Langverwachte versoepelingen huwelijken vanaf 27 juni 2021: dansen mag nu al outdoor en in tafelbubbel!

Euforie en niets dan positiviteit bij de politiek en de virologen. Meer versoepelingen voor de horeca en een afschaffing van het samenscholingsverbod, dat waren de meest opvallende discussiepunten die vandaag op tafel lagen bij het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land. Omdat de coronacijfers zo goed zijn- er liggen op dit moment minder dan 555 personen in het ziekenhuis met covid-19 waarvan de helft ongeveer op intensieve zorgen-, zullen de geplande aanpassingen van de coronamaatregelen uit het zogenoemde Zomerplan nog wat worden uitgebreid.

Eindelijk kunnen we goed nieuws melden voor de bruidsparen die nagelbijtend naar hun trouwdag toeleven, maar het langverwachte dansfeest zoals we dat pre-corona kenden, daar moeten we voorlopig nog wat van blijven van dromen. Al mag er gelukkig toch al iets meer. Toch merken we op onze redactie dat niet iedereen op de kabinetten, ministeries en de medewerkers van de Coronalijn over dezelfde informatie beschikken. We kregen meermaals tegenstrijdige info op basis van de bron die we aan de lijn hadden.

LEES DIT EERST:

De informatie die hieronder volgt gaat over de versoepelingen waarover we zeker zijn en zijn gebaseerd op documenten die door de ministeries werden vrijgegeven. Je zal merken dat we ons genoodzaakt voelen om er soms een noot van de redactie (n.v.d.r.) bij te plaatsen, omdat sommige protocollen nog niet aangepast zijn na het laatste Overlegcomité en als datum 17 juni 2021 dragen. We blijven de situatie op de voet volgen en hopen jullie in heel dit kluwen toch wat duidelijkheid te geven. Veel succes met de planning van jullie huwelijk! – De redactie van The Blonde Wedding Reporter

De versoepelingen voor de huwelijken uit het Zomerplan van het Overlegcomité:

Dit is er afgeklopt op het Overlegcomité: de horeca mag weer langer open, tot 01:00 u om precies te zijn in plaats van 23:30 uur. Feesten, banketten en receptie vallen onder het horecaprotocol, dus dit is goed nieuws voor de bruidsparen.

Verder raakte ook al bekend dat je nu met acht mag tafelen, thuis en op restaurant.

Over de dansfeesten dan: alweer slecht nieuws voor wie vóór half augustus trouwt. Tot dan mag er namelijk niet indoor gedanst worden zoals dat vroeger het geval was op een trouwfeest. De politiek belooft dat deze versoepeling( het indoor dansen zonder social distancing) op 16 juli 2021 wordt aangekondigd, na het volgende Overlegcomité. We hopen jullie dan hierover verlossend nieuws te brengen. Tot dan kan dit volgens de protocollen voor een veilige opstart van de huwelijken:


Dansen mag enkel buiten, in open lucht, volgens de onderstaande regels:


• In groepen van 4 personen (kinderen van 12 jaar niet meegerekend), en meer dan 4 personen
indien deze tot hetzelfde huishouden behoren;

( N.v.d.r.: Bij de publicatie van dit artikel stelden we vast dat de protocollen nog niet spreken over het aan tafel gaan van 8 personen. Wij kijken dus samen met jullie uit naar een update ervan en we gaan ervanuit dat dit 8 personen zullen worden zoals aangekondigd tijdens de persconferentie. De laatste update van het protocol ‘Gids voor de veilige heropstart van huwelijks- en privé-feesten’ dateert van 17 juni 2021, een dag voor de persconferentie en aangekondigde versoepelingen dus.)


• Deze groepen van 4 mensen zijn dezelfde mensen als de groepen van de 4 mensen per tafel;

( N.v.d.r.: Bij de publicatie van dit artikel stelden we vast dat de protocollen nog niet spreken over het aan tafel gaan van 8 personen. Wij kijken dus samen met jullie uit naar een update ervanen we gaan ervanuit dat dit 8 personen zullen worden zoals aangekondigd tijdens de persconferentie. De laatste update van het protocol ‘Gids voor de veilige heropstart van huwelijks- en privé-feesten dateert van 17 juni 2021, een dag voor de persconferentie en aangekondigde versoepelingen dus.)

• Het dragen van mondmaskers is verplicht;
• Met verplichte inachtneming van een gegarandeerde afstand van 1,5 meter tussen elke groep van
4 personen;

( N.v.d.r.: Bij de publicatie van dit artikel stelden we vast dat de protocollen nog niet spreken over het aan tafel gaan van 8 personen. Wij kijken dus samen met jullie uit naar een update ervanen we gaan ervanuit dat dit 8 personen zullen worden zoals aangekondigd tijdens de persconferentie. De laatste update van het protocol ‘Gids voor de veilige heropstart van huwelijks-en privé-feesten’ dateert van 17 juni 2021, een dag voor de persconferentie en aangekondigde versoepelingen dus..)

Versoepelingen huwelijken vanaf 27 juni 2021. Photo credit: Lilly Red


• Tot 23:30 uur;

( N.v.d.r.: Bij de publicatie van dit artikel stelden we vast dat de protocollen nog niet spreken over het nieuwe sluitingsuur tot 01:00 uur. Wij kijken dus samen met jullie uit naar een update.)


De openingsdans tussen het gehuwd paar en de dans met de ouders is toegelaten (zonder
mondmasker, voor de foto’s);

Een dansfeest binnen is verboden.

Weet jij niet meer wat de andere versoepelingen voor de huwelijken nu weer precies inhouden?

1. Huwelijksceremonies

Huwelijken mogen weer en daar hoort natuurlijk een feestje bij.

OOK NET AANGEKONDIGD: Om het opnieuw ingewikkeld te maken, heeft de regering het volgende beslist: vanaf 27 juni 2021 kunnen huwelijken als een evenement beschouwd worden. Die term mocht tot nog toe enkel gebruikt worden door professionele eventbureaus die een congres, een bijeenkomst, een festival of een ander professioneel georganiseerd evenement plannen. Concreet wil dit zeggen dat er geen beperking meer op het aantal gasten zou liggen als de burgemeester van de stad of gemeente waar je trouwt, hiermee akkoord gaat. De basisregels blijven wel gelden. Houd afstand, draag een mondmasker, verlucht binnenruimtes en plan alle activiteiten zoveel mogelijk buiten.

In prinicipe zijn dit de regels:

Vanaf 9 juni 2021: Erediensten en huwelijken mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 100 personen als de ceremonie indoor (een kerk of een ander gebedshuis) plaatsvindt. Plan jij een ceremonie in de buitenlucht? Dan mag je 200 personen uitnodigen om getuige te zijn van je jawoord. Vindt jullie huwelijksceremonie in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er 50 gasten uitgenodigd worden.

Versoepelingen huwelijken vanaf 27 juni 2021. Photo credit: Lilly Red

Vanaf 1 juli 2021: Erediensten en huwelijken mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 200 personen als de ceremonie indoor (een kerk of een ander gebedshuis) plaatsvindt. Plan jij een ceremonie in de buitenlucht? Dan mag je 400 personen uitnodigen om getuige te zijn van je jawoord. Vindt jullie huwelijksceremonie in je eigen tuin plaats? Dan mogen er 50 personen uitgenodigd worden.

Vanaf 1 september 2021: De regering heeft zich als doel gesteld om vanaf 1 september 2021 alle beperkingen maximaal op te heffen. De bevolking zou dan twee keer gevaccineerd moeten zijn en dit zou het startschot van een ‘normaal’ leven zijn. Voor erediensten en huwelijken zouden er geen beperkingen meer zijn. Uiteraard blijft de regering de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend in de gaten houden. We bevestigen dit nieuws dan ook op latere datum.

2. Het trouwfeest, het banket of de receptie:

Een huwelijk blijft in regel een privé-feest en daarom gelden daar andere regels voor, namelijk de regels die in voege zijn voor de horeca. Dit heeft tot gevolg dat jullie huwelijksfeest moet plaatsvinden in een restaurant, feestzaal of hotel. Je mag ook een tuinfeest geven in je eigen tuin, al dan niet met hulp van een professionele cateraar.

Nieuwe versoepelingen huwelijken vanaf 27 juni 2021! Helaas kunnen we niet dansen op trouwfeesten. We volgen de situatie voor jullie op de voet!
Versoepelingen huwelijken vanaf 27 juni 2021. Photo credit: Lilly Red

Vanaf 9 juni 2021: Feesten en recepties die indoor georganiseerd worden, mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 50 personen. De regels van de horeca zijn van kracht;

Dit wil zeggen dat er gezeten aan een tafel gegeten en gedronken mag worden. Net als in het restaurant mogen er maximaal vier personen aan een tafel zitten. Als iedereen tot hetzelfde gezin behoort, mogen wel meer mensen aan dezelfde tafel zitten.

De afstand tussen de tafels moet anderhalve meter zijn, er mag geen plexiglas gebruikt worden om tafels te scheiden en wie zijn tafel verlaat moet een mondmasker opzetten. Om 23:30 uur sluit de horeca, moet iedereen naar huis en is het feest afgelopen. Dansen zit er voorlopig dus niet in.

Vindt jullie trouwfeest in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 50 gasten uitgenodigd worden en dient het feest ook afgelopen te zijn om 23:30 uur.

Vanaf 27 juni 2021: 

Van af nu mag je zelf bepalen hoeveel personen je uitnodigt voor je huwelijksfeest, receptie of banket. Er staat geen maximumaantal meer op het aantal aanwezige gasten. Let wel: dit geldt niet voor de ceremonies. Daar blijven de maximunaantallen wel de regel.

De horeca mag langer dan verwacht openblijven, tot 1 uur ’s nachts om precies te zijn. Dat wil zeggen dat ook jouw huwelijksfeest langer mag duren. Ook wordt het aantal mensen dat aan één tafel mogen zitten uitgebreid: van 4 naar 8. 

Ook terug van weggeweest? Plexiglas! Om de tafels op de terrassen dichter bij elkaar te kunnen zetten, zal ook plexiglas weer worden toegelaten. Bij de versoepelingen van vorige maand was er over die kwestie enig ongenoegen: toen luidde het nog dat er 1,5 meter afstand tussen de tafelgezelschappen moest zijn. Maar intussen zijn de coronacijfers dus veel beter dan toen.

Versoepelingen huwelijken vanaf 27 juni 2021. Photo credit: Lilly Red

De vraag die op ieders lippen lag, is of dansfeesten zoals we die vroeger kenden opnieuw mogelijk zouden zijn. Tot onze grote ontzetting mag er nog steeds niet gedanst worden op een huwelijk, tenzij dit buiten gebeurt en volgens de richtlijnen hierboven vermeld. Deze versoepeling m.b.t. de indoor dansfeesten zoals we die voor corona kenden, zou ingaan vanaf half augustus en aangekondigd worden na het volgende Overlegcomité op 16 juli 2021. Wij hopen jullie dan verlossend nieuws te brengen.

Versoepelingen huwelijken vanaf 27 juni 2021. Photo credit: Lilly Red

Vanaf 1 september 2021: De regering heeft zich als doel gesteld om vanaf 1 september 2021 alle beperkingen maximaal op te heffen. De bevolking zou dan twee keer gevaccineerd zijn en dit zou het startschot van een ‘normaal’ leven zijn. Als gevolg zou dit kunnen betekenen dat er geen regels meer gelden over het maximale aantal gasten bij de ceremonies, dat feesten plaatsvinden volgens de regels die van toepassing zijn voor de horeca en dat het langverwachte indoor dansfeest terug van weggeweest is. Uiteraard blijft de regering de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend in de gaten houden. We bevestigen dit nieuws al dan niet op latere datum.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website  www.info-coronavirus.be of op het nummer 0800-14.689. 

Wil jij de bovenvermelde protocollen er helemaal op nalezen? Klik dan hier.

UP NEXT: Wil jij weten hoe je een coronaveilig huwelijk plant? Klik dan hier en ontdek onze tips & tricks voor de organisatie van een coronaveilig huwelijksfeest

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.