Vandaag bespreek ik graag de symbolische huwelijksceremonie. Heel wat bruidsparen die enkel voor de wet trouwen, willen toch nog een extra dimensie geven aan hun huwelijksdag en nemen daarom een ceremoniespreker onder de arm om een symbolische huwelijksceremonie te plannen. Bij een symbolische huwelijksceremonie bepaal jij welke rituelen aan bod komen, welke trouwgeloften uitgesproken worden en welke locatie het meest geschikt is ervoor. Het voordeel van een symbolische huwelijksceremonie is dat je het kan verrijken met heel wat symboliek en rituelen die tijdens een religieuze ceremonie vaak niet kunnen.

Als ceremoniespreker deel ik hieronder graag mijn ervaring met jullie en geef ik je een overzicht van de meest populaire rituelen bij een symbolische huwelijksceremonie. Ik hoop dat ook jij hier inspiratie uit opdoet.

Mijn ervaringen met symbolische ceremonies en rituelen

Bij mijn eerste ontmoeting met toekomstige bruidsparen informeer ik hen altijd over deze mogelijkheden en moedig ik hen aan om er ook effectief eentje te kiezen die bij hun huwelijksthema en persoonlijkheid past. Voor iemand met groene vingers is de ‘plantceremonie’ bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Voor nieuw samengestelde gezinnen kan dat de zandceremonie zijn. Uiteraard staat het koppels vrij om helemaal geen ritueel te kiezen. Ik was er vroeger bijvoorbeeld zelf absoluut geen fan van, omdat ik van mening was dat dit klef en melig was. Maar kijk, soms moet je je mening herzien en erkennen dat deze rituelen eigenlijk heel puur, oprecht en emotioneel zijn voor zowel het bruidspaar als de huwelijksgasten.

Maar laten we alvast beginnen met een overzicht van de meest populaire rituelen:

Ritueel 1: De zandceremonie

Het zandritueel is het meest gekozen van alle rituelen. Het draait volledig om de vereniging van zandkorrels die nooit meer van elkaar kunnen worden gescheiden. Dit ritueel symboliseert de verschillende families die nu één familie worden. Hebben jullie al kinderen? Die kunnen perfect betrokken worden bij dit ritueel en hun eigen zand bij het geheel strooien. Ook mooi: voorzie zand in verschillende kleuren, zodat je een unieke blend krijgt.

Benodigdheden: twee of meerdere kleuren zand, drie vaasjes of potten in glas. Kies hierbij voor twee vaasjes/ potten van 0,5 en een van 1,5 liter inhoud. Afhankelijk van het aantal deelnemers aan de zandceremonie, voorzie je extra vaasjes van 0,5 liter.

Symbolische huwelijksceremonie: zandceremonie

Ritueel 2: De roosceremonie

De roos is het eerste geschenk dat jullie elkaar geven als man en vrouw, man en man of vrouw en vrouw en dit ritueel vindt dan ook plaats na het uitwisselen van de huwelijksgeloften. Maar waarom zou je nu kiezen voor rozen als ritueel tijdens de symbolische huwelijksceremonie? De betekenis van een enkele roos is: ‘Ik hou van je’. Wanneer jullie eenmaal als getrouwd stel zijn uitgeroepen, wisselen jullie twee rozen met elkaar uit. Traditioneel gezien worden rode rozen voor dit ritueel gebruikt, maar mijn bruidsparen opteerden liever voor witte rozen.

Als de rozen eenmaal uitgewisseld zijn, wordt aan het paar uitgelegd dat er precies niets verandert is. Ook nu ze officieel verbonden zijn door het huwelijk lijkt alles hetzelfde, maar in werkelijkheid hebben ze elkaar het mooiste en meest duurzame geschenk van het leven gegeven: de belofte om de rest van hun leven te delen en zorg te dragen voor elkaar. 

Ook mogelijk: Betrek andere familieleden, de getuigen of de kinderen bij dit ritueel en laat hen de rozen overhandigen. De bedoedeling is dat je deze twee roosjes droogt en voor altijd bewaard. Op de dagen dat jullie relatie in troebel vaarwater zit, zal het een herinnering zijn aan de belofte die jullie elkaar maakten op jullie trouwdag.

Benodigheden: twee rozen in een kleur naar keuze

Symbolische huwelijksceremonie/ Photo credit: Clarissa Sofia

Ritueel 3: De kaarsceremonie

Dit ritueel, dat ook wel de ceremonie van het licht genoemd wordt, doet heel erg denken aan een christelijke huwelijksinzegening in een kerk. Het is dan ook het perfecte ritueel bij een symbolische huwelijksceremonie tussen een koppel dat wel gelovig is, maar niet voor de kerk kan trouwen, omdat ze gescheiden zijn van hun eerste partner of omdat ze geen heteroseksueel bruidspaar zijn.

Qua uitvoering lijkt het veel op de zandceremonie. Je hebt twee kleine kaarsen nodig( een voor elke partner) en hiermee steek je samen een grotere kaars aan, die het nieuwe leven samen symboliseert. Het bruidspaar steekt samen de grote kaars aan om hun verbintenis te symboliseren.

Benodigdheden: twee kleine kaarsen, een grote kaars en eventueel een kaarsenhouder, een aansteker

Symbolische huwelijksceremonie/ Photo credit: Melissa Gidney Photography

Ritueel 4: Handfasting

Dit ritueel waarbij de handen van het bruidspaar verbonden worden, stamt uit de Keltische traditie. Terwijl het bruidspaar in elkaars ogen kijkt, geven ze elkaar beide handen die door de ceremoniespreker letterlijk verbonden worden door een strik, lint of koord. De symboliek van handfasting is dat de band tussen het bruidspaar onbreekbaar is. Het koppel bindt zich letterlijk aan elkaar met de belofte elkaar nooit meer los te laten.

Het kan misschien wat vreemd lijkten om hier een koord bij te gebruiken, daarom dat veel koppels ervoor kiezen om linten in kant of satijn te gebruiken. Een guirlande van klimop kan uiteraard ook en past perfect binnen jullie organische huwelijksthema bijvoorbeeld.

Ook mooi: betrek de andere huwelijksgasten bij dit ritueel. Laat je ouders, broers en zussen of de kinderen een lint over jullie handen draperen. Wanneer iedereen een lint geplaatst heeft, bindt de ceremoniespreker alle linten samen als teken van steun van jullie directe omgeving.

Benodigheden: touw, linten of een guirlande van groen.

Symbolische huwelijksceremonie/ Repost photo: Diario de una novia

Ritueel 5: Plant een boom

Dit is echt een bijzonder ritueel. Het is perfect voor alle koppels die van de natuur houden of groene vingers hebben. Het symboliseert de groei en de voortdurende zorg die een pasgetrouwd stel aan de dag moet leggen om hun liefde te laten groeien. Bij dit ritueel ligt de nadruk op het samen bouwen aan iets, samen zorg dragen voor jullie gezin en liefde laten groeien. Dat zal niet altijd van een leien dakje verlopen, maar het komt altijd goed als je er tijd, liefde, zorg en energie in steekt.

Net zoals in het dagelijkse leven, ligt de nadruk op samen iets doen. Het is de bedoeling dat je het boompje samen plant en er zorg voor draagt. Je mag voor dit ritueel alle registers open trekken en een boom kiezen die je zelf leuk vindt. Wij vinden een sinaasappelboom, een palm, een olijfboom of heerlijk geurende jasmijn de mooiste opties.

Benodigdheden: een mooie pot, een boompje naar keuze, twee paar handschoenen, een schep, potgrond, een gietertje met water.

Symbolische huwelijksceremonie/ Photo: Alberto Ramirez Studio. Repost photo: Diario de una novia

Wist je dat?

Wist je dat je bij The Blonde Wedding Reporter niet alleen terecht kan voor huwijksinspiratie en boeiende verhalen, maar dat wij ook symbolische huwelijksceremonies op maat schrijven en uitvoeren op jullie huwelijksdag? Onze sterktes zijn een persoonlijke en emotionele ceremonie waarbij iedereen zich betrokken voelt en een kwinklag op tijd en stond. Wij informeren je graag over onze verschillende pakketten en diensten. Al wat je moet doen is een mailtje sturen naar sandra@theblondeweddingreporter.com.

Ook voor de volgende diensten kan je bij ons terecht:

  • Een elopement wedding. Lees meer via deze link.
  • De verhuur van een private villa voor je destination wedding in Italië. Lees meer via deze link.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.