Kinderen betrekken bij de ceremonie? Dat is kinderspel!

Hoe kan je kinderen betrekken bij de ceremonie? Het is een vraag waarmee heel wat koppels geconfronteerd worden. Veel bruidsparen die tegenwoordig in het huwelijksbootje stappen, zijn vaak al gezegend met een leuke kroost of soms had een van de huwelijkspartners al kinderen uit een vorige relatie. Maar ook voor kinderloze koppels die trouwen en mete- en petekindjes als bruidskindjes willen betrekken bij de ceremonie kan de rol die de kids op de bruiloft zullen spelen, vragen doen rijzen. Wij sommen heel graag 9 supertips op voor jouw kindvriendelijke ceremonie.

Kinderen betrekken bij de ceremonie: schattig bruidsmeisje met wit kleedje in tulle, een mini-handtasje en een zonnebril met hartjesglazen.
Kinderen betrekken bij de ceremonie? Kinderspel! Photo credit: Sylvie Stijven Photography

Tip 1: Zij kondigen de aankomst van de bruid aan

Kies een leuk intredelied waarop de kids aan het begin van de ceremonie mogen aantreden. Stel de kids op in een rij, dat zijn ze toch gewoon van op school en geef ze elk een bord in de handen dat ze trots voor zich uit moeten dragen. Wat je precies op de borden schrijft, hangt van je persoonlijke voorkeur af en het aantal kinderen dat deelnemen. Wij sommen hieronder een paar ideetjes voor je op:

  • “Papa, mama komt eraan. <3”
  • “Hier komt de bruid.”
  • “Ze vertrouwden ons niet met de ringen.”
  • “Tante/ meter komt eraan.”
  • “Ze hebben me snoep na dit optreden beloofd.”
  • “Liefde overwint alles.”

Je kan de DIY queen in jezelf channelen en zelf deze borden knutselen, maar zoals met zowat alles kan je ze ook online kopen in de vele (inter-)nationale webshops.

Na het zien van de video hieronder ben jij helemaal overtuigd dat kinderen welkom zijn op jouw bruilfoft. 🙂

Kinderen betrekken bij de ceremonie? Credit: @Brides

Tip 2: Laat hen bloemblaadjes strooien

Cliché ok, maar geef nu zelf toe, een schattige bruidsjonker die een pruillip opzet wanneer hij bloemblaadjes moet strooien op het gangpad? Het levert geweldige kiekjes op! Over het algemeen kwijten de bloemenmeisjes zich iets beter van hun taak dan de bruidsjonkers, al hangt dit natuurlijk van de persoonlijkheid van elk kind af.

Met een mooie bloemenkrans op hun hoofd, zijn superschattige plaatjes gegarandeerd.

Kinderen betrekken bij de ceremonie. Bruidsmeisje met bloemenkrans op het hoofd dat door haar moeder wordt vastgemaakt.
Kinderen betrekken bij de ceremonie? Kinderspel! Photo credit: Sylvie Stijven Photography

Tip 3: Huwelijksakte voor kinderen

Net zoals het bruidspaar een akte moet ondertekenen aan het einde van de huwelijksceremonie, worden ook de kids opgetrommeld om een kribbel te komen zetten en zo op symbolische wijze toestemming te geven voor het huwelijk van hun ouders.

Kinderen betrekken bij de huwelijksceremonie. Een blond meisje en haar broertje ondertekenen een kinderakte onder toeziend oog van hun ouders, het bruidspaar.
Kinderen betrekken bij de ceremonie? Je hebt een blijvend aandenken aan hun inbreng op jullie huwelijk met een huwelijksakte op kindermaat.

Tip 4: Ringen uitwisselen

Om jullie kinderen helemaal te betrekken bij de het hele trouwgebeuren, kopen jullie naast de ringen voor jezelf ook ringetjes voor de kinderen. Zij volgen het uitwisselen van de ringen van hun ouders vanop de eerste rij. Nadien worden zij er ook bijgeroepen en krijgen zij ook een ringetje om hun vinger geschoven om te symboliseren dat het gezin voor altijd bij elkaar hoort.

Tip 5: Assistentie bij de rituelen

Als jullie een huwelijksceremonie met symbolische rituelen doen, kunnen de kinderen gevraagd worden om de benodigdheden aan te reiken. Denk hierbij aan het aanreiken van de roosjes bij een roosceremonie, verschillende soorten zand mengen bij een zandceremonie of de lintjes brengen waarmee het bruidspaar letterlijk aan elkaar verbonden wordt tijdens een handfasting. Ook op dit vlak kan je heel creatief uit de hoek komen, aangezien er verschillende soorten symbolische huwelijksceremonie bestaan.

Tip 6: Fotograaf van dienst

Als je kiest voor een unplugged ceremony waarbij je huwelijksgasten gevraagd worden om hun smartphones aan het begin van de viering op te bergen, kan je misschien net het tegenovergestelde doen met de kinderen die aanwezig zijn? Stop hen wegwerpcamera’s in hun handen en leg hen uit dat zij wel tijdens de ceremonie foto’s mogen maken. Wedden dat je supergrappige dingen gaat tegenkomen wanneer de foto’s eenmaal ontwikkeld zijn?

Tip 7: Afkloppen van het huwelijk

Of je nu een religieuze, symbolische of niet-religieuze ceremonie plant, er is altijd wel een manier te vinden om kinderen het gevoel te geven dat ze deel uit maken van het verhaal. Vraag de ceremoniespreker, de priester of de ambtenaar van burgerlijks stand of ze mogen helpen bij het sluiten van het huwelijk. De kinderen krijgen dan een speelgoedhamer waarmee ze op de huwelijksakte mogen kloppen en zo het huwelijk tussen mama en papa officieel maken, of ze mogen een bel rinkelen of een liedje zingen.

Tip 8: Laat hen iets voorlezen

Uiteraard is deze tip niet voor alle kinderen weggelegd. Ze moeten niet alleen kunnen lezen, maar bovendien op hun gemak zijn wanneer ze iets moeten voorlezen. En dat is voor jou puber misschien niet het geval? Hoe dan ook, laat hen de vrije keuze om al dan niet het woord te nemen. Een zelfgeschreven tekst is het mooiste, maar er zijn ook duizenden mooie gedichten die van pas kunnen komen. Heb je even niet de moed om ook nog op zoek te gaan naar poëzie? Klik dan snel verder en ontdek deze romantische gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie.

Tip 9: Een verhaal voor jong en oud

Je kan je kinderen nog zo goed kennen, feit is dat wanneer alle ogen op hen gericht zijn, ze onvoorspelbaar worden. Misschien wordt die wildebras die altijd kattenkwaad uitsteekt wel superverlegen wanneer hij een zaal voor mensen moet toespreken of een of andere handeling uitvoeren. Wanneer je er zeker bent dat je de kids geen plezier doet met hen uitdrukkelijk ‘in the picture’ te plaatsen, raden we je aan het zo te laten. Kijk maar naar de filmpjes hieronder! 😉

Kinderen betrekken bij de ceremonie? Het levert alvast grappig beeldmateriaal op!

Wat je wel kan doen om alle kinderen bij de bruiloft te betrekken, is een verhaal op kindermaat laten voorbrengen. Dat is dan een verhaal over de liefde met ook voor de volwassenen een mooie boodschap.

Helemaal gezellig wordt het als alle kinderen naar voren geroepen worden en gezellig op een mat mogen gaan zitten voor het vertelmoment. Op onze redactie merken we dat de kinderboeken ‘Omdat ik je zo lief vind’ en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ bijzonder populair zijn bij huwelijken.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.