Een huwelijk in eigen tuin kan dan toch, maar wat zijn nu precies de regels?

Na het lezen van dit artikel weet je precies waar jij aan toe bent als je op dit moment je huwelijk in eigen tuin met horten en stoten probeert te plannen. Het Overlegcomité van dinsdag 11 mei 2021, kondigde hoopvol nieuws aan, maar niet voor bruidsparen die een huwelijk in hun eigen tuin planden. De huwelijkssector protesteerde en kijk soms helpt mopperen toch. Vlaams minister-president Jan Jambon( N-VA) kondigde namelijk afgelopen zondag tegen alle verwachtingen in een extra versoepeling aan. Een huwelijk in eigen tuin kan toch.

Hadden we het verkeerd begrepen of was het Overlegcomité niet duidelijk geweest in haar communicatie? We laten het in het midden en sommen de regels op die bij je huwelijk in eigen tuin nageleefd moeten worden.

De spelregels voor een huwelijk in eigen tuin

Een huwelijk in eigen tuin kan met een beperkt aantal gasten. Photo credit: Lily Red
  1. Van toepassing op huwelijken in juli en augustus 2021,
  2. Maximaal 50 genodigden en al zittend,
  3. Tafels bij de lunch en/ of het diner: de tafels moeten anderhalve meter uit elkaar staan en er mogen maximaal 4 personen aan tafel,
  4. En de organisatie van het feest? Dat moet door een professionele cateraar gebeuren, net zoals de bediening aan tafel.

Alles moet professioneel georganiseerd zijn

“Alles wat in juli en augustus georganiseerd wordt, moet met een professionele organisatie gebeuren, volgens de geldende regels”, verduidelijkte de minister-president op de regionale Antwerpse zender ATV. “Of een professionele cateraar nu een feest verzorgt in een zaal of bij iemand thuis, de regels blijven dezelfde.” Deze bekendmaking sloeg in als een bom, want eerder deze week kondigde het Overlegcomité aan dat feesten in eigen tuin onder geen enkel beding mogelijk waren. Over professionele cateraars of eventbureaus werd er toen met geen woord gerept. Meer nog, Premier Alexander De Croo zei op dinsdag 11 mei 2020 in het VTM-journaal het volgende: “Je mag een tuinfeest in je eigen tuin organiseren voor maximaal tien personen en dat gaat zo blijven tot in september 2021.”

Wil jij alle versoepelingen die het Overlegcomité aankondigde op dinsdag 11 mei 2021 nog eens rustig nalezen? Klik dan snel verder naar deze pagina: Versoepelingen voor de huwelijken aangekondigd vanaf 9 juni 2021.

Bekijk hieronder het interview met Jan Jambon:

https://atv.be/nieuws/op-eigen-houtje-privefeest-voor-50-man-organiseren-mag-ook-in-de-zomer-niet-118728

Op eigen houtje huwelijk in de tuin organiseren voor 50 personen mag

Een huwelijk in eigen tuin is een ’tuinfeest’

En wat zeggen de regels over tuinfeesten? Iedereen die met meer dan tien personen wil samenkomen in zijn tuin, zal dus een feest moeten organiseren met een professionele cateraar. Een groot tuinfeest met bijvoorbeeld 50 genodigden kan, maar dan moeten de tafels minstens 1,5 meter van elkaar gescheiden staan. Aan tafel gelden de regels van de horeca: maximaal vier personen, tenzij een gezin meer familieleden telt.

Eeb huwelijk in eigen tuin kan enkel met maximaal vier personen aan tafel. Photo credit: Lily Red

“Daarom werken we met professionele mensen”, aldus Jambon. “De uitbater van de horecazaak, of de cateraar, is ervoor verantwoordelijk dat de regels correct toegepast worden.”

Een klein huwelijk in eigen tuin dan maar?

Een kleiner tuinfeest organiseren mag op eigen initiatief, maar dan mag je met maximaal tien personen samenkomen. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet bij dit aantal meegeteld. Je moet nog steeds afstand bewaren van elkaar en als dat niet gaat hoor je een mondmasker te dragen.

Photo credit: Lily Red

Op onze redactie stellen we ons de vraag of deze nieuwe regel ook democratisch en fair is tegenover bruidsparen die over een beperkter budget beschikken. Wat is jouw mening hierover? Laat hieronder je reactie achter.

We geven ook nog mee dat we verwachten dat deze regeling bijgestuurd zal worden, aangezien de regels niet duidelijk genoeg zijn. Het Ministrieel Besluit omtrent de versoepelingen is bovendien ook nog niet verschenen. Wordt vervolgd…

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.