De nieuwe versoepeling voor de huwelijken is opgenomen in het Zomerplan van de regering

Veel verandert er niet voor wie op dit moment zijn huwelijk probeert te plannen. Het overlegcomité van vrijdag 4 juni 2021, kondigde een kleine, nieuwe versoepeling voor de huwelijken aan, maar kijk, er kan toch weer iets meer. We vatten de versoepelingen voor de huwelijken uit het Zomerplan van het Overlegcomité in dit artikel overzichtelijk voor je samen.

Het Overlegcomité van vrijdag 4 juni 2021 stond voornamelijk in het teken van de aankomende vakantieperiode en de buitenlandse reizen. Goed nieuws kwam er ook voor de grote festivals in ons land. Die mogen maar liefst 75.000 personen ontvangen. Over de dansfeesten van de bruidsparen werd met geen woord gerept. De bruidsparen die uitkijken naar een dansfeest hopen op een extra versoepeling voor de huwelijkssector op 11 juni 2021, wanneer het volgende overleg gepland staat.

Photo credit: Elisabetta ‘Lilly’ Red

Eerste Minister De Croo kondigde aan dat de horeca weer langer open mag. Van 05:00 u tot 23:30 u om precies te zijn. Feesten, banketten en receptie vallen onder het horecaprotocol, dus dit is toch een beetje goed nieuws voor de bruidsparen. Verder kondigde de premier aan de de eerder aangekondigde versoepelingen behouden blijven. Over de dansfeesten tasten de bruidsparen nog in het donker.

Weet jij niet meer wat die versoepelingen voor de huwelijken nu weer precies waren? Wij sommen hieronder alles nog eens graag voor je op.

Huwelijksceremonies

Huwelijken mogen weer en huwelijksceremonies en erediensten hoeven niet meer in intieme kring plaats te vinden, maar de basisregels blijven wel gelden. Houd afstand, draag een mondmasker, verlucht binnenruimtes en plan alle activiteiten zoveel mogelijk buiten.

Vanaf 9 juni 2021: Erediensten en huwelijken mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 100 personen als de ceremonie indoor (een kerk of een ander gebedshuis) plaatsvindt. (Let wel! Tot en met 8 juni 2021 kan dat met maximaal 50 personen.) Plan jij een ceremonie in de buitenlucht? Dan mag je 200 personen uitnodigen om getuige te zijn van jouw jawoord. Vindt jullie huwelijksceremonie in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er 50 gasten uitgenodigd worden.

Vanaf 1 juli 2021: Erediensten en huwelijken mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 200 personen als de ceremonie indoor (een kerk of een ander gebedshuis) plaatsvindt. Plan jij een ceremonie in de buitenlucht? Dan mag je 400 personen uitnodigen om getuige te zijn van jouw jawoord. Vindt jullie huwelijksceremonie in je eigen tuin plaats? Dan mogen er 50 personen uitgenodigd worden.

Vanaf 1 september 2021: De regering heeft zich als doel gesteld om vanaf 1 september 2021 alle beperkingen maximaal op te heffen. De bevolking zou dan twee keer gevaccineerd zijn en dit zou het startschot van een ‘normaal’ leven zijn. Voor erediensten en huwelijken zouden er geen beperkingen meer zijn. Uiteraard blijft de regering de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend in de gaten houden. We bevestigen dit nieuws al dan niet op latere datum.

Het trouwfeest, het banket of de receptie: nieuwe versoepeling voor de huwelijken!

Huwelijken mogen weer en daar hoort natuurlijk een feestje bij. Opgelet, lieve bruiden en bruidegoms, vaak lees ik dat jullie wanneer jullie naar jullie huwelijk verwijzen, spreken over een evenement. Die term mag enkel gebruikt worden voor professionele eventbureaus die een congres, een bijeenkomst, een festival of een ander professioneel georganiseerd evenement plannen. Een huwelijk is een privé-feest en daarom gelden daar andere regels voor, namelijk de regels die in voege zijn voor de horeca. Dit heeft tot gevolg dat jullie huwelijksfeest moet plaatsvinden in een restaurant, feestzaal of hotel. Je mag ook een tuinfeest geven voor 50 personen in je eigen tuin, al dan niet met hulp van een professionele cateraar.

Vanaf 9 juni 2021: Feesten en recepties die indoor georganiseerd worden, mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 50 personen. De regels van de horeca zijn van kracht;

Dit wil zeggen dat er gezeten aan een tafel gegeten en gedronken mag worden. Net als in het restaurant mogen er maximaal vier personen aan een tafel zitten. Als iedereen tot hetzelfde gezin behoort, mogen wel meer mensen aan dezelfde tafel zitten.

De afstand tussen de tafels moet anderhalve meter zijn en wie zijn tafel verlaat moet een mondmasker opzetten. Om 23:30 uur sluit de horeca, moet iedereen naar huis en is het feest afgelopen. Dansen zit er voorlopig dus niet in.

Vindt jullie trouwfeest in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 50 gasten uitgenodigd worden en dient het feest ook afgelopen te zijn om 23:30 uur.

Vanaf 1 juli 2021: Feesten en recepties die indoor georganiseerd worden, mogen vanaf nu bijgewoond woorden door 100 personen. De regels van de horeca zijn van kracht. Dankzij de nieuwe versoepeling voor de huwelijken, mag jullie trouwfeest tot 23:30 uur duren. Voorlopig mag je in de horeca wel nog maar met maximaal 4 mensen aan tafel zitten.

Dat lijkt niet meteen logisch, want thuis mag je maximaal 4 mensen ontvangen (in het geval van een koppel dat 4 mensen thuis ontvangt, krijg je privé dan 6 mensen aan tafel). “Op restaurant zit je met meerdere mensen samen in een ruimte, daar kan het iets gevaarlijker zijn. Maar op termijn zullen we ook die regel van 4 versoepelen. Ik verwacht dat we vanaf 1 juli daar stappen zullen zetten richting 6 mensen en finaal zullen we die regel moeten afschaffen”, zegt vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Photo credit: Elisabetta ‘Lilly’ Red

Vindt jullie trouwfeest in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er 50 gasten uitgenodigd worden. Dankzij de nieuwe versoepeling voor de huwelijken, mag jullie trouwfeest tot 23:30 uur duren.

Vanaf 30 juli 2021: Feesten en recepties die indoor georganiseerd worden, mogen vanaf nu bijgewoond woorden door maximaal 250 personen. De regels van de horeca blijven van kracht. Voor de horeca zullen de regels zowel binnen als buiten “tijdens de zomermaanden verder evolueren”, maar daarover is nu nog niets beslist. Daarover zal het Overlegcomité zich nog buigen. 

Vindt jullie trouwfeest in jullie eigen tuin plaats? Dan mogen er slechts 50 gasten uitgenodigd worden.

Vanaf 1 september 2021: De regering heeft zich als doel gesteld om vanaf 1 september 2021 alle beperkingen maximaal op te heffen. De bevolking zou dan twee keer gevaccineerd zijn en dit zou het startschot van een ‘normaal’ leven zijn. Als gevolg zou dit kunnen betekenen dat er geen regels meer gelden over het maximale aantal gasten, dat feesten plaatsvinden volgens de regels die van toepassing zijn voor de horeca en dat het langverwachte dansfeest terug van weggeweest is. Uiteraard blijft de regering de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend in de gaten houden. We bevestigen dit nieuws al dan niet op latere datum.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website  www.info-coronavirus.be of op het nummer 0800-14.689. 

Een coronaveilig huwelijk plannen, doe je zo. Klik hier en ontdek onze tips & tricks voor de organisatie van een coronaveilig huwelijksfeest.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.