De versoepelingen voor de huwelijken zijn opgenomen in het Zomerplan van de regering

Na het lezen van dit artikel weet je precies waar jij aan toe bent als je op dit moment je huwelijk met horten en stoten probeert te plannen. Het overlegcomité van dinsdag 11 mei 2021, kondigde namelijk hoopvol nieuws aan; Veel bruidsparen halen dan ook opgelucht adem, toch voor wie zijn huwelijk na 9 juni 2021 gepland heeft. Op veel bruidsforums lezen we toch ook veel bezorgde vragen van bruidjes; Wat met mijn trouwfeest als ik op 5 juni 2021 trouw? Mag ik ook een trouwfeest in de tuin geven voor 50 personen? Kan de kerkelijke huwelijkinzegening plaatsvinden? We vatten de versoepelingen voor de huwelijken uit het Zomerplan van het Overlegcomité in dit artikel overzichtelijk voor je samen.

Bepaalde informatie die in dit artikel meegedeeld wordt, is ondertussen door Vlaams minister-president Jambon bijgestuurd. Zo mag een huwelijk in de tuin dan toch georganiseerd worden met maximaal 50 genodigden, op voorwaarde dat je je aan een aantal regels houdt. Wat die regels precies inhouden, lees je in dit artikel. We blijven het nieuws voor jullie op de voet volgen en verwachten deze week nog een extra verduidelijking. Wij brengen jullie onmiddellijk op de hoogte van zodra we meer weten.

9 JUNI: Voorwaarden voor deze versoepelingen voor de huwelijken: 80 procent van kwetsbaren (65-plussers en volwassenen met onderliggende aandoeningen) beschermd en minder dan 500 covidpatiënten op de afdelingen intensieve zorg. 

Alexander De Croo

Huwelijksceremonies

Huwelijken mogen weer en huwelijksceremonies en erediensten hoeven niet meer in intieme kring plaats te vinden, maar de basisregels blijven wel gelden. Houd afstand, draag een mondmasker, verlucht binnenruimtes en plan alle activiteiten zoveel mogelijk buiten.

Photo credit: Daniele Pierangeli

Vanaf 9 juni 2021: Erediensten en huwelijken mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 100 personen als de ceremonie indoor (een kerk of een ander gebedshuis) plaatsvindt. (Let wel! Tot en met 8 juni 2021 kan dat met maximaal 50 personen.) Plan jij een ceremonie in de buitenlucht? Dan mag je 200 personen uitnodigen om getuige te zijn van jouw jawoord. Vindt jullie huwelijksceremonie in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 10 gasten uitgenodigd worden.

Vanaf 1 juli 2021: Erediensten en huwelijken mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 200 personen als de ceremonie indoor (een kerk of een ander gebedshuis) plaatsvindt. Plan jij een ceremonie in de buitenlucht? Dan mag je 400 personen uitnodigen om getuige te zijn van jouw jawoord. Vindt jullie huwelijksceremonie in je eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 10 gasten uitgenodigd worden.

Vanaf 1 september 2021: De regering heeft zich als doel gesteld om vanaf 1 september 2021 alle beperkingen maximaal op te heffen. De bevolking zou dan twee keer gevaccineerd zijn en dit zou het startschot van een ‘normaal’ leven zijn. Voor erediensten en huwelijken zouden er geen beperkingen meer zijn. Uiteraard blijft de regering de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend in de gaten houden. We bevestigen dit nieuws al dan niet op latere datum.

Het trouwfeest of de receptie

Photo credit: Daniele Pierangeli

Huwelijken mogen weer en daar hoort natuurlijk een feestje bij. Opgelet, lieve bruiden en bruidegoms, vaak lees ik dat jullie wanneer jullie naar jullie huwelijk verwijzen, spreken over een evenement. Die term mag enkel gebruikt worden voor professionele eventbureaus die een congres, een bijeenkomst, een festival of een ander professioneel georganiseerd evenement plannen. Een huwelijk is een privé-feest en daarom gelden daar andere regels voor, namelijk de regels die in voege zijn voor de horeca. Dit heeft tot gevolg dat jullie huwelijksfeest moet plaatsvinden in een restaurant, feestzaal of hotel en dat je dus geen tuinfeest mag geven voor 50 personen in je eigen tuin.

Vanaf 9 juni 2021: Feesten en recepties die indoor georganiseerd worden, mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 50 personen. De regels van de horeca zijn van kracht;

Dit wil zeggen dat er gezeten aan een tafel gegeten en gedronken mag worden. Net als in het restaurant mogen er maximaal vier personen aan een tafel zitten. Als iedereen tot hetzelfde gezin behoort, mogen wel meer mensen aan dezelfde tafel zitten. De afstand tussen de tafels moet anderhalve meter zijn en wie zijn tafel verlaat moet een mondmasker opzetten. Om 22 uur mag er niet meer infoor gefeest worden en moet iedereen uitwijken naar het terras. Om 23:30 uur sluiten ook de terrassen, moet iedereen naar huis en is het feest afgelopen. Dansen zit er voorlopig dus niet in.

Vindt jullie trouwfeest in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 10 gasten uitgenodigd worden.

Vanaf 1 juli 2021: Feesten en recepties die indoor georganiseerd worden, mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 100 personen. De regels van de horeca zijn van kracht. Voor de horeca zullen de regels zowel binnen als buiten “tijdens de zomermaanden verder evolueren”, maar daarover is nu nog niets beslist. Daarover zal het Overlegcomité zich nog buigen. 

Vindt jullie trouwfeest in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 10 gasten uitgenodigd worden.

Vanaf 30 juli 2021: Feesten en recepties die indoor georganiseerd worden, mogen vanaf nu bijgewoond woorden door maximaal 250 personen. De regels van de horeca blijven van kracht. Voor de horeca zullen de regels zowel binnen als buiten “tijdens de zomermaanden verder evolueren”, maar daarover is nu nog niets beslist. Daarover zal het Overlegcomité zich nog buigen. 

Vindt jullie trouwfeest in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 10 gasten uitgenodigd worden.

Vanaf 1 september 2021: De regering heeft zich als doel gesteld om vanaf 1 september 2021 alle beperkingen maximaal op te heffen. De bevolking zou dan twee keer gevaccineerd zijn en dit zou het startschot van een ‘normaal’ leven zijn. Als gevolg zou dit kunnen betekenen dat er geen regels meer gelden over het maximale aantal gasten, dat feesten plaatsvinden volgens de regels die van toepassing zijn voor de horeca en dat het langverwachte dansfeest terug van weggeweest is. Uiteraard blijft de regering de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend in de gaten houden. We bevestigen dit nieuws al dan niet op latere datum.

De huwelijksreis en trouwen in het buitenland?

Photo credit: Daniele Pierangeli. Deze feestlocatie in Toscane boeken? Surf snel naar onze Engelse hompage en boek je feestlocatie in Italië met ons.

Over de versoepelingen voor de huwelijken zijn we misschien euforisch, maar over reizen naar het buitenland komende zomer is nog geen beslissing genomen. Er wordt vooral gekeken naar het zogenoemde coronacertificaat dat Europa aan het uitwerken is, waarmee je zou kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent, negatief bent getest of antilichamen hebt. Alleen is daar nog veel onduidelijkheid over. Premier De Croo gaat ervanuit dat we deze zomer zeker op reis zullen kunnen gaan in Europa. Wordt dus vervolgd…

Haal jij ook opgelucht adem na het lezen van dit artikel en ben jij reuzeblij met de versoepelingen voor de huwelijken? Misschien wil jij de draad terug oppikken en je huwelijk coronaproof organiseren? Klik dan verder naar dit artikel en ontdek onze tips & tricks voor de organisatie van een coronaproof huwelijksfeest.

Veel succes!

Bron: VRT News

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Rianne
  mei 17, 2021

  Dit ziet er veelbelovend uit!
  Volgens mij is onderstaand citaat incorrect, of zit er nog een persconferentie met versoepelingen tussen de aangekondigde versoepelingen van 19 mei eens die van 9 juli?
  Momenteel mogen er toch maar 30 personen aanwezig zijn bij een huwelijk?

  Vanaf 9 juni 2021: Erediensten en huwelijken mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 100 personen als de ceremonie indoor (een kerk of een ander gebedshuis) plaatsvindt. (Let wel! Tot en met 8 juni 2021 kan dat met maximaal 50 personen.)

  • Sandra Di Marcantonio
   mei 17, 2021

   Dag Rianne
   Dankjewel voor je reactie. Wij zijn ook blij dat er na regen zonneschijn komt. ☀️
   Let wel, dit artikel valt onder de Belgische wetgeving. In Nederland zijn er andere regels van toepassing. Hiervoor verwijzen we graag naar de website van http://www.Rijksoverheid.nl
   Heel veel groetjes,
   The Blonde Wedding Reporter