Wanneer een nieuwe generatie klaarstaat om in het huwelijksbootje te stappen, vragen velen zich af of eeuwenoude huwelijkstradities nog steeds relevant zijn in deze moderne tijd? Het ritueel waarbij de vader de bruid ‘weggeeft’ was ooit daadwerkelijk een economische transactie, maar die tart de huidige sociale context en staat in schril contrast met leuzen als: “We zouden allemaal feministen moeten zijn!”. De bruid die het boeket over haar schouder weggooit? Ooit was het voor de aanwezige single dames het hoogtepunt van een bruiloft, vandaag voelt het als een verplicht nummertje aan.

Bruiloftsexperts moedigen bruidsparen tegenwoordig steeds meer aan om je niet verplicht te voelen om alle huwelijkstradities volgens de letter te volgen. Koppels zijn niet langer zo gebonden aan de etiquette, maar kiezen heel bewust wat ze belangrijk vinden. De tradities van weleer komen met een historische context die vaak niets meer betekent voor het moderne paar. In plaats daarvan kiezen veel paren ervoor om familietradities te volgen, verschillende culturele tradities te combineren of gewoon hun eigen stempel te drukken op must-do gewoontes.

1. Huwelijksuitnodigingen

Onze maatschappij wordt steeds papierlozer, maar toch slaagt de informele e-mail er niet in om de gedrukte, papieren huwelijksuitnodigingen van de troon te stoten. En dat is misschien maar goed ook. Er is niets spannender dan een mooie, met de hand geschreven uitnodiging in je brievenbus vinden, nét omdat het zo zeldzaam is in ons digitale tijdperk. De keuze en het ontwerp van de huwelijksuitnodiging zijn ook belangrijk, omdat je hiermee een tipje van de sluier onthult en je gasten voor het eerst ontdekken waaraan ze zich kunnen verwachten op jullie bruiloft. Je huwelijksuitnodigingen stuur je zo’n acht tot zes weken van tevoren uit.

Meer tips & tricks over de huwelijksuitnodiging nodig? Check dan zeker dit artikel!

15 Huwelijkstradities: to do or not to do?

2. Save the date

Vindt het huwelijk buiten de provincie- en/ of landsgrenzen plaats? Stuur dan van zodra de verloving bekend is-en maximaal een jaar op voorhand-, een save-the-date naar je familie- en vriendenkring. Voeg er ook een lijstje met overnachtingsmogelijkheden bij. Zorg voor een voorstel dat varieert in prijsklasse en neem naast dat luxehotel ook een B&B, een jeugdherberg of een eenvoudiger hotel in jouw selectie op.

3. Wij zijn er (helaas niet) bij…

Hoewel de meeste koppels nog steeds uitnodigingen via post versturen, zijn hun gasten niet langer belast met de bureaucratische rompslomp dankzij eenvoudige RSVP-systemen via sms of mail. Wij sommen hieronder nog even op hoe het volgens de etiquette hoort;

RSVP, wat is dat? Wie een uitnodiging ontvangt voor een huwelijk, leest onderaan de kaart vaak afkortingen die niet altijd even duidelijk zijn en waarmee het bruidspaar graag zou weten op hoeveel gasten ze kunnen rekenen. Een kort overzicht:

  • RSVP (Réponse s’il vous plaît)

Het bruidspaar verwacht een reactie. Dit kan een ‘ja, we zijn aanwezig’ of een ‘helaas moeten we passen’, zijn. Het is gebruikelijk dat de afkorting gevolgd wordt door een uiterste datum om te reageren.

  • R.f.s.v.p (Réponse favorable s’il vous plaît)

Het bruidspaar weet graag wie er wel komt. Wie niet zal ingaan op de uitnodiging, hoeft niet te antwoorden.

  • Regrets only

In dit geval verwacht het bruidspaar enkel een antwoord van de genodigden die niet op de uitnodiging ingaan.

Photo by Haley Hawn Photography

4. De ceremonie

Als het gaat om de huwelijksceremonie- in de kerk of vrijzinnig geïnspireerd-, dan zijn de meeste trouwers erg traditioneel ingesteld. Het is nog steeds heel gebruikelijk voor bruiden om met hun vader door het gangpad te lopen. Hoewel de oorsprong van dit gebruik misschien niet overeenkomt met de feministische normen van vandaag, is deze traditie geëvolueerd tot een gekoesterd vader-dochter moment.

Same sex-koppels zijn trouwens net zo traditioneel wanneer het gaat om hun huwelijksceremonie. Twee bruidegoms die met hun moeder naar het altaar lopen? Het is niet alleen een mooie knipoog naar een eeuwenoude traditie, maar ook een emotioneel familiemoment.

5. Wie staat of zit nu weer waar?

Het heeft al voor heel wat verhitte discussies gezorgd en al voor evenveel stuntelige situaties op het stadhuis of in de kerk. De hamvraag die veel bruidsparen zich stellen: waar moeten we gaan staan of zitten?

Photo by Ateljé Lena Photography
Bij het binnengaan van het stadhuis of de kerk?  De bruid loopt aan de linkerarm van haar vader.  
Je plant een kerkelijke of katholiek geïnspireerde ceremonie?  De bruidegom zit rechts en de bruid neemt aan zijn linkerkant plaats.  
Je plant een vrijzinnige viering?De standaard etiquetteregels zijn dan van toepassing: de bruidegom zit links en de bruid neemt aan zijn rechterkant plaats.  
Bij het binnengaan van het stadhuis of de kerk?  * De bruidegom loopt links en aan zijn rechterarm loopt zijn moeder.  
* De bruid loopt links aan de linkerarm van haar vader.  
Bij het verlaten van het stadhuis/ de kerk/ de ceremonie?De bruid loopt links van de bruidegom.  

6. Geschenken en zo…

Bij een huwelijksfeest horen cadeautjes, alleen zou je er volgens de etiquette niet zelf om mogen vragen. De huwelijkslijst expliciet op de uitnodiging laten drukken of- erger nog!-, je bankrekening erop vermelden zou in het verleden absoluut niet getolereerd zijn.

Een envelopje op de uitnodiging is een iets subtielere hint, maar blijft volgens de etiquette een brug te ver. Sommige bruidsparen geven er een twist aan en stellen een versje op waarbij ze toch hinten naar het gewenste huwelijksgeschenk.

Via beau-coup.com

7. Het allen-netjes-op-een-rij-ontvangstcomité

Als er één traditie is die volgens bruiloftsexperts ten dode opgeschreven is, dan is het wel de ‘officiële’ ontvangst van de gasten in de feestzaal. De newly weds en hun ouders staan dan netjes in de rij staan ​​om elke gast te verwelkomen. De traditie zou tijdrovend zijn, leidt tot wachtrijen op weg naar de hapjes en drankjes en gijzelt het kersverse paar tijdens de receptie.

Toch zijn we nog steeds fan van deze traditie. Het getuigt niet alleen van elementaire beleefdheid om je gasten te groeten, maar het is toch ook bijzonder leuk als iedereen je een dikke knuffel, drie stevige kussen en mooi complimentje voor je stralende look heeft kunnen geven, toch? En gun je ouders ook dat moment van trots wanneer ze ook van jullie vrienden, collega’s en kennissen gelukwensen in ontvangst mogen nemen. Al erkennen we ook dat deze huwelijkstraditie zwaar te lijden zal hebben onder het corona-effect. 🙁

8. De bruid draagt wit

Koningin Victoria van Engeland, de eerste echte celebrity bruid, droeg als eerste wit op haar trouwdag op 10 februari 1840. Sindsdien zijn witte trouwjurken de standaardnorm bij westerse bruiloften. De maagdelijk, witte tint blijft voor bruidsontwerpers topfavoriet, maar sommigen designers voegen toch kleur in hun collecties toe. Pink blush, goud, beige en zelfs zwart en donkerblauw maken elk seizoen opnieuw hun opwachting op de internationale catwalks.

Dress Lucy by Papillon 2021/ Modeca.

9. Geen wit, beige of ivoor voor de gasten

Als huwelijksgast draag je geen van bovenstaande kleuren op een huwelijksfeest. Je wil de bruid toch niet voor het hoofd stoten, hé?! Het kleurendiagram bevat tientallen kleuren, je kan dus gerust een dagje zonder wit. Dit was tot een paar jaar geleden de standaardregel en er valt iets over te zeggen; De bruid hoort immers het stralende middelpunt van de dag te zijn!

Toch zijn de regels voor bruiloftsgasten minder strikt geworden. Het is bijvoorbeeld done voor bruidsmeisjes en gasten om wittinten te dragen. Kate en Pippa Middleton waren op dat vlak trendsetters. Al zal de prinses misschien toch niet zo opgetogen zijn geweest over de aandacht die het welgevormde derrière van haar zus kreeg in de internationale media. Een witte jurk met een opvallende bloemenprint dan maar, om de bruid haar moment de gloire te gunnen!

Photo by KR Moreno

10. Kousen

In principe hoort een bruid een panty te dragen met gesloten pumps. Deze regel zien we zelfs door royals zoals Megan Markle met de voeten getreden. Stap dus gerust in die prachtige peeptoes of sandaaltjes met strass.

Voor de bruidegom blijven lange donkere kousen tot net onder de knie wel een must. Een blote enkel of harige kuit? Daar heeft niemand een boodschap aan! Het valt ons wel op dat steeds meer bruidegoms loafers dragen op hun zomerhuwelijk. Dan zijn kousen uiteraard overbodig.

Photo by Sylvie Stijven Photography

11. De hoed

Een bruid hoort volgens de etiquette geen hoed te dragen op haar trouwdag. Die eer is wel weggelegd voor de andere huwelijksgasten, maar enkel op voorwaarde dat de moeder van de bruid een hoofdeksel draagt.

Dress by Sophie et Voilà.

12. GEEN horloge voor de bruid

Een accessoire kan je outfit maken of kraken. Het is dus prima dat je op zoek gaat naar de armband, oorbellen en/ of halsketting, die je bruidsjurk complementeert. Een uurwerk hoort daar echter niet bij. Dit geldt trouwens ook voor de vrouwelijke gasten die een lange avondjurk dragen. Een uurwerk is absoluut uit den boze!

Voor de bruidegom en de andere mannelijke gasten is het wel toegestaan om een horloge aan de linkerpols te dragen, maar dit kan dan weer niet als de dresscode op de huwelijksuitnodiging ‘white tie’ of ‘black tie’ vermeldt.

Raak jij er niet meer wijs uit en lees je graag alle regeltjes over de dresscode van mannelijke huwelijksgasten na? Klik dan snel op deze link naar een artikel boordevol tips.

Photo by Sara Lobla

13. De bruidstaart

Geef toe, bruidstaarten zijn nog steeds een populair onderdeel van de grote dag. Niet alleen is het een heerlijke guilty pleasure, het levert ook mooie plaatjes voor het trouwalbum op. De moderne trouwers laten het obligate spektakel dat hoort bij het aansnijden van de taart (lees: elkaar liefelijk van elkaars bordje voeren terwijl ze elkaar diep in de ogen kijken), wel steeds meer aan zich voorbij gaan. Gelukkig maar! 😉

Photo by Natalie Broach

14. Wie betaalt?

De traditie dicteert dat de ouders van de bruid de trouwrekening moeten betalen, maar naarmate meer koppels op latere leeftijd trouwen, is de financiële verantwoordelijkheid verschoven naar de pasgetrouwden. Weg met het verouderde idee dat het geld allemaal door de bruid opgehoest moet worden. Steeds meer koppels plannen de huwelijksdag samen en dragen dus ook beiden hun steentje bij aan het huwelijksbudget.  

15. Sociale media en unplugged ceremonies

Een van de nieuwste huwelijkstradities die opduikt, bestaat eruit dat koppels hun gasten vragen om hun smartphones uit te zetten tijdens de ceremonie, en zeker niets zonder hun toestemming op sociale media delen. Dit is een tegenreactie op de trend van een paar jaar geleden toen er volop geshared werd op sociale media. Bruiloften gingen steeds minder over het ritueel en steeds meer over de show die erbij hoorde. Bruidsparen- en in het bijzonder de die hard bridezilla’s-, wilden hun gasten en de buitenwereld imponeren. Als je geen bruiloftshashtag had op je mooiste dag, was je dan wel echt getrouwd? Vandaag zien we een kentering en ga we terug naar het genieten van het moment zelf.

16. Dankjewel!

Aan het einde van het feest mag je de gasten verrassen met een kleine attentie als bedankje. Dit is een van de huwelijkstradities die nooit uit de mode zal zijn. Stuur na de huwelijksreis, nog een schriftelijk bedankje voor de aanwezigheid en de geschenken van de gasten. De etiquette schrijft voor dat de gasten persoonlijk aangesproken worden en dat ook het cadeau op het handgeschreven kaartje vermeld moet worden.

En als je op zoek bent naar originele cadeautjes om je getuigen of bruidsmeisjes te vragen, lees dan zeker het volgende artikel via deze link.

Photo by Rock’n’ roll weddings

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.