Trouwen in het bos en alles wat je altijd al wilde weten over het plannen van een bruiloft in de natuur

Trouwen in het bos: dat zit in de lift, maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je een bruiloft in het bos plant? Wij sommen de belangrijkste aandachtspunten én valkuilen voor je op. Zo kan je lekker relaxed jouw persoonlijke huwelijksceremonie plannen.

1. Trouwen in het bos: mag dat eigenlijk?

Er zijn gemeentes en steden waar je (nog?) niet wettelijk in het bos kan trouwen. Dit moet je dus even checken in de gemeente waar je trouwt. In sommige gevallen kan een bos wel erkend worden als buitengewone trouwlocatie, maar dat verschilt per situatie en gemeente.

Trouwen in het bos tijdens een persoonlijke huwelijksceremonie met een ceremoniespreker.
Photo credit: Andrea Grzicic Photography

Maar stel dat het niet mogelijk is om wettelijk te trouwen in het bos? In dat geval plan je toch gewoon een symbolische ceremonie en trouw je vooraf in het stadhuis. Je wint er op die manier niet alleen kostbare tijd bij, maar je rekt je huwelijk uit tot een meerdaags feest voor jezelf en je partner.

Nog een tip: Slaag je er niet in om te trouwen in het bos van je keuze? Ga dan op zoek naar een trouwlocatie die in een bos gelegen is of een bos op wandelafstand heeft.

2. Stem de decoratie af op het bos

Omarm de prachtige natuurlijke setting van het bos en vul die aan met de mooiste decoratie om een perfecte bosbruiloft te creëren. Kies voor natuurlijke materialen die het organische en natuurlijke thema van het bos in de verf zetten.

Trouwen in het bos tijdens een persoonlijke huwelijksceremonie met decoratie en bloemen in bostinten.
Photo credit: Andrea Grzicic Photography

3. Trouwen in het bos? Hou rekening met slecht weer

Boek voor alle veiligheid een stretchtent voor het geval de regen met bakken uit de lucht valt. Of huur een chalet waar iedereen gezellig kan schuilen.

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

4. Vraag de gasten om natuurlijke kleuren te dragen

Denk hierbij aan roestkleuren, (donker-)groen en andere neutrale tinten, die mooi tot hun recht komen op je trouwfoto’s. Het staat bijzonder netjes als je die voorkeur op de huwelijksuitnodiging zet onder het kopje Dresscode’.

5. First look met je verloofde

Omdat we van mening zijn dat het verhuizen en aanslepen van allerlei decoratie en accessoires al behoorlijk stressvol en tijdrovend zijn, raden we je aan om dat niet te doen met jullie bruidskleding en al aangekleed naar de trouwlocatie in het bos te gaan. Het aanbrengen van je make-up en het in model brengen van je bruidskapsel laat je ook in alle rust( lees: met perfect werkende stopcontacten voor de stijltang!) gebeuren op een hotelkamer of thuis. Bovendien is het voor alle aanwezige gasten een spanned moment wanneer de bruid in vol ornaat uit de wagen stapt.

6. De ceremonieruimte

Voor de styling van de ceremonieruimte hou je het best natuurlijk. Een mooie backdrop met tule of stof in jute is na de huwelijkceremonie de perfecte photo booth. Voor de ceremoniespreker voorzie je bij wijze van spreekstoel een kastje dat je in de kringwinkel voor een prikje op de kop tikt én een blijvende herinnering is aan jullie trouwdag.

7. Gemakkelijke schoenen zijn een must als je wil trouwen in het bos

Met sandaaltjes en pumps door het bos stappen, is een no go. Kies in plaats daarvan voor gemakkelijke sneakers of laarsjes. Je vindt ze in het wit waarschijnlijkst het mooist, maar reken erop dat ze na het huwelijk vast voor de prullenmand zijn. Dus misschien toch maar een donker paar schoenen kopen?

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

8. Live muziek

Spreek die vriend of vriendin aan die gezegend is met een geweldig muzikaal talent en luister naar de songs die voor jullie relatie geschreven lijken.

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

9. Short but sweet huwelijksceremonie

Spreek met jullie ceremoniespreker af dat jullie huwelijksceremonie niet te lang duurt en laat de gasten speechen tijdens het diner of avondfeest. Wil je hen toch iets laten zeggen? Kies dan voor een mooi gedicht voor tijdens de huwelijksceremonie. Als jullie afkloppen op zo’n 20 minuutjes hoef je zelfs geen stoelen voor de gasten in te huren en naar de trouwlocatie te slepen. Zitten er bejaarde familieleden bij het gezelschap? Voor hen kan je natuurlijk wel altijd een zetel of een bankje voorzien, zodat ze niet oververmoeid geraken.

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

10. Biologische afbreekbare confetti

Als je gaat trouwen in het bos, dan zijn jij en je aanstaande echte natuurliefhebbers en wil je zeker geen afval achterlaten op jullie favoriete plekje.

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

Gedroogde bloemblaadjes zijn het perfecte alternatief om het bruidspaar na hun jawoord uit te wuiven.

Trouwen in het bos tijdens een persoonlijke huwelijksceremonie waarbij bruid en bruidegom door een erehaag de ceremonie verlaten en bedolven worden onder confetti.
Photo credit: Andrea Grzicic Photography

11. Maak trouwfoto’s in het bos

Rek zeker voldoende tijd uit om trouwfoto’s te maken in het bos. Vooral in de herfst- en wintermaanden, wanneer het mistig is en de nevel langer blijft hangen, is het bos een magische plek.

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

12. Foto’s met de getuigen

Veel bruidsparen weten vaak niet goed hoe ze de dagplanning moeten opmaken. Vooral de vraag: “Wat doen de gasten wanneer we huwelijksfoto’s gaan maken?”, bezorgt hen onnodige kopzorgen. Waarom geef je de gasten niet gewoon de kans om mee foto’s te gaan maken? Iets te crowded, zeg je?! Ok, dat begrijpen we wel… maar je neemt toch zeker wel je getuigen mee, toch?!

13. Rustieke feestlocatie

De zoektocht naar de perfecte feestlocatie is nooit een makkie, maar het voordeel van trouwen in het bos is dat je heel wat opties van je lijstje kan schrappen.

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

Ga op zoek naar een authentieke en rustieke feestzaal die past bij het thema van jullie trouwdag. In het allerbeste geval is er een open haard met knisperend haardvuur wanneer de gasten aan tafel gaan.

Photo credit: Andrea Grzicic Photography

14. Huwelijksbedankjes voor de genodigden

Trek het thema ‘bos’ door in elk aspect van de huwelijksplanning. Plantjes zijn perfect als huwelijksbedankje. Maar ook olie of honing zijn een goed alternatief.

15. Signature black forest drinks

Het is een trend om voor je bruiloft signature drinks te schenken. Een cocktail met Black forest gin is het perfecte drankje voor jullie boshuwelijk.

16. Decoratie inspiratie

Trek het thema door tot in de feestzaal. Boomschijven zijn tegenwoordig zowat in elke decoratiewinkel te vinden.

Ook seizoensgebonden bloemen en planten zijn een duurzame en mooie keuze.

En als je dan toch eenmaal bezig bent… er zijn heel wat lekkere gerechtjes die helemaal in jullie bosthema passen. Denk aan woudham, zwarte woudtaartjes, … 🙂

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.