Coronaveilig trouwfeest plannen? Fluitje van een cent met deze nuttige tips!

Het aantal bedden op intensieve zorgen baart de regering opnieuw zorgen. De ‘symbolische’ kaap van 500 coronapatiënten is jammer genoeg opnieuw overschreden. Gelukkig heeft de regering haar eerder gemaakte beloftes gehouden en hebben de versoepelingen geen effect gehad op het huwelijk van toekomstige bruidsparen. Wij raden jullie aan om onze website in de gaten te houden, want van zodra er weer nieuws bekend wordt gemaakt rond versoepelingen of verstrengingen, berichten wij erover.

Voorzichtig zijn, afstand houden, handen wassen,… het is nog steeds de sleutel om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden, maar veel koppels vragen zich op dit moment vooral af: hoe plan ik een coronaveilig trouwfeest? The Blonde Wedding Reporter- redactie snelt jullie ter hulp met 10 nuttige tips.

De eerste kus als man en vrouw voor een lichtroze backdrop op een coronaveilig trouwfeest.
Coronaveilig trouwfeest| Photo credit: Lily Red Photography

1. Hygiëne is het belangrijkste op een coronaveilig trouwfeest

2020 en 2021 moeten de jaren geweest zijn waarin de verkoop van alcoholische handgels met 1000% gestegen is. In 2022 zal die trend zich verder zetten. Dus, als je druk in de weer bent met de planning van je huwelijksdag, vergeet dan zeker niet om een flinke voorraad anti-bacteriële handgel in te slaan voor je gasten. Bruiden en bruidegoms moeten ervoor zorgen dat handlotions gemakkelijk toegankelijk zijn voor alle gasten. Voor de precieze aanpak hebben we twee nuttige tips:

  1. Zorg ervoor dat op elke tafel en bij elke inkom een flesje handgel beschikbaar is.
  2. Geef elke gast bij aankomst een mini-flesje als huwelijksbedankje cadeau. Het etiket kan je gemakkelijk overplakken met jullie gepersonaliseerde etiket dat voorzien is van jullie foto of monogram. Ook als gast kan je je verantwoordelijkheid nemen en alvast een handgel in jouw handtas of broekzak stoppen.

2. Mondmaskers zijn blijvertjes op coronaveilig trouwfeest

In het laatste Ministrieel Besluit kan je lezen dat de regering voor recepties, banketten en tuinfeesten aanbeveelt dat de regels van de horeca nageleefd worden. Dit wil zeggen dat wanneer je wandelt, je toegewezen zitplaats verlaat of je naar het toilet gaat, je een mondmasker hoort op te zetten.

Of je nu een bruid, een bruidegom of een huwelijksgast bent, zorg ervoor dat je voldoende mondmaskers meeneemt naar de ceremonie. Als gast staat het niet verkeerd als je zelf een aantal wegwerpmaskers of een herbruikbaar masker bij je hebt. Je kan zelfs op zoek gaan naar een herbruikbaar masker met een mooi design of een kleur die bij jouw prachtige feestoutfit past. Op die manier steek je het bruidspaar ook een hart onder de riem en maak je duidelijk dat ook jij je beste beentje voor zal zetten op hun coronaveilig trouwfeest.


Hou er als bruidspaar ook rekening mee dat sommige gasten gevaccineerd zullen zijn en dat zij veronderstellen dat zij niet meer besmet kunnen worden( dit is overigens een foute veronderstelling!). Sommigen zullen hun mondmaskers simpelweg vergeten zijn mee te brengen. Investeer dus in een paar dozen met wegwerpmaskers of laat voor elke gast een herbruikbaar exemplaar met jullie namen of initialen drukken.

Tip: Vind je het nogal moeilijk om gasten op hun mondmaskerplicht te wijzen? Zorg ervoor dat elke gast op zijn/ haar zitplaats tijdens de ceremonie naast het programmaboekje, zakdoekjes of andere accessoires een envelopje met een wegwerpmasker vindt. Op die manier komt de boodschap zeker aan.

3. Digitale cadeautjes

Elk bruidspaar krijgt graag cadeautjes, maar tijdens een globale pandemie is dat misschien niet de meest hygiënische optie. Ook de populaire envelopjes die vaak de huwelijksuitnodiging sieren, worden best in een nieuw jasje gestoken aangezien iedereen cash geld liever weert. Een perfecte oplossing voor deze twee dilemma’s is om alles online te centraliseren. Je kan een online huwelijksregister voor cadeaus aanmaken, zodat geschenken niet van hand tot hand gaan.Veel grootwarenhuizen bieden deze service trouwens al langer aan.

Verder kan je de gasten vragen om hun bijdrage direct op je bankrekening te storten of je maakt een profiel aan via Pay Pal, ook een handige tool voor je niet-Europese gasten, die via deze app geen transferkosten betalen. Of misschien word jij wel graag getrakteerd op Bitcoins?

4. Social distancing

Sinds 9 juni 2021 is het niet langer verplicht om de social distancing regels te respecteren. Veel virologen geloofden hun oren niet toen dit nieuws bekend werd gemaakt en opperden dat deze versoepeling een zestal weken te vroeg kwam, omdat een brede laag van de bevolking nog steeds niet gevaccineerd was. Jammer genoeg hebben ze gelijk gekregen en zitten we nu met de gebakken peren. Blijf dus voorzichtig en ga niet kussen en knuffelen met Jan en alleman.

De openingsdans van een bruidspaar op hun coronaveilig trouwfeest.
Hoe plan ik een coronaveilig trouwfeest?| Photo credit: Elisabetta ‘Lilly’ Red

TIP: Wil je als bruidspaar toch met iedereen handjes schudden? Voorzie dan voor elke gast een paar latex handschoenen. Eco-vriendelijk is het niet meteen, coronaveilig wel!

Bruid Madeleine testte deze methode vorige zomer uit op haar coronaveilig trouwfeest. Hoe haar gasten reageerden op haar origineel trucje ‘handen schudden in coronatijden‘, lees je in de volgende reportage.

5. Stel je gasten gerust met polsbandjes

Toegegeven, we konden niet wachten om de draad van ons gewone leven terug op te pikken. Toch zijn er ook mensen die bang zijn om terug normaal te gaan leven. Niets is meer vervelend dan je ongemakkelijk voelen op een feest. Hoe draag je als bruidspaar bij tot het overbruggen van de afstand tussen je ‘doe maar liever voorzichtig-’ huwelijksgast en de ‘ik heb dringend nood aan lichaamscontact-genodigde’?

Heel simpel! Plaats een receptietafel of een ander meubelstuk aan de inkom van de feestlocatie. Plaats het strategisch, zodat wanneer de gasten aankomen, dit het eerste is dat ze zien. Elke gast kiest een armbandje dat bij hem/ haar gevoel past.

Groen staat voor: Je mag mij kussen, knuffelen of een high five geven.

Geel staat voor: Je mag met mij op veilige afstand babbelen, maar ik wil geen lichamelijk contact.

Rood staat voor: Beter voorkomen dan genezen. Ik respecteer nog even de social distancing regels, maar ik geniet vanop een afstand van jullie gezelschap.

Uiteraard hoef je niet per se voor deze kleurcode te gaan, je kan ook kiezen voor kleuren die bij jouw thema passen. Ook het polsbandje kan je vervangen door een boutonnière, een polscorsage, strikken, mondmaskers of een button om op te spelden.

6. Het coronaveilige gastenboek

Het is heel belangrijk om fysiek contact te minimaliseren en dat brengt nog een aantal uitdagingen mee voor bruiden en bruidegoms. Het traditionele gastenboek moet je laten varen. In plaats daarvan kan je de gasten vragen om een briefje te schrijven en aan een bord, een boompje of eender welk object te prikken, vast te maken of te kleven.

Een digitaal gastenboek is natuurlijk ook een optie en superhandig voor de gast, omdat het van thuis uit kan ingevuld worden. Wil je het idee van een traditioneel gastenboek echt niet laten varen? Zorg er dan op zijn minst voor dat elke gast zijn/ haar eigen pen heeft. Ook dit kan een ideetje als huwelijksbedankje zijn voor je gasten.

7. Stream het coronaveilig trouwfeest

Vraag je huwelijksgasten dat wanneer ze zich niet kiplekker voelen, ze zonder aarzelen afzeggen voor jullie huwelijk. Beter voorkomen dan genezen in deze bizarre tijden. Bruiden en bruidegoms kunnen misschien vlak voor hun huwelijk een berichtje sturen naar de gasten met de boodschap dat jullie alle begrip hebben voor vrienden en familieleden die hun aanwezigheid last minute afzeggen en thuis moeten blijven.

Bruid in korte jurk en bruidegom dansen op coronaveilig trouwfeest.
Coronaveilig trouwfeest| Photo credit: Lily Red Photography

Een tool die iedereen bij jullie huwelijk betrekt, is een livestream app. Zo kunnen niet alleen de minder fortuinlijke, zieke gasten, maar ook de gasten aan de andere kant van de wereld jullie bruiloft live volgen.

8. Vervang het dansfeest door een concert

Op de dansvloer troepen mensen samen en heerst er een uitgelaten sfeer. Dansen was een absolute no go voor de huwelijken die in de zomer van 2021 plaatsvonden. Op het laatste Over1egcomité werd beslist dat er toch gedanst mag worden en dat huwelijken de uitzondering op de regel zijn. Volgens de beleidmakers kan je een coronaveilig trouwfeest geven als iedereen zijn mondmasker bij het dansen opzet.

Moest het dansfeest binnenkort toch verstrengd worden. Laat dit dan geen domper op de feestvreugde zijn. Heel veel bruidsparen hebben bewezen dat je toch nog een trouwfeest kan hebben waar jaren laten nog over gesproken wordt. Hoe je dat dan doet? Vervang het dansfeest door een concert. Of voorzie ander entertainment voor je huwelijksgasten. In het volgende artikel lees je welk type entertainment huwelijksgasten zeker zullen weten te appreciëren.

Live muzikanten entertainen huwelijksgasten op coronaveilig trouwfeest.
Hoe plan ik een coronaveilig trouwfeest? |Photo credit: Elisabetta ‘Lilly’ Red

Tip:

  1. Studeer met je kersverse man of vrouw een- eenvoudige?-, choreografie in en op die manier wordt de openingsdans een onvergetelijk moment en entertainen jullie de gasten,
  2. Huur een live band in die leuke muziek speelt,
  3. Vraag je gasten om op voorhand verzoeknummers door te geven en bezorg die lijstjes aan je DJ of live band. Ambiance gegarandeerd!

9. Bye bye buffet!

Self-service buffetten horen tot het verleden en daardoor zijn de formelere diners met bediening aan tafel terug razend populair geworden. Als je een coronaveilig trouwfeest in een grote tent in je tuin plant, raden we je aan om extra mankracht te huren bij het bedienen van de gasten. Dit zorgt voor een meerkost in je budget, maar wordt gecompenseerd door het feit dat je al geen feestlocatie moet betalen.

Wil je toch per se voor buffetformule gaan? Dan is het zaak om een goede ceremoniemeester of maître d’hôtel in te schakelen die de gasten tafel per tafel uitnodigt om hun keuze aan het buffet te maken. Achter het buffet schept ingehuurd personeel de borden op.

10. Tafelplan

Hoewel het niet meer verplicht is, staat in het Ministrieel Besluit te lezen dat er ten strengste aanbevolen wordt om de tafels- conform de regels voor de horeca-, toch op anderhalve meter van elkaar te plaatsten.

Feestelijke tafelaankleding met lichtroze details op coronaveilig trouwfeest.
Coronaveilig trouwfeest| Photo credit: Lily Red Phootgraphy

Het seating plan was al populair voor de coronapandemie toesloeg en we denken dat dit de komende jaren het geval zal blijven. Vraag je je af welke andere decoratieborden op een bruiloft thuishoren? Klik dan op de link en lees alles over de must-have decorborden.

Tip: Wil je enkel met lange tafels werken? Plaats dan bubbels van 6 personen aan die lange tafels, waarbij de afstand bewaard blijft door kleurrijke kussentjes, of tape die je in elke doe-het-zelf-zaak kan vinden.

Zit jouw coronaveilig trouwfeest erop en heb je nog een paar handige tips die je met toekomstige bruiden en bruidegoms wil delen? Laat het ons dan zeker weten via het contactformulier. Sharing is caring. <3

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.