Een persoonlijke huwelijksceremonie? Roep de hulp in van een ceremoniespreker!
Een persoonlijke huwelijksceremonie staat bij hoe langer hoe meer bruidsparen hoog op het verlanglijstje. Maar wat houdt zo’n ceremonie nu precies in? En hoe begin je aan de zoektocht naar de juiste ceremoniespreker? Het lijstje met vragen over de persoonlijke huwelijksceremonie is behoorlijk lang, dus besloten we er een volledig artikel aan te wijden en jullie vragen voor te leggen aan de oprichtster van deze trouwblog: Sandra Di Marcantonio.
1. Wat is een persoonlijke huwelijksceremonie?
Sandra Di Marcantonio: Ik omschrijf een persoonlijke huwelijksceremonie het liefst als een huwelijksvoltrekking die niet in een kerk, tempel of moskee plaatsvindt en dus ook niet door de religieuze autoriteiten erkend wordt. Dit betekent niet dat bruidsparen die voor een persoonlijke huwelijksceremonie per definitie ongelovig zijn.
Zij kiezen er gewoon voor om hun jawoord te geven tijdens een ceremonie die volledig rond hun relatie opgebouwd is en waar dus ook heel veel ruimte is voor eigen inbreng en nieuwe elementen. Kortom, elke huwelijksceremonie is daardoor uniek en wordt op maat van het bruidspaar geschreven.
2. Hoe komt het dat persoonlijke huwelijksceremonies zo populair geworden zijn?
SDM: Het is volgens mij vooral onder impuls van de coronacrisis dat dit type van ceremonies een boost gekregen heeft. Tijdens de pandemie kon er niet meer in een gesloten ruimte getrouwd worden. Veel bruidsparen moesten uitwijken naar een plan B. Bovendien werden huwelijken in open lucht aangemoedigd. Het is op dat moment dat dit ‘Amerikaanse format’ echt voet aan wal heeft gekregen in België en razend populair geworden is.
Veel van de bruidsparen waarvoor ik een persoonlijke huwelijksceremonie geschreven heb, hebben hun trouwfeest tijdens de coronacrisis moeten annuleren, maar zijn vaak wel al wettelijk getrouwd. Nu er weer gefeest kan worden, vinden de koppels het vreemd om in hun trouwfit op te dagen op hun trouwfeest. Ze willen ook de gasten een echt ’trouwgevoel’ bezorgen. Dan is een persoonlijke huwelijksceremonie met een ceremoniespreker de ideale oplossing.
Wist je dat?
Sandra heeft nog een paar lege plekjes in haar agenda. Trouw jij in 2022 en ben je nog op zoek naar een ceremoniespreker? Klik dan snel op de volgende link en ontdek meer over de services die ze als ceremoniespreker aanbiedt.
3. Waar vindt een persoonlijke huwelijksceremonie plaats?
SDM: Dat hangt van bruidspaar tot bruidspaar af, al moet ik wel bekennen dat het merendeel van mijn koppels kiest voor de ceremonieruimte bij de feestzaal. Dat kan dan in de tuin zijn, aan de vijver of een speciaal daartoe ingerichte ceremonieruimte in de feestzaal zelf.
Ondertussen merk ik ook dat de feestzalen zelf op deze trend inspringen. Maar er zijn ook koppels die liever van een neutrale zaal houden die ze naar eigen smaak kunnen inrichten of laten aankleden door een cermoniestylist. Die mensen hebben doorgaans een uitgebreid netwerk en weten precies waar je voor bepaald meubilair of bloemendecoraties moet aankloppen.
Tot slot zijn er ook koppels die in hun eigen tuin willen trouwen. Ik raad bruidsparen dan altijd aan om een tent te huren of nog mooier… een serre voor het geval het weer echt tegenzit. Vraag jij je af wat de voordelen zijn van een trouwfeest in een serre? Klik dan snel op de link!
4. Om hoe laat moet een persoonlijke huwelijksceremonie starten?
SDM: Goh, ik heb bruidsparen op de meest uiteenlopende uren getrouwd en kan dus niet zeggen dat er een ‘standaardtijdstip’ bestaat waarop je dit best doet. Vroeger vond een trouwdag wel volgens een vast stramien plaats: ’s ochtends pikte de bruidegom zijn bruid thuis op, daarna trok het hele gezelschap naar het stadhuis voor het burgerlijk huwelijk. Aansluitend vond het kerkelijk huwelijk plaats. Dan werd er geluncht en verdween het bruidspaar een paar uurtjes om foto’s te gaan trekken. Tot slot werden de avondgasten ontvangen op een kleine receptie, werd het buffet geopend en tot de vroege uurtjes gedanst. Deze dagindeling zien we echt nog maar sporadisch voorkomen.
Tegenwoordig bestaat er veel meer vrijheid om je dag in te plannen zoals je dat het beste uitkomt. Het wettelijk huwelijk wordt vaak al voor de ’trouwdag’ voltrokken en ook voor het tijdstip van de huwelijksceremonie ben je niet meer afhankelijk van de ‘diensturen’ van de parochiekerk. Kortom, een persoonlijke huwelijksceremonie plan je in wanneer je zelf wil. Om je een voorbeeldje te geven: de huwelijken die de komende weken bij mij op het programma staan zullen plaatsvinden om respectievelijk 15 uur, 17 uur en 19:30 u.
Er zit ook een bruidspaar bij dat me geboekt heeft om 7 uur ’s ochtends, omdat ze dromen van een elopement wedding en bij zonsopgang bovenaan de top van een heuvel hun jawoord aan elkaar willen geven. Zij kiezen heel bewust voor elkaar en willen dit moment echt heel intens beleven met hun tweetjes. Naast de fotograaf en mezelf zal niemand de ceremonie bijwonen. Later op de dag volgt er wel een verrassingsfeest voor familie en vrienden.
5. Hoe lang moet een persoonlijke huwelijksceremonie duren?
SDM: De gemiddelde duur van een huwelijksceremonie is 30 minuten. Toch is het zeker niet zo dat dit de norm is. Er zijn ook bruidsparen die een langere ceremonie wensen, omdat ze familie en vrienden een speech willen laten afsteken of omdat hun kindjes een liefdesgedicht willen voorlezen of een kinderakte ondertekenen.
Ik plan op dit moment bijvoorbeeld het huwelijk van een Amerikaanse bruid die een ‘short & sweet wedding ceremony’ gevraagd heeft, die maximaal 15 minuutjes mag duren. Anderzijds is er ook een Australische bruid die een operazangeres en strijkkwartet heeft ingehuurd en die met haar persoonlijke huwelijksceremonie de huwelijksgasten wil trakteren op een klassiek mini-concertje.
Kortom, de lengte van je huwelijksceremonie hangt af van het aantal sprekers dat er zal zijn, de muzikale intermezzo’s en het soort symbolische rituelen en tradities die het koppel wenst te integreren.
6. Wie mag er speechen tijdens een huwelijksceremonie?
SDM: De ceremoniespreker leidt het verloop van de huwelijksceremonie en zal het meeste aan het woord zijn. Ik overleg meestal met de bruidsparen over wie nog iets zal zeggen tijdens de dienst. Soms zijn er bruidsparen die niemand aan het woord willen laten, terwijl er bij anderen tijd ingepland wordt om de ouders, getuigen, broers en zussen een mooie boodschap te laten brengen.
Ik heb het ook al meegemaakt dat een bruidspaar hoopte dat alle kinderen op hun huwelijk zouden kunnen meevolgen. We hebben er toen niets beter op gevonden dan de kleuterjuf een liefdesverhaaltje op kindermaat te laten vertellen. Dat zijn dingen die gasten bijblijven en je huwelijksdag uniek maken.
7. Hoe komt een script voor een huwelijksceremonie tot stand?
SDM: Ik zeg altijd tegen mijn bruidsparen dat zij zich daar geen kopzorgen over moeten maken en ik dat geleidelijk aan alle informatie zal sprokkelen die ik nodig heb om een uniek verhaal te schrijven. Ik weet dat er instanties zijn die gratis werken met een standaardtekst waarin enkel de namen en de geloften van het bruidspaar aangepast worden, maar dat is niet hoe ik wil te werk gaan.
Ik plan meerdere contactmomenten met de koppels om de structuur en de inhoud van de ceremonie op te stellen. Op basis van een vragenlijst die ze op een gezellige date mogen invullen, stel ik een tijdsplanning op en schrijf ik hun love story. Dat zijn trouwens de enige twee documenten die ze mogen lezen en naar hartenlust corrigeren.
De rest van het huwelijksscript blijft tot op de trouwdag zelf een goed bewaard geheim. Ik geloof oprecht dat ik de koppels daarmee een groot plezier doe. Ze zijn zelf zo betrokken bij hun huwelijk en moeten over elk detail een beslissing nemen tijdens de planning ervan. Door op deze manier te werken, is hun huwelijksceremonie toch ook voor hen een klein beetje een verrassing en kunnen ze ook volop genieten van het moment.
Zijn jullie van plan om religieus te trouwen of opteren ook jullie voor een persoonlijke huwelijksceremonie? We lezen jullie reacties heel graag in de comments hier beneden.