorwaardelijke steun van onze familie en vrienden. We zegden de prachtige feestzaal op en boekten een konoba ( typisch Kroatisch eethuisje) voor onze intieme bruiloft.

TBWR: Welke impact had de epidemie op jullie huwelijksplannen?

Nikol: Covid-19 had een hele grote impact op onze huwelijksplannen en nu ik erop terugkijk moet ik toegeven dat ik daar zeer dankbaar voor ben. Corona heeft ons als het ware de ogen geopend. Plots waren details niet meer belangrijk en stilletjes evolueerde ons huwelijk van een groot feest naar een klein en intiem gebeuren waarbij de aanwezige mensen het allerbelangrijkste werden.

covid-weddings

We trouwden op de top van de berg Korita (Ćićarija). Dit is een hele speciale plek voor mijn familie en mezelf. Mijn vader is van die streek afkomstig en we hebben er een vakantiehuisje. Het is ook een plek waar mijn echtgenoot en ik, samen met onze hond Thor vaak op avontuur gaan. Het hield dus voor ons steek dat we daar onze huwelijksgeloften zouden uitspreken.

TBWR: Als je alles opnieuw zou kunnen doen, zou je dan opnieuw trouwen of zou je je huwelijk toch uitstellen?

Nikol: Als ik alles opnieuw zou doen, dan zou ik niets veranderen aan hoe we nu getrouwd zijn. Uiteraard hebben we het aantal huwelijksgasten drastisch moeten terugbrengen, dat vonden we wel een heel spijtige zaak.

TBWR: Welk advies zou je koppels geven die nu twijfelen of ze hun huwelijk al dan niet zouden afgelasten?

Nikol: Ik zou zeggen: ga ervoor! Laat een paar coronamaatregelen geen domper op de feestvreugde zijn. Staar je niet blind op dingen die er uiteindelijk niet toe doen. Geniet gewoon van je mooiste dag.

The wedding team:

Photography: Andrea Grzicic Weddings. www.andreagrzicic.com. Instagram: @andrea.grzicic.weddings

Wedding dress: Tailoring salon “Mirjana”. Founder: Mirjana Mogorović

Make- Up: Helena Šoljan. Instagram: @helenasoljan

Hair: Hair studio “Maja”, owned by Maja Sošić.

Florals: Flower shop “Kristina” in Nova Vas

Wedding venue: Rustic tavern “Laura”, owned by Donatela Šegon

Wedding cake: Concettino. www.concettino.hr

Ben je benieuwd naar hoe andere koppels in het buitenland hun mooiste dag beleefden? Klik dan hier om het trouwverhaal van Madeleine en Jonas te ontdekken. Er staan trouwens nog heel wat andere covid-weddings op onze site.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.