Je krijgt een uitnodiging voor een huwelijk in de bus waarop uitdrukkelijk een dresscode staat. De eerste vraag die heel wat gasten zich stellen is: “Wat draag je als huwelijksgast naar dit type bruiloft?” In dit artikel leggen we de dresscode voor heren graag uit, want geef toe, soms weten we niet meer wat er van ons verwacht wordt.

Was vroeger alles duidelijker?

Toen onze grootmoeders nog op de schoolbanken zaten, maakte het vak ‘Huishouding en etiquette’ steevast deel uit van hun lessenrooster. Dankzij deze voorbereiding konden ze zich later prima bewegen in betere kringen en de perfecte gastvrouw zijn. De lessen bestonden vooral uit goede tafelmanieren, het gebruik van de juiste aanspreektitels, correct corresponderen, het respecteren van de juiste dresscode voor vrouwen, én hun echtgenoot assisteren bij het samenstellen van hun look. Een huwelijksgast beging nooit een flater.

Met het afschaffen van dit vak uit het lessenpakket van scholieren, mag het niet verwonderlijk zijn dat de huidige generatie millennials en Generatie Z echt niet meer weet hoe het hoort. Op verschillende huwelijksfora zien we de gekste vragen opduiken. De hoogste tijd om een antwoord te geven op al jullie vragen over dresscodes en je te vertellen wat je zou moeten dragen als huwelijksgast. Want geef toe, een huwelijk gaat gepaard met een beetje protocol, toch? Het mag allemaal wat stijlvoller zijn zonder daarom onnatuurlijk of stijf over te komen.  

Wat is de juiste dresscode?

Het respecteren van de juiste dresscode is een onderdeel van de etiquette. Etiquette heeft alles te maken met het rekening houden met de gevoelens van anderen. Het maakt het leven en de omgang met elkaar gemakkelijker. Het is een vorm van respect als je de dresscode die het bruidspaar op de uitnodiging heeft laten drukken, correct volgt. Per slot van rekening hebben zij een zeer concreet idee van hoe hun huwelijksdag eruit zou moeten zien. Jij bent als huwelijksgast een onderdeel van het geheel en er is niets zo ongemakkelijk als under- of overdressed voor een huwelijk te zijn.

1. White tie

Deze dresscode is de meest formele( denk: Bridgerton) en in ondertussen in ongebruik geraakt. Deze look zien we nog opduiken op staatsbanketten of bij gala-evenementen van adellijke families. We sommen even voor je op hoe het hoort:

Van mannen wordt er verwacht dat zij een rokkostuum( in de volksmond ook wel ‘pitteleer’) dragen. Dit pak wordt gekenmerkt door een korte blazer met lange slippen. Een hoed kan, maar dan moet het wel een hoge zijn. Het hemd is gesteven en spierwit. Net zoals de strik trouwens. De schoenen moeten van zwart lakleer zijn. Een horloge is not done, je moet tenslotte genieten van de tijd en het moet niet lijken alsof je op een bepaald tijdstip ergens anders moet zijn.

Prinses Madeleine van Zweden aan de arm van haar hubby, Amerikaans zakenman Christopher O’Neill.

2. Avondkleding of black tie

Deze dresscode is iets minder formeel dan white tie en wordt ook wel zwarte strik, cravate noir of tuxedo genoemd. Bij deze dresscode verschijnen mannen in een smoking met een wit overhemd. Ze dragen een zwarte strik en eventueel een cumberband. In tegenstelling tot white tie, mogen mannen bij black tie géén hoed dragen. Ook bij deze dresscode horen schoenen van zwart lakleer en is een horloge ongepast. Als je toch een accessoire wil dragen, dan kies je voor platina of gouden manchetknopen.

In sommige landen zien we dat de mannen een witte blazer met een zwarte broek dragen. Dat is volgens deze dresscode toegelaten als het om een zomerhuwelijk gaat. Ook meer en meer geaccepteerd zijn zwarte loafers zonder kousen, die vaak bij deze look steeds vaker gedragen worden.

Photo by David Bastioni

3. Cocktail

De heren dragen een zwart of donkerblauw pak met een wit overhemd, (eventueel) een stropdas en zwarte schoenen. Je wil er als huwelijksgast netjes uitgedost en niet overdressed uitzien. Zwarte lakschoenen zien dus niet gepast.

Photo by Kathlyn Johnes Studio

Weet je niet hoe je een stropdas knoopt? Kijk dan zeker naar deze tutorial.

4. Stadskledij of smart casual

Je mag een pak vervaardigd uit dikkere stoffen dragen en een minder klassieke kleur is ook toegestaan. Uitgesproken dessins zijn toegestaan: hemden zijn effen qua kleur of hebben een streepmotief. Een das is nog steeds vereist en de schoenen die je draagt hebben een lederen zool. Sneakers zijn not done, loafers kunnen op hun beurt dan weer wel. Op zoek naar gepaste accessoires? Je maakt je outfit af met bretels of een mooi horloge. Yep, nu mag het wel!

5. Casual

Een korte broek, een hemd met geruit motief of korte mouwen? Sorry, maar dat hoort volgens ons thuis op een gezellige barbecue en niet op een huwelijk. Tenzij je op het eiland Bermuda woont natuurlijk. Een korte broek op een strandhuwelijk kan nog net door de beugel. En toch, kies liever voor een chino met een leuk hemd. Keep it classy, guys!

6. Uurwerk

Een uurwerk is sowieso uit den boze voor de bruid of dames die een lange avond- of cocktailjurk dragen. Als je trouwens wil weten wat de dresscode voor dames is, dan raad ik je aan om zeker dit artikel te lezen. Voor de bruidegom en de andere mannelijke gasten is het wel toegestaan om een horloge aan de linkerpols te dragen, behalve dan bij een white tie of black tie dresscode.

7. Kousen

Voor de bruidegom en mannelijke huwelijksgast blijven lange donkere kousen tot net onder de knie een must. Een blote enkel of een harige kuit? Daar heeft niemand een boodschap aan! De laatste jaren zien we wel dat loafers aan terrein winnen op zomerhuwelijken. Die draag je uiteraard zonder kousen.

8. Jeans, petten en hemden zonder kraag

De standaardregels om goed gekleed te zijn voor een bruiloft zijn altijd van toepassing. Gescheurde (jeans-)broeken, petten en overhemden zonder kraag zijn nooit gepast- tenzij het op uitdrukkelijk verzoek van het bruidspaar is. Je vraagt ​​je misschien af, dragen mensen dat echt? Jaaa! Ik ben naar bruiloften geweest waar ik al deze no go’s heb gezien. Wat droeg de slechts geklede huwelijksgast die jij ooit gezien hebt?

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.