Interview over de gloednieuwe collectie Vera Wang Bride

Vorige week kondigden we de samenwerking tussen het gerenommeerde bruidslabel Pronovias en de New Yorkse, wereldwijd gelauwerde modeontwerpster Vera Wang aan. De twee modebastions onthulden eeen gloednieuwe collectie: Vera Wang Bride, een veelbelovende lijn bestaande de uit 60 trouwjurken en 60 avondjurken. Vandaag brengen we je een interview met Vera Wang en vragen we haar de kleren van het lijf over de nieuwe collectie, de toekomst van bruidsmode en de bruid van vandaag. Op het look book van deze nieuwe collectie is het nog even wachten, maar de fotoshoot van de nieuwe bruidscollectie vond alvast plaats in New York en we zijn verheugd dat we een aantal sfeerbeelden met jullie mogen delen.

Ik vind het niet mijn rol om te dicteren wat bruidsmode moet zijn. – Vera Wang

The Blonde Wedding Reporter: Dankjewel voor dit interview, Vera. Kan je ons iets meer vertellen over de nieuwe collectie Vera Wang Bride?

Vera Wang: Ik ben heel blij dat ik dankzij deze samenwerking met Pronovias de kans krijg om mijn bruidsjurken dichter bij alle bruiden te brengen. Wij houden van huwelijken en we vinden het een eer om een bruid te kleden voor haar grote dag. Samen met mijn team in New York ontwerp ik al dertig jaar trouwjurken. We hebben ontzettend veel design research gedaan en ik kan niet benadrukken hoe belangrijk dat voor mij is. We vinden het een eer om elke bruid aan te moedigen om zichzelf te tonen zoals ze echt is of zoals ze echt wil zijn.

TBWR: Hoe zou je de bruid omschrijven die voor een van jouw trouwjurken overstag gaat?

Vera Wang: Een Vera Wang-bruid houdt van fashion. Van in het prille begin, toen ik net de overstap maakte van fashion naar bruidsmode, heb ik me opgesteld als een fashion designer. Ik heb altijd luid verkondigd dat ik een modeontwerpster ben die toevallig ook trouwjurken ontwerpt. Ik heb me dus nooit als een bruidsmodeontwerpster geprofileerd. Maar ik dwaal af, terug naar onze bruid… 😊 De Vera Wang-bruid is nog steeds dezelfde: een onbevreesde vrouw die dol is op mode en die houdt van haar unieke zelf.

TBWR: Waarom koos je ervoor om samen te werken met Pronovias?

Vera Wang: De Pronovias Group is een van de meest gerespecteerde en succesvolle bruidsmodehuizen ter wereld. Bovendien hebben ze een ongelofelijk bereik en bijgevolg een enorme impact op de bruidsindustrie. Je moet weten dat de collecties van Pronovias in meer dan duizend bruidswinkels aangeboden wordt. Dat is niet niks. Voor het modehuis Vera Wang, komt deze collab neer op een buitengewone kans om een heel ander type bruid te kleden en haar de kans te geven om ook in een designertrouwjurk te trouwen. De kwaliteit van de bruidsjurken is fenomenaal, maar ook de prijs ervan is een buitenkans voor de bruiden.

TBWR: Wat maakt de nieuwe Vera Wang Bride– collectie zo anders dan die uit het verleden?

Vera Wang: Alles draait om de verpersoonlijking van onze bruidsjurken. En dat verwezenlijk je niet in een handomdraai, want daar heb je uitstekende handwerktechnieken en perfect geschoold personeel voor nodig. In vergelijking met het verleden is het ook zo dat ik vroeger geen rekening hoefde te houden met het budget van de bruid of met een bepaalde arbeidsintensieve techniek.

De celebrity-bruiden die in een Vera Wang trouwden, droegen een zeer exclusieve jurk waar er maar eentje van gemaakt werd en die achteraf niet op grotere schaal kon geproduceerd worden.

Wat ik geweldig vind aan de Pronovias/ Wang-samenwerking is dat ik alle technieken en kennis die ik door de jaren heen bij elkaar gesprokkeld heb, kan gebruiken om trouwjurken te ontwerpen die ‘couture-like’ zijn. Elke trouwjurk is ronduit beeldig en het design fris en vernieuwend. Je herkent in elke jurk onze identiteit.

TBWR: Welke trends zullen we in deze bruidscollectie zien opduiken?

Vera Wang: Mmm, ik ga misschien een beetje brutaal klinken en dat is zeker mijn bedoeling niet, maar ik denk dat wij met Vera Wang de afgelopen dertig jaren de trends gelanceerd hebben in de bruidsindustrie. De combinatie van stoffen, de zichtbare baleinen, de gekleurde bruidsjurk, … noem maar op. Voor ons maakte het allemaal deel uit van het artistieke proces, maar het is wel zo dat elk nieuwigheidje nadien opgepikt werd en uitgroeide tot een trend, al was dat nooit het doel op zich.

Ik denk dat we- zeker nu na de pandemie-, op die ingeslagen weg verder gaan. Vrouwen- en bruiden in het bijzonder-, hebben honger naar vernieuwing, naar nieuwe ideeën, en snakken naar een nieuwe vorm van creativiteit om zichzelf uit te drukken.

Ik beschouw het ontwerpen van bruidsmode als een privilege, omdat ik in deze sector meer kan doen dan in bijvoorbeeld een prêt-à-porter-collectie. In bruidsmode kijkt niemand ervan op als het allemaal een beetje meer en een beetje theatraal is. Dat krijg je echter niet verkocht in een ‘gewone’ kledingcollectie.

Wat wel opvallend zal zijn in deze collectie, is de focus op haaraccessoires en de manier waarop sluiers vervaardigd zijn. Dat zal een belangrijk onderdeel van de overall bridal look zijn.

TBWR: Wat is jouw geheim om altijd voor te blijven op andere ontwerpers?

Vera Wang: Ik vind niet dat ik voorloop op andere ontwerpers. Ik heb zoveel vrienden in deze branche die tot de wereldtop van de modewereld behoren en ik vind niet dat ze voor mij moeten onderdoen. Ik ben gewoon altijd gepassioneerd geweest door mode. Je moet begrijpen dat wanneer je gepassioneerd bent door iets, dan is er elke dag die nieuwsgierigheid die je moet temperen en die gepaard gaat met het verlangen om dingen te bestuderen of iets onder een andere loep te bekijken.

interview

Mijn ontwerpen drukken tegelijkertijd een groot respect tegenover vrouwen uit. Vrouwen zijn tegenwoordig zo goed opgeleid, zelfstandig en intelligent. Alles is letterlijk voor hen beschikbaar. Ik voel dus een enorme verantwoordelijkheid, want ik wil hen op hun grote dag een trouwjurk geven waarmee ze hun individualiteit en hun eigen creativiteit botvieren. Daarin heb ik bruiden altijd willen aanmoedigen. Ik vind het niet mijn rol om te dicteren wat bruidsmode is, maar wel om te suggereren wat een bruid zou kunnen dragen. Dat heb ik altijd als mijn opgave gezien. Dat is wat me motiveert me en de reden waarom ik zo gepassioneerd ben door bruidsmode.

TBWR: Iedereen weet dat de maattabel van een bruidscollectie altijd kleiner uitvalt in vergelijking met kleding die je in gewone modezaak koopt. Hoe gaan jullie dat met deze lijn aanpakken? En zal er- aangezien jullie een wereldwijde distributie van de collectie plannen-, aandacht gaan naar diversiteit en in het bijzonder de diverse lichaamstypes van bruiden?

Vera Wang: Diversiteit is een gegeven dat verweven zit in onze maatschappij. Vandaag nog meer dan ooit tevoren. Voor mij staat dat voor etniciteit, cultuur, vrouwen en de keuzes die zij maken. Bij Vera Wang hebben we altijd bruiden met een verschillende afkomst gekleed, met al even verschillende lichaamstypes en maten. In deze collectie zullen we dat zeker blijven doen. Vera Wang Bride zal daarom beschikbaar zijn tot in maat 54, net omdat we het zo belangrijk vinden dat elke bruid zich thuis voelt bij ons.

Vraag jij je ook wel eens af wel type trouwjurk het beste bij jouw lichaamstype past? Klik dan zeker op dit artikel en ontdek jouw perfect match!

Fashion designer Vera Wang met Amandine Ohayon, CEO van Pronovias.

TBWR: Een aantal seizoenen geleden lanceerde je een collectie die bestond uit zwarte bruidsjurken. In de pers verscheen toen het ene na het andere verhaal dat je te kampen had met een depressie.

Vera Wang: Ja, dat werd inderdaad overal geschreven en werd me tijdens menig interview verweten, maar weet je, eigenlijk was ik gewoon geïnspireerd geraakt door de lingerie die vrouwen kopen. Als je nagaat dan is dat meestal zwarte lingerie of zijn het nude kleurschakeringen, wanneer een vrouw transparante stukken draagt. Ik weet niet of de fashion press toen klaar was voor een bruidsmodecollectie in nude en zwarte kleurschakeringen. Ik was er allezins heel enthousiast over. Niet alleen deed het een beetje gothic aan, maar het was ook een mysterieuze collectie die onmiddellijk de associatie met ondergoed opriep. Wat mij betreft: het was een van mijn favoriete collecties!

TBWR: Nog een laatste vraag: welk type trouwjurk zou je voor jezelf ontwerpen?

Vera Wang: Oh my godddd, …voor mezelf? Oh, help ik ben al getrouwd geweest! (Schatert het uit!) Ik wacht nu eigenlijk op mijn twee dochters om de grote stap te wagen. In elk geval, ik zou iets dramatisch ontwerpen voor mezelf. We hebben allemaal een pandemie overleefd en we snakken naar cultuur en fashion. Met mijn dramatische trouwjurk zou ik eerder een emotioneel dan wel een modestatement maken.

Ik sta bekend als een minimalist, maar we leven in heel andere tijden tegenwoordig, dus ik zou een heel andere richting uitgaan. Dat is trouwens iets dat we merken aan de bruiden die de Pronovias stores binnen stappen; iedereen vraagt naar een schitterende, uit de kluiten gewassen of opvallend feestelijke jurk die niet onopgemerkt voorbij zal gaan.

Wat me ook opvalt, is dat bruiden voor de pandemie soms twee jurken wilden dragen: eentje voor de ceremonie en eentje voor het huwelijksfeest. In de nieuwe collectie hebben we met al deze facetten rekening gehouden. Of je nu trouwt op het stadhuis of een groots feest plant, elke bruid zal een gepaste jurk die past bij haar bruiloft in onze collectie kunnen vinden.

De trouwjurken van Vera Wang Bride zullen in de winkelrekken hangen in oktober 2021, maar eerst zullen we ze op een feestlijke manier voorstellen. Stip 1 september 2021 dus al maar aan in je agenda voor de big reveal.

Wil je na het lezen van dit interview meer weten over de gloednieuwe collectie Vera Wang Bride? Lees dan hier zeker het volgende artikel.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.