Wat houdt de cocktail dresscode op de huwelijksuitnodiging nu precies in?

De cocktail dresscode is een populaire keuze voor een bruiloft en iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar niemand schijnt te weten wat het precies inhoudt. In dit artikel leggen we je uit hoe de vork precies in de steel steekt, zodat jij-wanneer er weer een huwelijksuitnodiging in de bus valt-, precies weet wat je moet aantrekken.

Cocktail dresscode

De cocktail dresscode wordt gevraagd door bruidsparen die van hun bruiloft een fancy event willen maken en daarvoor moet je wel een chiquere outfit scoren om niet uit de toon te vallen. Voor de vrouwelijke bruiloftsgasten staat deze dresscode synoniem aan een feestelijke jurk, die zowel lang als middellang kan zijn. Wist je trouwens dat dit type jurk uitgevonden werd door Christian Dior? Hij combineerde in zijn designs het decolleté en de blote schouders van de avondjurk met de lengte van de middagjurk uit de jaren ’50.  De silhouetten die hij toen voorstelde, werden als revolutionair bestempeld.

Ook voor de mannelijke huwelijksgasten gaat deze dresscode gepaard met een paar richtlijnen en die lees je terug door op het trefwoord te klikken.

Cocktail dresscode waarbij een blonde vrouw met een korte bob een lange, felgroene jurk draagt met een hoge dijsplit en een ontblote schouder heeft.
Cocktail dresscode | Photo credit: Rosa Clara

Maar wat draag je nu voor de bruiloft? Als huwelijksgast draag je een lange jurk of een cocktailjurk( lees: een kortere jurk die weliswaar heel feestelijk is). Op vlak van accessoires mag het ook een beetje meer zijn: een bijpassende clutch, high heels en (eventueel) een haaraccessoire zijn zeker gepast bij een cocktail dresscode. Een mooie sjaal om ontblote schouders te bedekken tijdens een kerkelijke ceremonie is ook gepast.

Favoriete cocktailjurken

Het Spaanse bruidsmodelabel Rosa Clará heeft zonet een nieuwe collectie cocktailjurken voorgesteld. De Cocktail 2023 collection by Rosa Clará bestaat uit kleurrijke stukken met mooie details. De collectie is elegant en oogt heel glamoureus en vrouwelijk.

Opvallend is ook dat de stof TAFFETA een comeback maakt en volgens onze voorspellingen is het een kwestie van tijd voor de jurken uit dit materiaal de catwalks veroveren. Het modehuis met roots in Barcelona, presenteert vibrerende kleuren zoals paars, emerald groen, scharlaken rood en fuchsia en kiest zoals steeds de mooiste stoffen en materialen voor haar collecties uit.

Cocktail dresscode waarbij drie vrouwen met een lange, felgekleurde jurk dragen terwijl ze op een balkon poseren.

Een andere trend die opmerken is dat de rokken heel volumineus zijn en ook FULL LENGTH SKIRTS zijn weer van de partij. Je ziet ze dus niet alleen in de street wear collecties opduiken, maar ook in de feestcollecties eisen ze terug hun plekje op.

Cocktail dresscode waarbij een blonde vrouw met een korte bob een lange, rode rok draagt met wit hemd en samen met een brunette in fuchsia jurk met grote strik door het park wandelen.

Opvallende eighties STRIKKEN zijn eveneens een must als je een chiquere outfit draagt. Ze geven een eenvoudige jurk meteen een romantische en koninklijke upgrade.

Cocktail dresscode waarbij een blonde vrouw met een korte bob een korte, felgroene jurk draagt met een grote strik in de taille.

In tegenstelling tot in andere landen-, kiezen bruiloftsgasten in België en Nederland vaak een KORTE OF MIDI JURK wanneer de cocktail dresscode op de huwelijksuitnodiging geschreven staat en gaan we ervan uit dat het per definitie een kort glitterjurkje moet zijn. Een outfit waarmee je bijvoorbeeld op oudejaarsavond ook op de dansvloer zou staan schitteren, zeg maar. Die veronderstelling is helaas fout en brengt dames op een internationale bruiloft wel eens in verlegenheid, wanneer ze zien dat de andere vrouwelijke gasten een lange jurk dragen. Sneu voor hen en iets wat je heel gemakkelijk kan voorkomen. Je vermeldt best op de huwelijksuitnodiging wat jullie precies onder deze dresscode verstaan. Een voorbeeldje zou kunnen zijn:

                    Dresscode: (half-)lange cocktailjurk voor de dames
Cocktail dresscode waarbij een donkerharige vrouw met lang haar een felgroene jurk draagt met ontblote schouders, enorme pofmouwen en een grote strik in de taille.

Hoe pakken jullie het aan voor jullie huwelijk? Zijn jullie van plan om een dresscode op jullie huwelijksuitnodigingen te vermelden? Wij lezen graag waarom wel of net niet. Laat je reactie achter in de comments hier beneden.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.