Trouwen in je eigen tuin? Zo pak je dat aan!

Je hebt beslist om te trouwen in je eigen tuin? Top! Er zijn een aantal elementen waarmee je rekening moet houden. Allereerst is er het tijdstip waarop jullie trouwen. We raden je aan om natuurlijk daglicht als leidraad te nemen. Plan je ceremonie dus zeker niet rond het middaguur wanneer de zon het hardste schijnt en dit ‘harde’ licht de foto’s niet ten goede zal komen. Een ideaal tijdstip voor de ceremonie is tussen 17 en 18 uur. Op die manier heb je de kans om je op je gemak klaar te maken, een romantische first look in te lassen, te genieten van een brunch met de bruidsmeisjes en duizenden plaatjes laten schieten door je fotograaf.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Trouwen in je eigen tuin: de beschikbare ruimtes

Het is belangrijk dat je minstens twee ruimtes voorziet wanneer je wil trouwen in je eigen tuin: een ruimte voor de huwelijksceremonie zelf en een aparte ruimte voor het huwelijksdiner en de receptie. Je kan er altijd een extra ruimte aan toevoegen waar kinderen de kans krijgen om te spelen en/ of te knutselen.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Trouwen in je eigen tuin: de eigenlijke huwelijksceremonie

Waar precies in de tuin gaat de huwelijksceremonie plaatsvinden? Dit is een van de belangrijkste vragen waar je- voor je begint te plannen-, zeker een antwoord op moet hebben. Grote bomen en struiken zijn de perfecte backdrop en bieden schaduw tegen de felle zon. Als je voor deze setup kiest, hoef je bovendien niet veel decoratie te voorzien. Hou het simpel zodat jullie het stralende middelpunt van de dag zijn.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Een andere optie kan zijn dat het huis zelf de achtergrond van jullie ceremonie is. Dan draai je de stoelen gewoon om en voorzie je een extra backdrop in de vorm van een bloemenboog of een frame.

Trouwen in je eigen tuin en op de koop toe een frisse duik nemen in dit zwembad.| Photo credit: Daniele Pierangeli

Hou in je achterhoofd dat als je tijdens de warme zomermaanden trouwt je de stoelen of bankjes voor de gasten uit de directe zon houdt. Je kiest best een schaduwrijke plek en het is misschien leuk als je voor iedereen een zonnebril, een strohoed of een waaier voorziet. Een ander leuk accessoire kan een kleine tube zonnecrème zijn. Je slaat op die manier letterlijk twee vliegen in een klap, want deze items kunnen ook als huwelijksbedankje dienst doen.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Trouw je op een dag waarop het eerder frisjes aanvoelt? Dan doe je het tegenovergestelde zodat jij en je gasten je kunnen opwarmen aan de zonnestralen. Smeren blijft belangrijk, dus dat presentje kan je behouden en eventueel combineren met een dekentje voor elke gast. Een paraplu kan bij regenspatjes ook een welkom hebbedingetje zijn.

Trouwen in je eigen tuin: de receptie en het huwelijksdiner

Een tent is in alle opzichten de perfecte keuze als receptie- en feestruimte. Zeker in kikkerlandjes zoals België of Nederland. Als je een tent huurt, voorkom je heel wat getob en zenuwachtigheid, omdat je geen rekening hoeft te houden met wat de weergoden voor je in petto hebben.

Over de grootte van de tent moet je wel goed nadenken. Kies geen te kleine tent en maak op voorhand een seating plan op waarmee je naar de leverancier van tenten stapt. Laat je goed adviseren voor je de knoop doorhakt. En vergeet niet ruimte in te voorzien voor een dansvloer.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Omdat je op jouw feest catering en drank in eigen beheer neemt, is het superbelangrijk om ook met die leveranciers contact op te nemen. Brengen zij bijvoorbeeld een tapkast mee of hebben zij een bar nodig waar ze je favoriete cocktails zullen maken? En hoe zit het met jullie menu? Hebben jullie een kok ingehuurd die enkel vanuit de keuken zal werken? Is die keuken groot genoeg of stel je best ook de eetkamer ter beschikking? Hebben jullie al nagedacht over wie het eten gaat serveren? Of kiezen jullie voor een buffetvorm en moeten de gasten zelf hun eten opscheppen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen waarop je het antwoord moet kennen voordat je een tent gaat huren.

Trouwen in je eigen tuin: de styling van je huwelijk

1. Kleurenthema

Een van de voordelen van een outdoor wedding is dat je de vrijheid hebt om eender welk kleurenpalet te kiezen. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met het interieur van een feestzaal. Het lijkt ons logisch om natuurlijke, aardse tonen te kiezen, maar als je daar niet zo’n liefhebber van bent dan kan een fris kleurtje uiteraard ook. Gebruik die kleur dan als rode draad doorheen de planning van je huwelijksdag. Denk aan de kleding van de bruidsmeisjes, de opmaak van de menukaarten, het seating plan, de tafeldecoratie en jouw bruidsboeket.

Weet je waar wij wel helemaal niet van houden? Bloemen die in een onnatuurlijke kleur bespoten zijn. Blauwe rozen bijvoorbeeld, die komen in de natuur niet voor, waarom zou je ze dan in je bruidsboeket willen? Of vetplantjes die in een onnatuurlijke kleur geverfd zijn… Wist je dat door de kleurstof de fotosynthese niet kan plaatsvinden en al die plantjes zullen sterven, omdat ze geen licht kunnen opnemen? Wees liever lief voor de natuur.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Kom je er echt niet uit? Kies dan voor wit. Eenvoudig, sjiek en tijdloos. Het past perfect bij een huwelijk en vermindert de keuzestress aanzienlijk. Een mood board kan ook helpen. Plak er alles op wat je mooi vindt om tot een harmonieus geheel te komen. Wil je niet met schaar en plaksstift aan de slag? Je kan ook een digitaal mood board maken, op Pinterest bijvoorbeeld.

Groen is ook altijd een voltreffer. Als je wil trouwen in je eigen tuin, dan hou je toch ook een beetje van de natuur, niet?!

2. Backdrop of niet?

De huwelijksceremonie zal het hoogtepunt van de dag zijn. Nadat je beslist hebben waar precies in de tuin je het jawoord zal geven, is het belangrijk om te beslissen of je een al dan niet een backdrop wil hebben. Sommige bruidsparen houden het liever natuurlijk en zullen enkel een paar meters stof in een boom draperen, anderen kiezen voor een flower wall, een bloemenboog, of een frame. De stijl van jullie huwelijk bepaalt welke backdrop het meest geschikt is. In sommige gevallen spreekt de natuur voor zich. Het grote voordeel van een backdrop is wel dat je hiermee de focus op het bruidspaar richt en dat het een ideale plek is om foto’s te trekken.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Ook onmisbaar: baken het gangpad af en hang een lint ervoor, zodat het niet platgetreden is voor de bruid en bruidegom hun entree maken. Heb je DIY-inspiratie nodig? Check dan zeker eens het volgende artikel over met spectaculaire gangpaden voor jouw huwelijksceremonie.

3. En toen was er licht

We hebben al gezegd dat een (gehuurde) tent een topidee is als je wil trouwen in je eigen tuin. Het is de ideale plek voor de receptie en het huwelijksdiner. Een ander voordeel is dat het je de mogelijkheid biedt om kroonluchters, een lichtsnoer met lampjes of een indrukwekkende bloemenguirlande te hangen.

Toch is een tent niet de enige manier om dat effect te creëren. Het bruidspaar in deze reportage wilde genieten van een feeëriek huwelijksdiner onder de sterren. Zij trouwden in Toscane in de maand augustus en hoefden dus geen rekening met het weer te houden. Zij wilden absoluut geen tent huren, maar toch een sprookjesachtig decor hebben. Er werd een frame voorzien boven de feesttafel waaraan de bloemen en kroonluchters vastgemaakt werden. Het resultaat was schitterend.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Ben jij helemaal verliefd geworden op deze setting en voel je wel iets voor een huwelijk in Italië? Klik dan zeker door naar onze Engelstalige pagina waarop je een overzichtje krijgt van de villa’s die The Blonde Wedding Reporter aanbiedt in Italië.

Licht is een van de gemakkelijkste manieren om een bepaalde sfeer te creëren en dat geldt zeker voor jouw huwelijksfeest in je achtertuin. Bovendien geven ze je foto’s bij valavond een heel andere sfeer. Voel je niets voor imposante kroonluchters? Haal de lichtjes voor de kerstboom terug van zolder, gebruik lantaarns met kaarsen. Neon-borden geven je feest een funky vibe en zelfs citronella kaarsen zijn een perfect alternatief. Hou je meteen ook vervelende muggen op afstand!

Wat moet je huren?

Zoals bij elk outdoor event, ga je een aantal items moeten huren om te trouwen in je eigen tuin. Misschien heb je niet alles uit het onderstaande lijstje nodig, maar het is wel een handige checklist om te checken of je niets over het hoofd ziet.

Trouwen in je eigen tuin| Photo credit: Daniele Pierangeli

Benodigdheden:

 • Stoelen voor de huwelijksceremonie
 • Een ‘altaar’ voor de huwelijksceremonie
 • Decor voor de huwelijksceremonie ( bloemen, loper voor het gangpad, decorstukken in het gekozen thema, backdrop, accessoires en/ of bedankjes voor de gasten, een decoratiebord, … )
 • Een tent
 • Tafels en stoelen voor het diner
 • Een tapkast en cocktailbar
 • Tafels voor het buffet
 • Een tafel voor de huwelijkscadeaus
 • Een tafel voor het gastenboek en de huwelijksbedankjes
 • Een desserttafel of een tafel voor het aansnijden van de bruidstaart
 • Een seating plan en andere decoratieborden
 • Tafellinnen en servetten
 • Grote vazen, potten of manden voor bloemen en/ of planten
 • Decoratie voor de tafels( kaarsenhouders, vaasjes, kaarsen, tafelnummers, menukaarten, …)
 • Servies en bestek
 • Een kleine dansvloer voor de openingsdans
 • Een photo booth
 • Een stroomgenerator
 • Mobiele toiletten
 • XXL-afvalemmers

And that’s it! Nu ben je helemaal klaar om te trouwen in je eigen tuin. Op zoek naar nog meer decoratie-ideetjes? Check dan zeker dit artikel over de decoratieborden die je op je huwelijk moet hebben.

Nog niet helemaal overtuigd om te trouwen in je eigen tuin? Lees dan dit artikel over de vijf voordelen van een trouwfeest in je achtertuin.

Wedding team:

Fotograaf: Daniele Pierangeli. Meer info op www.danielepierangeli.com of via Instagram: @daniele_pierangeli

Feestlocatie: @villalaselva Meer boekingsinfo via deze link: op https://theblondeweddingreporter.com/en/book-a-wedding-venue-in-italy/

Wedding planning: @italianknot

Florale vormgeving: @dariobenvenutiflorals

Hair & Make-up: @silvia.weddingmakeupitaly

Bruidsjurk: @whytecouture

Pak bruidegom: @harryroseninc

Catering: @guidilencicatering

Muziek: @weddingmusicandlights

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.