Wanneer stuur je een save the date? Wie stuur je een save the date? Wat moet er zoal op een save the date-kaartje staan? Nog meer vragen & antwoorden over het save the date- kaartje in dit artikel.

Wanneer stuur je een save the date? Ronde  save the date-kaartjes in handgeschept papier met roze kwastjes.
Photo credit: Etsy

Het is een traditie die uit de Verenigde Staten is overgewaaid en ook bij ons ingeburgerd is geraakt: het versturen van een save the date-kaartje voor je huwelijk. Toch zitten heel wat bruiden en bruidegoms met vragen. “Wanneer stuur je een save the date?” is een van de meest gestelde vragen. We hopen dat jullie na het lezen van dit artikel aan de slag kunnen met het opstellen van jullie save the date.

1. Wanneer stuur je een save the date?

Wanneer stuur je een save the date? Donkergroen kaart met witte en gouden letters, witte envelop met gouden voering en bijhorende postzegels.
Photo credit: Minted

Een save the date is eigenlijk een ‘pré-uitnodiging’ en die doe je geruime tijd voor je huwelijksdag de deur uit. Van zodra de verloving bekend is, breng je de gasten op de hoogte. Ok, maar wanneer verstuur je een save the date nu precies?

De save the date verstuur je in principe een jaar tot een half jaar van te voren.

2. Wanneer stuur je een save the date als je in het buitenland trouwt?

Wanneer stuur je een save the date? Witte kaart met foto van koppel dat hand in hand voor de Eiffeltoren in Parijs staat.
Photo credit: Minted

Ga je trouwen in het buitenland? Dan is het handig om de save the date nog vroeger te verzenden. Een jaar tot 18 maanden van te voren is netjes, zodat je gasten al eventuele vliegtickets kunnen regelen, maar ook langer kunnen vrij nemen op het werk en eventueel verlofdagen aan jouw huwelijk kunnen koppelen. Je geeft ze op die manier bovendien de kans om een goede en betaalbare accommodatie te zoeken.

3. Wie stuur je een save the date?

Stuur de kaartjes alleen naar de mensen die je zeker gaat uitnodigen. Mochten er later nog namen bijkomen, dan is dat niet erg. Het is niet netjes om iemand een save the date te sturen en hem of haar nadien geen officiële uitnodiging te bezorgen. Weet jij niet hoe je de perfecte huwelijksuitnodiging opstelt, check dan zeker het artikel De perfecte huwelijksuitnodiging: 10 tips.

Bij een bruiloft in het buitenland geldt dat je eigenlijk iedereen die je wil uitnodigen ook een save the date stuurt met een aantal richtlijnen, zoals de luchthaven die het dichtst in de buurt van de trouwlocatie ligt, hotelaanbevelingen, leuke adresjes om lekker te eten en andere weetjes om vlot naar de bestemming te reizen.

4. Wat moet er op een save the date staan?

Zo weinig mogelijk eigenlijk. De save the date is geen huwelijksuitnodiging, maar dient enkel om aan te kondigen dat jullie gaan trouwen en wanneer jullie dat gaan doen. Stel de save the date op volgens het KISS-principe: Keep It Simple and Short.

Informatie die zeker niet mag ontbreken op het save the date-kaartje:

  • De datum en de plaats van de bruiloft en jullie namen.
  • Je vermeldt dat de officiële huwelijksuitnodiging met details nog volgt.
  • Eventueel: Je vraagt of je gasten alvast willen bevestigen of ze erbij kunnen of willen zijn.
  • Eventueel: Je huisadres en contactgegevens mag je altijd vermelden.
  • Eventueel: Een persoonlijke boodschap als je dat wil, maar onthoud: Less is more!

Ben jij creatief en wil je zelf je huwelijksuitnodigingen maken? Lees dan zeker het artikel over de De 7 beste huwelijkswebsites om zelf je huwelijksuitnodigingen te ontwerpen.

5. Welke naam vermeld je eerst op een save the date?

Wanneer stuur je een save the date? Save the date kaart van homokoppel dat in smoking en hand in hand in de woestijn wandelt.
Photo credit: Minted

Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiële documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam. Bij homokoppels kies je zelf wat je het leukste lijkt.

6. Krijgen avondgasten ook een save the date?

Wanneer stuur je een save the date? Kartonnen kaart met tijdlijn en tekeningen van de relatie van het bruidspaar.

Ja dat kan. Het voordeel van een save the date is dat je alvast kan vermelden of iemand een dag- of avondgast is. Je kan dit ook subtiel verwoorden met formuleringen zoals: “We zouden het fijn vinden als jullie er op onze trouwdag bij zijn.” of “We kijken ernaar uit om met jullie te dansen op ons avondfeest”. Op die manier is het zo klaar als een klontje op welk moment van de bruiloft jullie genodigden verwacht worden. Je spaart je nadien ook heel wat gedoe uit. Oh, kennissen, collega’s en zakenrelaties die je enkel voor de receptie uitnodigt, hoef je geen save the date te sturen.

Bederft corona de pret en moet jij noodgedwongen je huwelijk uitstellen? Klik dan snel door naar het artikel Hoe formuleer je dat je trouwdatum wijzigt of behouden blijft en ontdek hoe je je huwelijksgasten schriftelijk op de hoogte brengt van de change of plans.

Zijn we een belangrijk element van het save the date-kaartje vergeten te vermelden? Laat het ons weten via sandra@theblondeweddingreporter.com. Heb je nog andere vragen? Wij helpen graag.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.