Ceremoniespreker en ceremoniemeester: wat doen ze eigenlijk?
Ceremoniespreker en ceremoniemeester: wat is het verschil tussen deze twee profielen nu precies?
Op sociale mediakanalen vliegen de begrippen ‘ceremoniespreker’, ‘ceremoniemeester’, ‘storyteller’ en ‘ceremoniestylist’ je te pas en te onpas rond de oren, maar waar staan deze begrippen nu precies voor? Op onze redactie merken we dat heel wat trouwers het takenpakket van deze huwelijksleveranciers niet van elkaar kunnen onderscheiden. Hoog tijd dus om duidelijkheid voor je te scheppen.
1. Wat is het verschil tussen een ceremoniespreker en ceremoniemeester?
Vroeger vond er na het wettelijk huwelijk altijd een kerkelijke dienst plaats. Wij deden een poll op onze Instagrampagina en ontdekten dat een kerkelijk huwelijk niet zo populair meer is. De meeste bruidsparen gaven aan dat ze in plaats daarvan liever een persoonlijke huwelijksceremonie door een ceremoniespreker op poten lieten zetten. En daar heb je een ceremoniespreker of storyteller voor nodig.
Takenpakket?
Een ceremoniespreker of storyteller schrijft een gepersonaliseerd huwelijksscript op basis van jullie liefdesverhaal. Een goede ceremoniespreker maakt geen gebruik van standaardteksten waarin enkel de naam van het bruidspaar vervangen worden, maar begint elke keer opnieuw vanaf nul om ervoor te zorgen dat het bruidspaar zich volledig in de huwelijksceremonie herkent.
Ceremoniesprekers komen in alle prijsklassen voor en hanteren allemaal een eigen werkwijze, maar doorgaans zijn zij niet het aanspreekpunt voor de muziek op jullie huwelijk en komen ze ook niet in contact met de andere huwelijksleveranciers.
Ben je nog op zoek naar een ceremoniespreker voor je bruiloft en ontvang je graag meer informatie over de huwelijkspakketten die wij aanbieden? Stuur dan gerust een mailtje naar sandra@theblondeweddingreporter.com. Ook jullie privé-berichtjes op onze sociale mediakanalen zijn van harte welkom. Klik op de volgende link en lees meer over onze services als ceremoniespreker.
2. En de ceremoniemeester dan?
De ceremoniemeester is verantwoordelijk voor een vlot verloop van jullie trouwdag. Een ceremoniemeester inhuren die er vanaf de aankomst van de suite bij is, zorgt ervoor dat iedereen kan ontspannen en vanaf het begin met volle teugen van de dag kan genieten. Bovendien is de ceremoniemeester perfect op de hoogte van geldende etiquetteregels en zullen trouwers altijd op de juiste plaats zitten en staan.
Takenpakket?
Hij/ zij geeft aan wanneer er naar het stadhuis vertrokken wordt, houdt de autodeur open voor de gasten die in-en uitstappen uit de wagen, haalt (soms) het bruidsboeket op en zorgt ervoor dat pottenkijkers ver uit de buurt van de bruid blijven terwijl ze opgemaakt en gekapt wordt.
De ceremoniemeester is het aanspreekpunt voor de andere huwelijksleveranciers en voor familie en vrienden met allerlei kleine probleempjes. Weet je niet waar je de auto moet parkeren? Moet de papfles van je zoontje opgewarmd worden? Is de bruid te laat, omdat ze vastzit in het verkeer? De ceremoniemeester is op die momenten de referentie bij uitstek.
3. De ceremoniestylist
De ceremoniestylist is eigenlijk de decorateur van dienst. Hij/ zij zorgt ervoor dat er een prachtige backdrop staat en de ceremonieruimte aangekleed is in overeenstemming met het thema of de stijl die het bruidspaar voor hun huwelijk in gedachten heeft.
Sommige feestlocaties bieden deze dienst aan in het feestpakket, maar als je zelf instaat voor de decoratie op je huwelijksfeest, dan is een goede ceremoniestylist geen overbodige luxe.
En hoe pakken jullie het aan? Hebben jullie een van deze huwelijksleveranciers ingeschakeld voor jullie bruiloft? We lezen jullie antwoorden heel graag in de comments beneden.