Vader van de bruid en zijn speciale rol bij het weggeven van de bruid
Vader van de bruid: belangrijkste rol
Speciaal voor vaderdag besloten we een artikel te wijden aan alle (plus-)papa’s die binnenkort trots een dochter naar het altaar mogen begeleiden. In dit artikel kom je alles te weten over de traditionele vaderrol op een bruiloft en misschien wel de belangrijkste taak voor de vader van de bruid: haar door het gangpad begeleiden en weggeven aan haar toekomstige echtgeno(o)t(e).
1. De eeuwenoude traditie
Bij traditionele huwelijken, is het de vader van de bruid die zijn dochter door het gangpad begeleid en haar hand schenkt aan de bruidegom. Deze traditie lijkt ouderwets, maar gaat dan ook al eeuwen mee. Het is een gebruik dat stamt uit de tijd dat vrouwen voor hun huwelijk, eigendom van hun vader waren. Bij een huwelijk gaf een vader zijn dochter in ruil voor een bruidsschat weg. De bruid had geen inspraak in de keuze van haar echtgenoot en van verliefdheid was zelden sprake. De bruidegom met het economisch meest interessante voorstel kreeg de hand van de bruid.
2. De eeuwenoude traditie in een hedendaags jasje
Ondertussen evolueerde de traditie van het weggeven van de bruid en wordt deze eeuwenoude traditie eerder als een symbool van liefde en verbondenheid gezien. Het symboliseert ook de steun van de vader voor de keuze van zijn dochter. Voor de vader van de bruid is het een eer geworden om haar te mogen weggeven op haar mooiste dag. Het voorbeeld hieronder toont dat helemaal aan. Deze terminaal zieke vader begeleidde zijn dochter vanuit zijn ziekbed naar haar toekomstige echtgenoot. Voor de aanwezigen is dit een van de meest emotionele momenten van de dag en zal het later een dankbare herinnering zijn om aan terug te denken.
Ook opvallend is dat we de laatste jaren steeds vaker zien dat beide ouders hun dochter weggeven, of enkel de moeder van de bruid in het gangpad opduikt als zij een alleenstaande ouder was en haar dochter alleen heeft opgevoed.
Nog andere bruiden lopen helemaal alleen naar het altaar. Het meest beroemde voorbeeld hiervan was uiteraard Megan Markle, die door haar strubbelingen met haar vader, besloot alleen naar het altaar te wandelen. Halfweg het gangpad wachtte haar toekomstige schoonvader, Prins Charles, haar op. Zo zie je maar dat een vaderrol niet noodzakelijk door een biologische vader van de bruid dient opgenomen te worden.
Kortom, veel bruidsparen denken bij de planning van de huwelijksceremonie zorgvuldig na hoe ze deze traditie willen integreren. Het mooie aan huwelijken vandaag is dat bruidsparen de eeuwenoude tradities naar hun hand kunnen zetten en er een persoonlijke toets aan kunnen geven afhankelijk van hun gezinssamenstelling en het soort huwelijk dat ze plannen.
3. Variatie troef
We merken dat er tegenwoordig heel wat variaties zijn op het weggeven van de bruid. Bruiden kunnen nog steeds vragen dat hun vader hen weggeeft en met hen door het gangpad loopt of ze kunnen aan de arm van beide ouders hun partner tegemoet lopen. Sommige bruiden kiezen voor een solomoment en willen zo onderstrepen dat de huwelijkspartner hun keuze is. Er zijn ook koppels die niet zo hoog oplopen met eeuwenoude tradities of die hun ouders verloren hebben en dus samen naar het altaar stappen. Op die manier maken ze aan de buitenwereld duidelijk dat ze solidair met elkaar zijn en voor elkaar kiezen.
We mogen ook niet over het hoofd zien dat we op een punt zijn aanbeland waarop elke liefde probleemloos gevierd wordt. Het is mooi om te zien hoe de LGBTQ-koppels deze steenoude traditie heruitvinden en naar hun hand zetten.
Op dezelfde manier zien we steeds meer koppels die een andere cultuur hebben en de mooiste tradities samenbrengen in een huwelijksceremonie die bij hun nieuwe gezin past.
4. Alternatieven voor het weggeven van de bruid
1. Nu veel huwelijken in openlucht plaatsvinden en veel bruidsparen een first look tussen de geliefden en hun dichte familieleden plannen voorafgaand aan de ceremonie, zien we bruidsparen die samen met hun gasten naar de plek van de ceremonie wandelen. Er is dus geen officiële intrede van het koppel, maar iedereen gaat meteen op zijn plaats zitten of staan.
2. Stap alleen of samen met je partner door het gangpad als teken naar de buitenwereld dat jullie oprecht voor elkaar kiezen en dat jullie samen de toekomst tegemoet gaan.
3. Meet me halfway. Veel bruidsparen stappen aan de arm van een ouder of alleen tot halfweg het gangpad en worden daar opgewacht door hun toekomstige. Het koppel stapt het laatste stuk samen naar het altaar of de ceremonietafel.
4. Zorg ervoor dat jouw intrede nooit meer vergeten wordt en stap al zingend naar je toekomstige toe.
Waar je ook voor kiest, alles wat je doet met een hart gevuld vol liefde zal jouw huwelijksdag verrijken. <3
Oh, en als je als vader van de bruid gevraagd wordt om een speciale dresscode te respecteren, dan moet je zeker dit artikel lezen.