Mag je zwart dragen op een bruiloft? 5 handige weetjes
Mag je zwart dragen op een bruiloft of is dat absolutely not done?
“Wat draag je als huwelijksgast naar een bruiloft?” en vooral “Mag je zwart dragen op een bruiloft?”. Het huwelijksseizoen staat weer voor de deur en veel gasten ontvangen binnenkort een huwelijksuitnodiging in de bus. Maar de paniek slaat blijkbaar toe wanneer er een een dresscode op de trouwkaart vermeld wordt. Lees vooral verder en ontdek wat de do’s and don’ts zijn als jij er alles aan wil doen om een faux pas te vermijden.
1. Mag je zwart dragen op een bruiloft of is dat een rouwkleur?
In verschillende huwelijksgroepen op sociale media zien we de gekste vragen opduiken. Veel huwelijksgasten hebben schrik dat zwart een rouwkleur is en enkel op een begrafenis thuishoort. We stellen om de haverklap dezelfde vraag vast: “Mag je zwart dragen op een bruiloft als je een huwelijksgast bent?“.
Deze bezorgdheid is begrijpelijk, maar zwart kan tegenwoordig zeker op een huwelijk. In het bijzonder als het huwelijk in de herfst of in de winter plaatsvindt.
Ook opvallend: we zien veel bruiden die zelfs zwarte outfits voor hun bruidsmeisjes kiezen. Onderstaande galajurk bijvoorbeeld is een perfecte keuze voor volwassen bruidsmeisje of maid of honor.
De laatste twee jaren zien we deze trend steeds opduiken: de bruidsmeisjes dragen verschillende jurken, maar wel in matching of dezelfde kleuren. Zo draagt iedereen iets wat perfect bij haar lichaamstype past en voelt elk bruidsmeisje zich helemaal op haar gemak op jullie trouwdag.
2. En vroeger dan?
Toen onze grootmoeders nog op de schoolbanken zaten, maakte het vak Huishouding en etiquette deel uit van hun lessenrooster. Dankzij deze voorbereiding konden ze zich later prima bewegen in betere kringen en de perfecte gastvrouw spelen. De lessen bestonden vooral uit het aanleren van goede tafelmanieren, het gebruik van de juiste aanspreektitels, correct corresponderen en het respecteren van de juiste dresscode. Met het afschaffen van dit vak uit het lessenpakket van scholieren, mag het niet verwonderlijk zijn dat de huidige generatie vrouwen soms echt niet meer weet hoe het hoort.
3. Mag je zwart dragen op een bruiloft of is er een beter alternatief?
Voor huwelijksgasten die een volledig zwarte outfit van het goede teveel vinden, zijn er twee opties: Je kiest ervoor om zwarte kledingstukken te combineren met andere kleuren. Een zwarte rok gecombineerd met een andere kleur blouse is een prima keuze voor wie niet helemaal gewonnen is voor de little black dress.
Of je draagt een anderskleurige jurk of jumpsuit met zwarte accenten.
Nog een andere mogelijkheid is om een donkerblauwe outfit te kiezen. Dit was in het verleden het traditionele alternatief voor huwelijksgasten die liever niet in snoepjeskleuren naar een bruiloft gingen en zwart ongepast vonden. Blauw is zachter dan zwart, en toch heeft het een soortgelijke impact.
4. White is for the bride
Wat echt niet netjes zou zijn, is om wit, ecru of andere heel lichte tinten te dragen. Een witte jurk aantrekken op de bruiloft van iemand anders? Daarmee stoot je de bruid echt voor het hoofd en dit is veel erger dan te kiezen voor een zwarte outfit. White is only for the bride. Tenzij het bruidspaar expliciet vraagt om net wél witte tinten te dragen op hun trouwfeest, zijn alle witte tinten een absolute no go. DUS: Mag je zwart dragen op een bruiloft? Yes, you can!
5. Wat is de juiste dresscode?
Veel bruidsparen denken dat wanneer ze op hun trouwkaart vermelden dat hun gasten in een bepaalde kleur moeten opdagen op het trouwfeest, ze een dresscode hebben gekozen. Maar dat klopt niet. In dat geval heb je de gasten een kleurenthema meegegeven, en dat is nog iets anders dan een dresscode.
Meer info over De perfecte huwelijksuitnodiging lees je trouwens hier.
Vraag jij je weleens af waarop een ‘dresscode’ dan precies betrekking heeft?
Door aan te geven welke dresscode jullie gekozen hebben, geef je aan in welke stijl jullie trouwdag zich zal voltrekken. We horen sommige bruiden weleens zeggen dat ze geen dresscode kiezen, omdat ze hun gasten niet op kosten willen jagen of hen niet willen vragen om een speciale outfit te gaan kopen voor de bruiloft, maar daar gaat een dresscode helemaal niet over.
Je geeft net een dresscode mee om je gasten niet in verlegenheid te brengen. Stel dat iedereen in een kort cocktailjurkje opdaagt op jullie trouwfeest en een dame alles uit de kast gehaald heeft en er in een schitterende galajurk staat?! Je mag er zeker van zijn dat zij zich de hele dag ongemakkelijk en overdressed zal voelen.
Dat wil je als goede gastvrouwen en gastheren voorkomen en nét daarom geef je je gasten mee in welke stijl jullie trouwdag zal plaatsvinden. Een dresscode is dus geen verzoek om een nieuwe outfit te gaan kopen, maar een vorm van beleefdheid tegenover je gasten.
Wil jij graag meer weten over dresscodes? Lees er alles over in het volgende artikel Wat draag je als huwelijksgast? Dresscode voor dames.
Als je je afvraagt hoe de vork precies in de steel steekt voor de mannelijke huwelijksgasten, dan bevelen we je het artikel Wat draag je als huwelijksgast? Dresscode voor mannen aan.
Ben jij van plan om een dresscode te vermelden op je huwelijksuitnodiging? Of werk je liever met een kleurenthema? Wij zijn benieuwd naar jullie keuze.