De taak van getuigen op je huwelijk uitgelicht…

De taak van de getuigen op een huwelijk varieert van de lokale wetgeving, het land waarin je trouwt en de tradities van het bruidspaar. Het gebruik van getuigen te vragen bij huwelijksplechtigheden heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De aanwezigheid van getuigen bij een huwelijk is een manier om de geldigheid en legitimiteit van het huwelijk te waarborgen, en om ervoor te zorgen dat er onafhankelijke bevestiging is van de wederzijdse instemming van de bruid en bruidegom.

Getuigen kiezen? Een traditie uit de oudheid

De traditie van getuigen aanduiden bij huwelijken vindt zijn oorsprong in de oude Griekse en Romeinse cultuur. In de klassieke oudheid waren getuigen aanwezig om de overeenkomst tussen twee partijen te bevestigen. Deze getuigen zouden kunnen getuigen over de instemming van de bruid en bruidegom met het huwelijk, de aanwezigheid en grootte van de bruidsschat of andere voorwaarden die aan het huwelijk waren verbonden.

Bruidspaar kust op het gemeentehuis omringd door de getuigen op het huwelijk.
Photo credit: Wedding photographer Paulina Sliwka

In het middeleeuwse Europa werden getuigen steeds belangrijker bij huwelijken, vooral vanwege de opkomst van het canonieke recht en de betrokkenheid van de kerk bij huwelijksplechtigheden. De kerk eiste dat er minstens twee getuigen aanwezig waren om de geldigheid van het huwelijk te bevestigen. Deze getuigen werden ook wel ‘getuigen van de echt’ genoemd en hun rol was om de intentie van de bruid en bruidegom om een huwelijk aan te gaan, te bevestigen.

Met de tijd evolueerde de rol van getuigen enigszins. In sommige culturen kregen ze meer verantwoordelijkheden, zoals het ondertekenen van het huwelijksregister of het getuigen van de uitwisseling van geloften. In andere gevallen waren ze eerder symbolisch aanwezig, als vertegenwoordigers van de familie of als ondersteuning voor het bruidspaar.

Tegenwoordig zijn getuigen nog steeds belangrijke gasten op een bruiloft, zij het met variaties afhankelijk van de culturele en religieuze tradities. In veel landen wordt er meestal gekozen voor twee getuigen: een getuige van de bruid en een getuige van de bruidegom. De gekozen getuigen hebben ook een rechtsgeldige taak op het stadhuis of het gemeentehuis. Al moeten we eerlijk bekennen: wie je uitnodigt voor je bruiloft, is voor de wet meteen een getuige van het huwelijk.

Bruidspaar kust op het gemeentehuis omringd door de getuigen op het huwelijk.

Zo staan ze het paar bij gedurende de huwelijksceremonie en ondertekenen, samen met hen, het huwelijksregister als bewijs van de rechtsgeldigheid van het huwelijk.

De taken van getuigen op je huwelijk

Doorgaans zijn dit de belangrijkste taken van de getuigen:

1. Het( letterlijk) getuigen van de huwelijksceremonie

Getuigen zijn aanwezig tijdens de huwelijksceremonie om te bevestigen dat het huwelijk is voltrokken. Ze ondertekenen ook de huwelijksakte. Dit is een belangrijke, juridische taak, omdat het huwelijk niet officieel is totdat de getuigen de huwelijksakte hebben ondertekend.

Het ondersteunen van het bruidspaar: Getuigen zijn er om het bruidspaar te ondersteunen en te helpen op de grote dag. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het aankleden van de bruid en/ of bruidegom.

De getuige helpt de bruid bij het aankleden op de ochtend van haar huwelijk.

Het dragen van de trouwringen is ook een taak van de getuigen op je huwelijk. Al is die rol de laatste jaren steeds meer verschoven naar de bruidskinderen of- eventueel-, de kinderen van het bruidspaar.

Vraag jij je trouwens af hoe je kinderen kan betrekken op je trouwdag? Klik op de link hiernaast voor een aantal ideetjes.

2. De getuigen zorgen voor entertainment

Iedereen weet dat de getuigen een klassieke speech horen af te steken, maar waarom zou je deze traditie niet een grappige toets meegeven? Vaak zitten de getuigen ook achter grappige sketches en/ of een rollenspel en dat brengt variatie in de trouwdag.

Getuigen op je huwelijk zijn verantwoordelijk voor een grappige sketch tijdens de bruiloft en verkleden zich in grappige kostuums.
Bruid en bruidegom lachen met de grappen van  de getuigen op hun huwelijk.

3. Getuigen zijn een emotionele steun

Getuigen zijn vaak de beste vrienden of familieleden van het bruidspaar en bieden emotionele steun en aanmoediging tijdens de huwelijksvoorbereidingen en op de dag van de bruiloft zelf. Ze kunnen fungeren als een klankbord voor het bruidspaar en hen helpen te ontspannen en te genieten van hun grote dag.

Een bruid loopt met haar bruidsmeisjes in roze jurken in de tuin van de feestzaal.

4. Getuigen vieren mee in je geluk

Getuigen worden uitgenodigd om het huwelijk van het bruidspaar te vieren en te genieten van de festiviteiten. Je kan ze praktisch niet wegdenken van de receptie of van de dansvloer.

Een bruid en bruidegom maken plezier met hun getuigen en de bruidsmeisjes in roze jurken in de tuin van de feestzaal.

5. Vervangers voor de trouwakte

Naast het ondertekenen van de trouwakte, hebben de getuigen nog een andere belangrijke taak. Die taak duurt een huwelijksleven lang en luidt als volgt: als jullie op één of andere manier jullie trouwakte kwijtraken, kunnen de getuigen altijd jullie huwelijk bevestigen. Ja, het is heel officieel, maar het is wel superhandig om te weten dat zij je wandelende trouwboekje zijn, toch?!

Kortom, getuigen spelen een belangrijke rol bij het huwelijk en zijn er om het bruidspaar te ondersteunen, te helpen en te bevestigen dat het huwelijk officieel is voltrokken. Het is belangrijk om getuigen te kiezen die je vertrouwt en die belangrijk zijn voor zowel jezelf en je partner.

Hebben jullie je getuigen al gekozen en gevraagd? Of ben je nog op zoek naar een originele manier om je getuige te vragen?

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.