Geen versoepelingen of verstrengingen: het coronapaspoort voor huwelijken niet inzetbaar

Het had het laatste Overlegcomité moeten zijn vandaag, die waarop er een einde zou komen aan alle coronaregels, maar draaide dat even anders uit. Ook bruidsparen die hun hoop hadden ingesteld op het ‘coronapaspoort voor huwelijken’ zijn eraan voor de moeite. Het is vandaag wel duidelijk geworden dat met het oprukken van de Deltavariant het niet mogelijk is om alle coronamaatregels overboord te gooien. De regeringen en de virologen in ons land zijn het met elkaar eens: we kunnen de pandemie nog niet als ‘helemaal voorbij’ beschouwen.

Het had de zomer van de vrijheid moeten worden, maar helaas, dat is het niet helemaal. Het aantal bevestigde besmettingen neemt al een tijdje toe, grote verstrengingen of versoepelingen komen er daarom niet. Ook niet voor de huwelijken. En hoewel veel bruidsparen hun hoop ingesteld hadden op het coronapaspoort voor huwelijken, heeft de regering deze optie niet aangekondigd tijdens de persconferentie zonet.

Coronapaspoort voor huwelijken: niet van toepassing in België

Het Covid Safe Ticket (CST) of in de volksmond ‘het coronapaspoort’ kan worden ingezet voor evenementen vanaf 1.500 personen, maar niet voor privé-feesten. Het coronapaspoort moet vermelden of je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest hebt afgelegd of de ziekte hebt doorgemaakt en dus antilichamen hebt. De CST-regel gaat in vanaf 13 augustus 2021 voor events buiten, vanaf 1 september 2021 voor events binnen. Maar, dit Covid Safe Ticket kan niet gebruikt worden om privé-feesten te organiseren. Het mondmasker en de afstandsregels moeten dus op bruiloften nog steeds gerespecteerd worden. In Frankrijk kan het coronapaspoort voor huwelijken wel ingezet worden, dus de huwelijkssector in ons land koesterde veel hoop. Midden augustus staat er een nieuw overleg gepland waarin de situatie opnieuw geëvalueerd zal worden.

En wat met het dansfeest op een huwelijk?

Toch een beetje goed nieuws voor de bruidsparen: er zijn geen verstrengingen bijgekomen. Dansen op een trouwfeest mits het respecteren van de regels mag dus nog steeds. Een wilde fuif zoals we dat pre-corona kenden, daar moeten we voorlopig nog wat van blijven van dromen, maar gelukkig mag er toch al iets meer.

Geen coronapaspoort voor huwelijken, maar een dansje in de openlucht is wel toegestaan. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

LEES DIT EERST:

De informatie die hieronder volgt gaat over de versoepelingen waarover we zeker zijn en die gebaseerd zijn op documenten die door de bevoegde ministeries werden vrijgegeven. Je zal merken dat we ons genoodzaakt voelen om er soms een noot van de redactie (n.v.d.r.) bij te plaatsen. Het protocol waarop we dit artikel baseren, is aangepast na het voorlaatste Overlegcomité, draagt als datum 26 juni 2021 en is opgesteld met inachtneming van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020, zoals gewijzigd bij het
ministerieel besluit van 24 juni 2021.

We blijven de situatie op de voet volgen en hopen jullie in heel dit kluwen toch wat duidelijkheid te geven en van zodra de protocollen aangepast worden, lees je er hier alles over. Veel succes met de planning van jullie huwelijk! – De redactie van The Blonde Wedding Reporter

PROTOCOL ZELF NALEZEN? Wil jij het ‘Protocol voor de veilige heropstart van huwelijks- en privéfeesten’ zelf nalezen? Klik dan op deze link en selecteer het bewuste bestand.

Dit is er afgeklopt op het vorige Overlegcomité en blijft er behouden: de horeca blijft open, tot 01:00 u om precies te zijn. Feesten, banketten en receptie vallen onder het horecaprotocol, dus dit is goed nieuws voor de bruidsparen.

Verder was ook al bekend dat je met acht mag tafelen, thuis en op restaurant. Tafels worden zo opgesteld dat de afstand van 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen gewaarborgd is. Het aantal tafels moet daaraan aangepast worden. Buiten of op een open terras kan van die regel afgeweken worden als de tafels van elkaar gescheiden zijn door een plexiglaswand of een gelijkwaardig alternatief met een minimumhoogte van 1,80 m.

Geen coronapaspoort voor huwelijken, maar we mogen nog steeds met acht tafelen. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Dansen op een trouwfeest mag in open lucht

Over de indoor dansfeesten dan: geen goed nieuws voor wie er deze zomer nog deze trouwt. Tot minstens 1 september 2021 mag er namelijk niet indoor gedanst worden zoals dat vroeger het geval was op een trouwfeest. Voor wie tussen de regels door kon lezen, had de politiek deze versoepeling( het indoor dansen zonder social distancing) beloofd op te heffen op 16 juli 2021. We hoopten jullie hierover vandaag verlossend nieuws te brengen, maar niets is minder waar. Het kan natuurlijk altijd dat de protocollen of ministriële besluiten bij publicatie heel verrassende informatie zullen bevatten, maar wij rekenen er alvast niet op.

Meer nog, wij raden jullie aan om andere manieren van entertainment voor op jullie trouwfeest te zoeken. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Klik dan hier!

Geen coronapaspoort voor huwelijken, maar we mogen wel gezellig pootje baden op anderhalve meter afstand. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Dit is wat er kan volgens het huidige protocol voor een veilige opstart van de huwelijken:


• In groepen van 4 personen (kinderen van 12 jaar niet meegerekend), en meer dan 4 personen
indien deze tot hetzelfde huishouden behoren mogen samen dansen op een trouwfeest;

( N.v.d.r.: Bij de publicatie van dit artikel stelden we vast dat het protocol nog niet spreekt over het aan tafel gaan van 8 personen. Wij vermoeden dat dit een typfout is en niet de meest recente versie van de huidige stand van zaken. Wij kijken dus samen met jullie uit naar een update ervan en we gaan ervanuit dat dit 8 personen zullen worden zoals aangekondigd tijdens de persconferentie van 18 juni 2021. Die veronderstelling werd ons ook bevestigd na een telefoontje aan de Coronalijn.)


• Deze groepen van 4 mensen zijn dezelfde mensen als de groepen van de 4 mensen per tafel,

( N.v.d.r.: Bij de publicatie van dit artikel stelden we vast dat het protocol nog niet spreekt over het aan tafel gaan van 8 personen. Wij vermoeden dat dit een typfout is en niet de meest recente versie van de huidige stand van zaken. Wij kijken dus samen met jullie uit naar een update ervan en we gaan ervanuit dat dit 8 personen zullen worden zoals aangekondigd tijdens de persconferentie.)

  • Het geluidsniveau mag de 80 decibel niet overschrijden,
  • Een dansfeest binnen is op dit moment verboden,
  • Het dansfeest moet afgelopen zijn om 23:00 uur,
  • Het dragen van mondmaskers is nog steeds verplicht,
  • Tussen elke groep dansers moet er een gegarandeerde afstand van 1,5 meter zijn,
Geen coronapaspoort voor huwelijken, maar de openingsdans van het bruidspaar zonder mondmasker is wel toegestaan. Photo credit: Andrea Di Giampasquale
  • De openingsdans tussen het kersverse bruidspaar en de dans met de ouders is toegelaten. Meer nog het mag zelfs zonder mondmakers gedanst worden voor de foto’s.

Weet jij al wat jullie openingsdans wordt? Of heb jij leuke alternatieven voor het dansen op een trouwfeest gevonden? Laat het ons zeker weten in de comment section hier beneden.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website  www.info-coronavirus.be of op het nummer 0800-14.689. 

Vraag jij je ook af hoe je een coronaveilig trouwfeest organiseert? Klik hieop het volgende artikel, dat boordevol tips staat.

UP NEXT: Wil jij je persoonlijke trouwgelofte schrijven, maar weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Klik dan zeker verder naar dit artikel.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.