Een persoonlijke trouwgelofte schrijven die je partner zal ontroeren? Met deze 5 tips is succes gegarandeerd

Bij sommige bruidsparen staat het als een paal boven water: zij staan erop een persoonlijke trouwgelofte te schrijven voor hun partner. Tijdens de huwelijksceremonie willen ze een gelofte uitspreken die recht uit hun hart komt. Er zijn ook andere koppels die helemaal niet willen weten van voorgekauwde, standaardgeloftes, maar toch nog wat overtuigd moet worden om zelf in hun pen te kruipen. Want geef toe, een persoonlijke trouwgelofte schrijven, vergt creativiteit en een goede taalbeheersing. Wij helpen je in dit artikel op weg bij het schrijven van je persoonlijke trouwgelofte.

1. Gerusstellend: lees de persoonlijke trouwgelofte voor

De eerste stap in het overtuigen van je partner om een persoonlijke trouwgelofte te schrijven, is met hem of haar af te spreken dat jullie je trouwgeloftes tijdens de huwelijksceremonie aan elkaar zullen voorlezen. Wedden dat dit een geruststellend effect op je partner zal hebben? In veel romantische films en trouwkomedies lijkt het vaak alsof de acteurs de juiste woorden zomaar uit hun mouw schudden, maar dat zijn dan ook acteurs. Zij spelen een rol en zijn niet bevangen door het moment of overrompeld door de emoties, die een trouwdag bij bruidsparen losmaakt. Wij raden jullie aan om je persoonlijke trouwgelofte niet uit het hoofd te leren. De druk zal simpelweg te groot zijn. Waarom zou je jezelf nog meer stress bezorgen?!

Een persoonlijke trouwgelofte schrijven en voorlezen gaan hand in hand. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

2. Ook geruststellend: er is altijd iemand die de trouwgelofte op zak heeft

Ok, jullie hebben afgesproken dat je je persoonlijke trouwgelofte zal voorlezen en dat brengt meteen vertwijfeling met zich mee: wat als je je zelfgeschreven gelofte op je trouwdag vergeet?!? Wij dachten hiervoor twee scenario’s uit die voorkomen dat de bruidegom een verfrommeld kladje uit zijn broekzak tovert of dat de bruid tot de vaststelling komt dat haar persoonlijke trouwgelofte nog op de keukentafel ligt.

Spreek met je ceremoniespreker af dat hij/ of zij jullie persoonlijke trouwgelofte meeneemt op jullie trouwdag. Je mailt de ceremoniespreker elk apart de trouwgelofte door. Hij of zij zorgt ervoor dat de tekst op een A4’tje past, afgeprint is en in een mooi mapje steekt. Wanneer het ogenblik is aangebroken om jullie trouwgeloften uit te spreken, overhandigt de ceremoniespreker de persoonlijke trouwgelofte aan elke partner.

Sommige bruidsparen schrijven hun huwelijksbelofte in een gelofteboekje ( in het Engels ook wel bekend als de wedding vows booklets) De boekjes zijn jaren na het huwelijk een mooie herinnering aan jullie trouwdag. Deze gelofteboekjes kan je op voorhand aan de ceremoniespreker of de wedding planner bezorgen of je vraagt een familielid om er zich over te bekommeren.

Een persoonlijke trouwgelofte schrijven en voorlezen gaan hand in hand. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

3. Hoe schrijf ik een persoonlijke trouwgelofte?

Het is dé vraag waar alles om draait en veel trouwers huiveren bij de gedachte dat ze diep in hun hart moeten graven om de juiste woorden te vinden die hun gevoelens beschrijven. Het is belangrijk dat je weet dat er geen regels bestaan over hoe een persoonlijke trouwgelofte moet opgebouwd zijn. Je kan dus eigenlijk niets verkeerd zeggen.

Wij raden je aan om het eenvoudig te houden en niet elk woord te overdenken. Er bestaat geen recept dat omschrijft wat de toon of de structuur van je zelfgeschreven trouwgelofte moet zijn. Bij sommige bruidsparen bevat de trouwgelofte een humoristische noot, terwijl anderen het moment waarop je voor elkaar kiest, heel plechtig benaderen.

Een persoonlijke trouwgelofte schrijven en voorlezen gaan hand in hand. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Wanneer je je trouwgelofte voorleest, spreek je een belofte aan elkaar uit. Je beslist dus zelf hoeveel en vooral welke dingen je elkaar wil beloven. Met de zinnen hieronder geven we je alvast een aanzet. Het enige wat jij nog moet doen, is deze zinnen afmaken en beslissen wat je belofte aan je verloofde zal zijn:

  • “Ik beloof je te…”
  • “Ik verbind me ertoe…”
  • “Ik wil ervoor zorgen dat…”
  • “Ik zal altijd…”
  • “Ik wil dat wij…”
  • “Ik hoop dat wij…”
  • “Ik droom voor ons…”
  • “Ik wens ons…”

Is het dat? Moet een persoonlijke trouwgelofte niet romantischer zijn? Wat ons betreft moet dat zeker niet. Vergeet niet dat het moment wanneer huwelijksgeloftes uitgesproken worden, voorafgegaan worden door de emotionele intrede van de bruid, het liefdesverhaal van het bruidspaar, het jawoord, … Maak je dus geen zorgen als de persoonlijke trouwgelofte niet boordevol superlatieven staat en zeemzoete woordjes. Een oprechte en pure trouwgelofte daarentegen is pas echt onvergetelijk voor je partner.

4. De lengte van je persoonlijke trouwgelofte

Schakel opnieuw de ceremoniespreker in om de lengte van jullie trouwgelofte te checken. Je wil niet dat partner A twee kantjes voorleest en partner B slechts vier zinnen op papier kreeg. Je spreekt dus best met elkaar af hoeveel woorden jullie ongeveer zullen gebruiken bij het schrijven van jullie persoonlijke trouwgelofte.

Een persoonlijke trouwgelofte schrijven en voorlezen gaan hand in hand. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

Ben je zelf nog op zoek naar een ceremoniespreker om een huwelijksscript voor te schrijven en de huwelijksceremonie te leiden op je grote dag? Neem dan eens een kijkje bij de services van The Blonde Wedding Reporter. Wij schrijven met veel plezier jullie huwelijksceremonie.

5. Noodoplossing bij ongelijke lengtes van de huwelijksbeloften

Wanneer je beslist om de zelfgeschreven trouwgelofte niet op voorhand aan je ceremoniespreker te bezorgen, maar liever handgeschreven in de gelofteboekjes neerpent, raden we je toch aan om de lengte snel te laten checken door de ceremoniespreker. Waarom? De ceremoniespreker kan zo controleren of de teksten ongeveer dezelfde lengte hebben. Moest er toch een groot verschil in lengte van de tekst zijn, dan zal de ceremoniespreker de partner met de langste tekst als laatste aan de beurt laten. Op die manier lijkt het alsof de tweede partner gewoon iets meer te vertellen heeft. Het omgekeerde doen, zou de wenkbrauwen doen fronsen bij huwelijksgasten en je partner.

Wil jij je persoonlijke trouwgelofte schrijven, maar weet je niet hoe je aan deze klus moet beginnen? Wij helpen je op weg met deze 5 tips.
Een persoonlijke trouwgelofte schrijven en voorlezen gaan hand in hand. Photo credit: Andrea Di Giampasquale

En hoe pakken jullie het schrijven van jullie huwelijksgeloften aan? Stuur ons jullie persoonlijke huwelijksgeloften. We zijn heel benieuwd hoe creatief jullie zijn. <3

UP NEXT: Klik hier voor het volgende artikel ’15 romantische gedichten om voor te lezen tijdens de huwelijksceremonie’

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.