De perfecte huwelijksuitnodiging opstellen volgens regels van de kunst
Na het lezen van dit artikel stel jij de perfecte huwelijksuitnodiging op. Meer nog, je blaast je gasten omver, want alle post die ze van jou zullen ontvangen is met zorg uitgekozen en volgens de etiquetteregels opgesteld. Van de ‘Save the date!’-kaart tot het ‘Bedankt dat je erbij was’-briefje.
Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren draait, kijkt iedereen ernaar uit om de draad van het gewone leven terug op te pikken. In het bijzonder toekomstige bruidsparen die behoorlijk wat geduld moesten hebben en ondertussen reikhalzend uitkijken naar het moment waarop hun huwelijksuitnodigingen op de bus kunnen. Maar hoe stel je nu de perfecte huwelijksuitnodiging op? En wat zijn de vereiste van de perfecte huwelijksuitnodiging? Hieronder helpen we je op weg. Veel succes!
1. Save the date!
De periode in aanloop naar jouw huwelijk is er één om nooit te vergeten. Elk stap die je zet, brengt je dichter bij jouw droomdag. Helaas, zal je al snel ontdekken dat voor sommige huwelijksgasten jouw huwelijk geen topprioriteit is. Dit geldt net zo goed voor de bevestiging van hun aanwezigheid. Het zijn nu eenmaal drukke tijden voor iedereen en door de stress op het werk of de drukte in het gezin, vergeten we al eens gemakkelijk om binnen de vooropgestelde tijd een ‘reply’ te sturen.
Als bruidspaar zit je tussen twee vuren; je wil geen dwingeland zijn die de huwelijksgasten pusht om toch maar as soon as possible te antwoorden, maar anderzijds is er ook de feestlocatie die zo snel mogelijk op de hoogte wil zijn van het aantal gasten en het gekozen menu.
Het is daarom een goed idee om ‘save the date- kaartjes’ te versturen Deze officieuze ‘pré-uitnodiging’ doe je geruime tijd op voorhand de deur uit. Als leidraad raad ik je aan om van zodra de verloving bekend is, de gasten op de hoogte te brengen en maximaal één jaar voor het eigenlijke huwelijk. Zo ben je alvast op de hoogte van één ding: het definitieve aantal huwelijksgasten! Je kiest hierbij best voor kaartjes die aansluiten bij jullie huwelijksthema of die bij officiële uitnodiging passen.
Informatie die zeker niet mag ontbreken op het save the date-kaartje
- Jullie kondigen aan dat jullie van plan zijn om in het huwelijksbootje te stappen.
- Je vermeldt dat je deze dag graag met de gasten zou doorbrengen en dat de officiële huwelijksuitnodiging nog volgt.
- Je vermeldt de huwelijksdatum en -plaats en vraagt of de gasten aanwezigheid willen bevestigen vóór een bepaalde datum.
2. De perfecte huwelijksuitnodiging
Huwelijksuitnodigingen bestaan er in alle maten en vormen en bijgevolg is het aanbod dan ook enorm. Het is dus aan te raden om ruim op voorhand binnen te springen bij de drukker en te informeren naar de leveringstijd, de kostprijs en de verzendingsmodaliteiten. Vaak mag je de voorbeelduitnodigingen voor een korte periode mee naar huis nemen. Zo kunnen jullie de knoop doorhakken bij een wijntje.
De laatste jaren merk ik dat steeds meer koppels zelf hun uitnodigingen willen ontwerpen en veel online sites bieden die mogelijkheid aan. Je kent Vistaprint misschien nog uit de tijd dat je visitekaartjes bestelde, maar op de site kunnen ook huwelijksuitnodigingen ontworpen worden. Etsy is ook een go to geworden voor grafisch ontwerpers die hoogwaardige afdrukken zoeken en op die manier maak je de perfecte huwelijksuitnodiging die bij jullie grote dag passen.
Ben jij benieuwd naar andere websites om zelf de perfecte huwelijksuitnodiging te maken? Klik dan op deze link.
De perfecte huwelijksuitnodiging bevat doorgaans volgende gegevens: het uur, de datum en de plaats van de ceremonie, de naam van de aankondigers van het huwelijk( de ouders van het bruidspaar of het bruidspaar zelf) en het adres van het toekomstige echtpaar.
De uitnodigingskaarten worden meegestuurd met de huwelijksaankondigingen om de gasten uit te nodigen voor de plechtigheid, de receptie en/of de feestmaaltijd. Het is zeker geen overbodige luxe om een routebeschrijving mee te sturen. En je mag gerust vermelden dat je, binnen een bepaalde termijn, een antwoord verwacht van de gasten.
Ook opvallend: steeds meer koppels kiezen voor een huwelijksuitnodiging die geïnspireerd is op de feestlocatie of in het geval van een destination wedding, het land waar ze voor hun huwelijk naartoe trekken.
Vaak voorkomende afkortingen op huwelijksuitnodigingen
- RSVP: (= Réponse favorable s’il vous plaît) Het is gebruikelijk om deze afkorting te laten volgen door een uiterste datum waarop het bruidspaar een antwoord van de gasten verwacht.
- R.f.s.v.p.: (= Réponse favorable s’il vous plaît) Enkel de gasten die het huwelijksfeest zullen bijwonen, antwoorden op de uitnodiging. Kom je niet, dan hoef je dat ook niet te laten weten.
- Regrets only: Als de uitnodiging deze term vermeldt, dan moet je het bruidspaar verwittigen in het geval je niet aanwezig zal zijn op het huwelijk.
Good to know!
- De huwelijksuitnodiging die je via post verstuurt, doe je minstens zes weken voor het huwelijk op de bus.
- Op de envelop schrijf je de naam van de bestemmeling altijd met de hand. Geprinte stickers zijn eigenlijk not done.
- Een dubbelgevouwen kaart hoort met de vouw naar beneden in de envelop te worden gestopt.
- Een enkele kaart wordt in de envelop gestopt met de bedrukt zijde aan de achterkant.
Aankondigen volgens de regels van de kunst
Volgens de etiquetteregels hebben de (groot-)ouders van het bruidspaar de eer om het huwelijk van hun (klein-)kinderen aan te kondigen. Hierbij staan de (groot-)ouders van de bruid links vermeld en die van de bruidegom rechts. Deze traditie is zeker van toepassing wanneer het bruidspaar voor een klassieke kaart op handgeschept papier kiest. Let erop dat de naam van de bruid altijd als eerste vermeld wordt. Na het huwelijk verandert dit en zal het de bruidegom zijn die vanaf nu het voortouw neemt.
Wanneer het bruidspaar de ‘gemiddelde trouwleeftijd’ gepasseerd is of al een tijdje samenwoont, wordt deze traditie meestal achterwege gelaten. Het koppel kondigt dan zelf het huwelijk aan.
Feesten in stijl: the dresscode
Op sommige uitnodigingen drukt het bruidspaar de wens uit om in een bepaald type outfit naar het feest te komen. Om alle misverstanden rond ceremoniële kleding de wereld uit te helpen, sommen we de meest voorkomende termen hieronder op.
Je kan alles ook nog eens nalezen als je op dit artikel ‘Dresscode voor dames’ klikt.
We sommen nog eens kort de verschillende dresscodes op:
- Tenue de ville of stadskledij: De dames dragen een deftig mantelpakje of jurkje, dat ze combineren met een mooie hoed wanneer ze meelopen in de suite. De heren dragen een donker twee- of driedelig pak of jacquet.
- Cocktail: De dames dragen een kort, feestelijk jurkje en de heren een stijlvol pak in nachtblauw of zwart.
- Tenue de soirée of avondkledij: De dames dragen een lange galajurk en halen hun mooiste juwelen uit de kast. Opgepast dames, je draagt geen horloge bij een avondjurk! Een diep uitgesneden decolleté of lange handschoen kunnen dan weer wel. De heren kiezen een smoking of rokkostuum. Ze smukken hun outfit op met manchetknopen en zwarte (lak)schoenen.
Het envelopje: ‘to do’ or ‘not to do’?
De etiquette schrijft voor dat het absoluut not done is om voor welke gelegenheid dan ook, geld te vragen aan gasten die je uitnodigt voor een plechtigheid of feest.
Maar: Ik besef maar al te goed dat de meeste koppels hun hele huisraad al bij mekaar gesprokkeld hebben vóór ze in het huwelijksbootje stappen. Een discreet envelopje op de huwelijksuitnodiging is dan ook acceptabel. Geef hier de voorkeur aan en laat de vermelding van jullie bankrekeningnummers als geschenkentip achterwege. Dit komt brutaal over en ondertussen zal iedereen de boodschap begrepen hebben wanneer ze een envelopje zien staan.
Je kan de cadeautip natuurlijk ook in een leuk versje gieten:
‘Wens ons veel liefde en geluk. Wil je toch een iets besteden? Wij zijn met een centje het meest tevreden!’
Aanvaardbare alternatieven zijn de vermelding van jullie huwelijkslijst bij een grootwarenhuis of bij het reisbureau. Op die manier draagt elke gast zijn steentje bij aan jullie romantische honeymoon.
3. Dankjewel!
Stuur een bedankbriefje naar iedereen die er op jullie huwelijksdag bij was. Doe dit ook voor de afwezigen die een presentje gestuurd hebben. Tot twee maanden na het huwelijk kan je de gasten bedanken, maar je doet dit best vlak na de huwelijksreis.
Volgens de etiquette stuur je een handgeschreven briefje met de vermelding van het cadeau dat je van de gasten hebt mogen ontvangen. Uiteraard zijn er ook andere alternatieven. Heel mooi én leuk om te bewaren, is een foto van het bruidspaar in vol ornaat op hun mooiste dag of op huwelijksreis. Je kan de drukker ook vragen om bedankkaartjes te voorzien die uit dezelfde serie als de huwelijksuitnodigingen komen, of die bij het huwelijksthema passen. Dat maakt de keuze voor jullie alvast iets gemakkelijker. Veel succes!
Volgende stap?
Nu je je perfecte huwelijksuitnodiging gekozen hebt, is het tijd om aansluitend werk te maken van de decoratieborden die je op je huwelijk wil gebruiken. Die laat je best qua stijl en thema aansluiten bij de huwelijksuitnodigingen. Weet je niet welke decorborden je moet voorzien? Klik dan snel verder naar dit artikel: ‘7 must-have decorborden op je huwelijk’.