Je krijgt een uitnodiging voor een huwelijk in de bus waarop uitdrukkelijk een dresscode vermeld wordt. De eerste vraag die veel vrouwen zich stellen is: “Wat draag je als huwelijksgast naar dit type bruiloft?” In dit artikel leggen we de dresscode voor dames graag uit, want geef toe, soms weten we niet meer wat er van ons verwacht wordt.

Was vroeger alles duidelijker?

Toen onze grootmoeders nog op de schoolbanken zaten maakte het vak ‘Huishouding en etiquette’ steevast deel uit van hun lessenrooster. Dankzij deze voorbereiding konden ze zich later prima bewegen in betere kringen en de perfecte gastvrouw spelen. De lessen bestonden vooral uit goede tafelmanieren, het gebruik van de juiste aanspreektitels, correct corresponderen en het respecteren van de juiste dresscode voor vrouwen.

Met het afschaffen van dit vak uit het lessenpakket van scholieren, mag het niet verwonderlijk zijn dat de huidige generatie millennials echt niet meer weet hoe het hoort. Op verschillende huwelijksfora zien we de gekste vragen opduiken. De hoogste tijd om een antwoord te geven op al jullie vragen over dresscodes. Want geef toe, een huwelijk gaat gepaard met een beetje protocol, toch? Het mag allemaal wat stijlvoller zijn, zonder daarom onnatuurlijk of stijf over te komen.  

Wat is de juiste dresscode?

Het respecteren van de juiste dresscode is een onderdeel van de etiquette. Etiquette heeft alles te maken met het rekening houden met de gevoelens van anderen. Het maakt het leven en de omgang met elkaar gemakkelijker. Het is een vorm van respect als je de dresscode die het bruidspaar op de uitnodiging heeft laten drukken, correct volgt.

Avondkleding

Als huwelijksgast draag je een lange jurk uit één stuk. Alle kleuren zijn toegestaan, lange handschoenen mogen, de schoenen en clutch zijn afgestemd op de jurk. Een halsketting, oorbellen en armband maken de look af. Kies gerust voor een enkel sieraad, want overdaad schaadt. Deze dresscode komt tegenwoordig het minste voor en hoort perfect thuis op een koninklijk gala of op de rode loper van een society event.

Black tie

De huwelijksgast draagt een lange jurk of een cocktailjurk: Dit type jurk werd trouwens uitgevonden door Christian Dior. Hij combineerde in zijn designs het decolleté en de blote schouders van de avondjurk met de lengte van de middagjurk uit de jaren ’50?  

Smart casual of stadskledij

Als huwelijksgast draag je een mantelpakje of een mooie jurk met een stola of bolero. Een lange jurk is niet geschikt.

Club casual of casual chic

Je draagt een mooi, kort jurkje zonder te veel franjes of een geklede jumpsuit.

Casual

Eigenlijk is deze stijl not done voor een huwelijk, behalve misschien wanneer het huwelijk een festivalthema heeft. Dan is het geen probleem om je teenslippers, strandjurkjes, jeans of hotpants te dragen! Keep it classy, not sassy, ladies!

Dress by Revolve

Hoed

Een bruid hoort geen hoed te dragen op haar trouwdag. Die eer is enkel weggelegd voor de andere huwelijksgasten, maar enkel op voorwaarde dat de moeder van de bruid een hoed draagt.

Uurwerk

Een accessoire kan je outfit maken of kraken. Het is dus prima dat je op zoek gaat naar een mooie armband, oorbellen en/ of halsketting, Een uurwerk hoort daar echter niet bij. Dit geldt trouwens in het bijzonder voor de gasten die een lange avondjurk dragen.

Kousen

In principe hoort een dame altijd een panty te dragen met gesloten pumps. Maarrrrrrrrr, deze regel zien we zelfs door royals zoals Megan Markle met de voeten getreden. Trek dus gerust die prachtige peeptoes of sandaaltjes met strass aan als jij je daar goed bij voelt.

Geen wit, beige, ivoor!

Als huwelijksgast draag je geen van bovenstaande kleuren op een huwelijksfeest. Je wil de bruid toch niet voor het hoofd stoten, hé?! Het kleurenspectrum bevat tientallen kleuren, je kan dus gerust een dagje zonder wit te dragen, toch? Wees lief voor de bruid en gun haar deze dag in de spotlights, tenzij het bruidspaar er uitdrukkelijk op staat dat de gasten wit dragen uiteraard.

Wat draag je als huwelijksgast
Photo by KR Moreno

Welke dresscode ga jij op de huwelijksuitnodiging vermelden?

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.