Nieuwe versoepeling: tuinfeest met eigen catering kan dan toch

Vlaams minister-president Jan Jambon( N-VA) kondigde zonet in het televisieprogramma De Cooke & Verhulst Show aan dat er vanaf 9 juni 2021 een nieuwe versoepeling ingaat: een tuinfeest met eigen catering kan dan toch! In tegenstelling tot wat er tijdens de persconferentie van dinsdag 11 mei 2021 aangekondigd werd, zal een tuinfeest ( en bijgevolg ook een huwelijksfeest?) in de tuin mogelijk zijn voor een gezelschap van maximaal 50 gasten én mag er ook eigen catering voorzien worden. Vorige week werd nochtans aangekondigd dat een tuinfeest in de tuin enkel door een professionele cateraar verzorgd kon worden.

Kan jij nog volgen? Menig bruidspaar ziet in aanloop naar hun huwelijk door de bomen het bos niet meer. En zo ook virologe Erika Vlieghe. Zij reageerde verbolgen op deze bekendmaking. “Ik kan niet meer goed volgen. Het lijkt wel of er elke dag een nieuwe versoepeling aangekondigd wordt.” Lees verder als je alles te weten wil komen over de net bekend gemaakte versoepeling: een tuinfeest met eigen catering zal opgenomen worden in het Ministrieel Besluit en vanaf 9 juni 2021 toegestaan zijn.

Ophef over tuinfeest zonder eigen catering

De afgelopen week kreeg de regering heel wat kritiek te verwerken naar aanleiding van het aanvankelijke plan om tuinfeesten met meer dan 10 personen te verbieden. Jan Jambon gooide afgelopen zondag olie op het vuur tijdens een televisie-optreden bij de Antwerpse zender ATV. Zo kondigde hij aan dat feesten in de tuin met 50 mogelijk was wanneer er een professionele cateraar ingeschakeld zou worden. Dat leek hem( en dus de regering) een logische maatregel. Bij de rest van de bevolking deed dit bericht nog meer stof opwaaien en kon deze ’toegeving’ op bijzonder veel tegenwind- van zowel de bruidsparen als de professionele cateraars zelf-, rekenen.

Het artikel dat we publiceerden naar aanleiding van deze aankondiging, kan je hier lezen.

Van de professionele cateraars werd namelijk verwacht dat ze erop zouden toezien om in de tuin van hun klant de horecaregels- die in voege zullen zijn-, te laten respecteren. Zo kwam er plots wel heel veel verantwoordelijkheid op de schouders van de cateraars terecht. Niet alleen zouden zij verantwoordelijk zijn voor de bereiding van het feestmenu, het opdienen aan tafel ervan, het checken van de afstand tussen de tafels, het tellen van het aantal personen aan tafel( maximaal vier personen, tenzij het gezin meer leden telt). Daarnaast moesten ze ook garanderen dat gasten hun mondkapje gebruikten wanneer ze naar het toilet zouden gaan en ervoor zorgen dat familieleden en vrienden elkaar niet in de armen vliegen.

Een onmogelijke opdracht, die alleen maar bedacht kon worden door een Overlegcomité dat tijdens de coronacrisis wel vaker de bal missloeg en meer dan eens wereldvreemd uit de hoek kwam.

Tuinfeest met eigen catering kan nu toch

Het plan weekte een storm van protest los en nadat Jan Jambon afgelopen zondag het servies probeerde te redden, probeerde hij het vanavond opnieuw in een talkshow op VIER. Een vreemde keuze om een nieuwe versoepeling aan te kondigen en om dit te doen na 22 uur. Het doet een beetje denken aan die keer dat Premier Wilmès een tandenknarsende bevolking toesprak na een onmogelijke dag van onderhandelingen en op een ontiegelijk laat uur. Soit! Wat zei Jan Jambon zonet nu precies?

Hij verschuilde zich allereerst achter het feit dat ons land zes verschillende regeringen heeft, en dat niet iedereen dezelfde boodschap uitdraagt, maar dan kwam het hoge woord eruit:

“Het horecaprotocol zal ook gelden voor recepties en banketten in de tuin, maar er zal geen politie rondgestuurd worden om bij de mensen in de tuinen te gaan kijken. We weten ondertussen allemaal wat er mag en wat niet. Net zoals in de horeca zullen de tafels dus anderhalve meter uit elkaar gezet moeten worden, met vier gasten per tafel, en zal het aantal toegelaten gasten moeten afhangen van de beschikbare tuinoppervlakte.

“Wij rekenen op het gezond verstand van de mensen. Het is de bedoeling dat de mensen stilaan weten dat ze elkaar in gevaar brengen als ze de regels niet volgen”, voegt Jambon toe.

Is een huwelijksfeest in de tuin toegelaten?

Volgens Jan Jambon is een huwelijksfeest een plek waar verschillende generaties samenkomen en jong en oud elkaar treffen. Een dansfeest is absoluut uitgeloten, maar volgens hem zou in augustus misschien wel meer mogelijk zijn. Hij bleef dus met andere woorden-opnieuw- bijzonder vaag. Mag een tuinfeest met eigen catering of niet nu wel of niet gegeven worden om een huwelijk te vieren?

Normaal gezien was er op 29 mei 2021 opnieuw een Overlegcomité gepland en de huwelijken zouden dan op de agenda staan. Onze redactie heeft jammer genoeg zonet vernomen dat dit Overlegcomité uitgesteld is naar 4 juni 2021. Wij volgen de situatie verder op de voet en brengen jullie op de hoogte van zodra er nieuws is. Wordt vervolgd…

Plan jij een huwelijksfeest in je eigen tuin? Laat het ons zeker weten in de comments section hier beneden.

Photo credit cover photo by Andrea Di Giampasquale

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.