Wie nodig je uit op je bruiloft en hoe hou je de gastenlijst onder controle?

Wie nodig je uit voor je bruiloft? En wie wil je er niet bij hebben op je grote dag? En wie zeker wel? Sommige familieleden en vrienden mogen niet ontbreken op je trouwfeest. Maar stuur je ook een huwelijksuitnodiging naar je collega’s, de vrienden van je ouders en de buren? In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je de ideale gastenlijst opstelt.

1. Wie nodig je uit op je bruiloft? Dichte familie zonder fout!

Wie nodig je uit op je bruiloft? Bruidegom in donkerblauw pak en zijn moeder in koraalrode jurk lopen naar het altaar.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

Er bestaat geen twijfel over: je dichte familie moet je er gewoon bij hebben op je grote dag. Maar wat verstaan we nu precies onder familie? Je grootouders, tantes en nonkels horen allemaal een uitnodiging in de brievenbus te krijgen. Volgens de etiquette is er een gouden regel die voorschrijft wat je met de andere familieleden moet doen: ofwel nodig je ze allemaal uit, ofwel niemand. Het zou immers heel vreemd zijn om je nichtje uit te nodigen, maar haar broers of zussen niet.

2. Wie nodig je uit op je bruiloft? Vrienden natuurlijk!

Bezorg jezelf niet meer stress dan nodig en onthoud dat je niemand een uitnodiging voor je bruiloft verschuldigd bent. De belangrijkste vraag die je moet stellen: denk je dat je die bewuste vriend/ vriendin het komende jaar bij jouw thuis zal uitnodigen voor een etentje? Of dat jullie er samen op uit zullen trekken voor een shopnamiddag, zullen afspreken voor een koffietje met gebak, een festival meepikken of misschien zelfs samen op vakantie zullen gaan?

Wie nodig je uit op je bruiloft? Bruid draagt een witte kimono en zit op bed samen met haar bruidsmeisjes.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

Antwoordde je volmondig ‘ja’ op deze vraag? Voeg hem/ haar dan toe aan je gastenlijst. Hadden jullie ooit een goede vriendschapsband, maar is die ondertussen beperkt tot het uitwisselen van sms’jes met nieuwjaar en een paar likes op sociale media? Dan lijkt het ons vreemd om die vriend/ vriendin uit te nodigen voor de bruiloft.

Wie nodig je uit op je bruiloft? Vrienden en de bruidegom staan op een rij
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

3. Moet je je collega’s of medewerkers uitnodigen?

In dit geval geldt opnieuw de gouden basisregel: ofwel nodig je iedereen van de afdeling uit, ofwel niemand. Een kleine rekenoefening doet je al snel realiseren dat als de collega’s ook hun wederhelft meennemen, het aantal gasten( en dus ook het budget!) al snel aantikken. Door de jaren heen zijn we er op onze redactie steeds meer van overtuigd geraakt dat je enkel je vrienden en familie op je bruiloft moet uitnodigen. Kortom, mensen die je er écht graag wil bij hebben en die je leven verrijken.

Wie nodig je uit op je bruiloft? Huwelijksgasten volgen de huwelijksceremonie onder een pergola.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

Wij zouden dan ook suggereren om helemaal geen collega’s uit te nodigen. Een uitzondering zou een collega kunnen zijn die je ook buiten het werk ziet en dus eigenlijk bij je vriendenkring hoort.

Ben jij ook helemaal weg van deze locatie en vraag je je af waar dit huwelijk plaatsvond? Klik dan op het artikel ‘Trouwen in Italië?

4. Wie nodig je uit op je bruiloft? Baas of geen baas?

Dit is een moeilijke. Vroeger was je bijna verplicht om je leidinggevende uit te nodigen. Tegenwoordig liggen de kaarten toch wel anders en primeert voor veel werknemers de balans werk versus privé-leven. Wij vinden het niet verkeerd als je je baas niet uitnodigt op je trouwfeest. Plan jij een intieme bruiloft met dichte familie en vrienden? Dan zal niemand er een probleem van maken als je geen zakenrelaties uitnodigt. Geef je een megagroot feest en zijn al je collega’s uitgenodigd? Dan lijkt het ons ook beleefd( lees: een slimme zet) als je ook je baas uitnodigt.

Wie nodig je uit op je bruiloft? Bruid met bruidsboeket knuffelt een oudere man met wit lang haar en beige pak.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

5. Dates, liefjes en vriendjes

Of je gasten een date mogen meenemen naar jullie trouwfeest, is een issue waar veel trouwparen mee te maken krijgen. Weet je wat het grote nadeel is van het toelaten van dates van je gasten? Er zullen behoorlijk wat mensen rondlopen op je bruiloft die je helemaal niet kent. Hoe lijm je dit met de vrienden van je ouders die je eerder van de gastenlijst probeerde te weren? We weten dat deze beslissing geen makkie is, maar toch zijn we van mening dat je in dat geval je ouders respecteert en hun vrienden uitnodigt.

Wie nodig je uit op je bruiloft? De bruidsmeisjes in donkergroene, satijnen tinten lopen naar het altaar aan de arm van de best men.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

Het spreekt wel voor zich dat je van familieleden of vrienden die verloofd zijn, wel hun verloofde uitnodigt. Ook de partners van ongetrouwde vrienden en familieleden, die al een behoorlijke tijd samenwonen ( en misschien nooit zullen trouwen?), neem je mee op in de gastenlijst.

6. Kidsproof of no kids allowed?

Als we de etiquetteregels erop naslaan, dan zijn de adviezen nogal tegenstrijdig. Ook bij de bruidsparen die we spraken, lijkt het wel alsof iedereen er een andere mening op nahoudt. Op onze redactie vinden we het heel vreemd dat de kinderen van je familie of vrienden niet welkom zouden zijn op jullie bruiloft. In de wandelgangen hoorden we ook suggesties als ‘”Geef de ouders een einduur tot wanneer hun kinderen op het feest mogen blijven.” Ook dat vinden we een beetje vreemd. We gaan ervanuit dat de meeste ouders later op de avond sowieso met hun kroost naar huis zullen gaan of er een babysit voor zouden boeken.

Wie nodig je uit op je bruiloft? Huwelijksgast draagt een baby in beige pakje en strikje op het gangpad naar het altaar.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

Je leest het goed: wij zijn dus helemaal pro kids op je bruiloft, omdat ze met hun fratsen voor een grappige noot kunnen zorgen. Vraag jij je af hoe je kinderen kan betrekken bij de huwelijksceremonie? Klik dan op de volgende link en lees alles over ‘Hoe kan je kinderen betrekken bij je ceremonie?

Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

7. Jij was ook op hun bruiloft uitgenodigd…

Was je onlangs op hun huwelijksfeest of hebben jullie nog steeds een goede band met het bruidspaar? Dan spreekt het voor zich dat ze ook door jullie uitgenodigd zullen worden. Toch zijn er ook redenen om een koppel niet uit te nodigden. We sommen de redenen even op:

Jullie vriendschap is ondertussen verwaterd of jullie plannen een intieme bruiloft met enkel dichte familie. Het is in dit geval volledig acceptabel dat je deze vrienden niet toevoegt aan de gastenlijst. We raden jullie wel aan om voorzichtig om te springen met deze relaties. Misschien hebben jullie gemeenschappelijke vrienden die wel uitgenodigd zijn? Hou er rekening mee dat dit kwaad bloed kan zetten.

Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

8. En plots was er ruzie…

Heb je al een save the date verstuurd naar een potentiële gast, maar krijgen jullie nadien woorden en lijkt de band onherstelbaar? (Psst, via de volgende link ontdek je alles over de save the date en hoe lang je op voorhand een save the date dient te versturen.) Veel koppels vragen zich af of ze in dat geval nog verplicht zijn om iemand een huwelijksuitnodiging voor hun bruiloft te sturen. Het is een grote no go om iemand uitgebreid te vertellen over de planning van je trouwfeest en hem/ haar/ hen uiteindelijk niet uit te nodigen. Althans dat zegt de etiquette.

Wie nodig je uit op je bruiloft? Seating plan met groene takken en een spiegel als basis.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

Uiteindelijk hangt alles af van hoe erg de ruzie was en hoe zwaar je aan de feiten tilt. Als je deze persoon echt niet meer wil uitnodigen, dan zeg je eigenlijk ook dat je hem/ haar/ hen ook uit je leven weert. Dat kan natuurlijk, maar is wel iets waar je grondig over na moet denken.

Kortom, wie nodig je uit op je bruiloft? Wij zijn ervan overtuigd dat je op je trouwdag moet uitnodigen wie jij er echt bij wil hebben. Trap je bepaalde mensen op hun zere tenen als je ze niet uitnodigt? Dat is dan maar zo. Per slot van rekening is het jullie dag en als jullie je huisdier liever hebben dan een verre kennis, dan is ook dat jullie keuze.

Wij stelden een handig vragenlijstje voor je op als je maar een beperkt aantal huwelijksgasten kan uitnodigen:

GASTENLIJST VRAGEN:

  1. Heb je hen in de afgelopen 6 maanden tot 1 jaar gesproken?
  2. Zie je hen een rol spelen in je leven?
  3. in de komende 3-5 jaar?
  4. Hebben ze je al verloofde leren kennen?
  5. Zijn ze HEEL erg belangrijk voor je ouders?
  6. Hebben ze je ooit ongemakkelijk doen voelen?
Wie nodig je uit op je bruiloft? Hond van het bruidspaar draagt een kroon en is aanwezig op de huwelijksceremonie.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Photo credit: Fotograficamente Lecce

En hoe verliep het samenstellen van de gastenlijst bij jullie? Hoe hebben jullie de moeilijke knopen doorgehakt? Laat het ons weten in de comments, want wij delen jullie tips graag met andere bruiden en bruidegoms.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.