Trouwen in Italië? Verras je gasten met een ongewoon huwelijksfeest in Italië: dagje aan zee, overheerlijke keuken, samen overnachten in een authentiek palazzo, …

De afgelopen twee jaar hen ik veel koppels leren kennen die hun huwelijksdag een compleet andere invulling gegeven hebben en in sommige gevallen zelfs een andere bestemming zijn gaan opzoeken voor hun huwelijk. Trouwen in Italië werd populairder dan ooit. Chapeau voor de koppels hun vindingrijkheid, creativiteit en de durf om origineel uit de hoek te komen. Dat is ook het geval voor Sara en Fritz. Hun huwelijksdag was er eentje die niemand snel zal vergeten. Hoe hun droomdag eruit zag, lees je hieronder.

Trouwen in Italië met een bruidspaar dat danst voor een monument.
Trouwen in Italië | Photo credit: Yulia Longo Photography

The Blonde Wedding Reporter contacteerde Priscilla Daroda, eigenares van de twee authentieke palazzo’s in Muro Leccese in Puglia en aanspreekpunt voor bruidsparen die willen trouwen in Italië. Ze hielp het bruidspaar hielp met de planning van hun trouwdag en de uitwerking van hun trouwdiner in Palazoo Bevilacqua. Paola Fiocchi daarentegen beheert al jaren een indrukwekkend portfolio van villa’s, landhuizen en kastelen en is de trotste oprichter van Passepartout Homes. Zij loodst bruidsparen moeiteloos doorheen het proces dat bij het huren van een buitenlandse feestlocatie komt kijken.

Trouwen in Italië? Authentiek palazzo met zwembad op terras.
Trouwen in Italië | Photo credit: Yulia Longo Photography

The Blonde Wedding Reporter: Ciao Priscilla, hoe waarom willen bruidsparen trouwen in Italië?

Priscilla: Toen Sara en Fritz me contacteerden, maakten ze meteen duidelijk dat hun huwelijksdag zo eenvoudig en authentiek mogelijk moest verlopen. Stressvolle situaties en krappe tijdsschema’s waren aan hen niet besteed. Ze zouden trouwen op 26 juni 2021 en hun huwelijk zou tegelijkertijd het eerste blije weerzien met vrienden en familie zijn. Bovendien was het voor iedereen de eerste vakantie in het buitenland na een strenge lockdown. Het was voor hen belangrijk om de verloren tijd in te halen en samen te genieten van elkaars gezelschap, het mooie weer, de lekkere Italiaanse keuken en de schoonheid van het land.

Trouwen in Italië met een receptie in de tuin van een authentiek palazzo.
Trouwen in Italië | Photo credit: Yulia Longo Photography

TBWR: Is het niet vreemd dat het bruidspaar besloot om in de voormiddag te trouwen in Italië? Doorgaans vinden de huwelijken hier toch meestal in de namiddag plaats?

Priscilla: Ja, dat klopt inderdaad, maar dit bruidspaar had dan ook een atypische dagplanning en daarom werd er- naar Italiaanse maatstaven-, al vroeg in de ochtend getrouwd. Het bruidspaar wilde per se trouwen in het eeuwenoude stadhuis van Muro Leccese. Ze stelden het zich voor zoals een scène uit een oude zwart-witfilm. Met vrienden en familie in hun kielzog naar het stadhuis wandelen doorheen de witte straatjes van onze stad.

Sara en Fritz gaven elkaar het jawoord in onze majestueuze trouwzaal en het was onze burgemeester die de huwelijksvoltrekking voor zijn rekening nam.

Trouwen in Italië met een huwelijksplechtigheid op het stadhuis.
Trouwen in Italië | Photo credit: Yulia Longo Photography

Na de huwelijksplechtigheid klonk het nieuwe echtpaar met hun gasten op hun geluk. Het centrale stadsplein van Muro Leccese was het perfecte decor voor de informele receptie.

De reden waarom de huwelijksplechtigheid zo vroeg op de dag moest gebeuren was, omdat Sara en Fritz in de namiddag met hun huwelijksgasten naar het strand wilden trekken. Hier wilden ze een groot deel van de dag doorbrengen in een beach bar waar een afgezonderde ruimte voor hen voorzien was. De plaatselijke kok presenteerde er een heerlijke picknick in buffetvorm met al het lekkers dat deze streek te bieden heeft: pasta’s, zeevruchten, aperitvi en gebak.

Je moet bovendien weten dat de zee hier in de streek adembenemend mooi is. Denk aan parelwitte stranden en azuurblauw water dat tegen oude witte stadjes klotst. Dit deel van Puglia wordt niet voor niets de Caraïben van Italië genoemd. Bovendien ligt het op een boogscheut van de hoofdstad van de barok, Lecce. Een stad die bij veel toeristen hoog op hun ’to do-lijstje’ staat en die echt de moeite waard is. Ook de luchthavens zijn vlot bereikbaar en dat maakt dat deze streek de perfecte – en nog even een betaalbare- destination wedding zal zijn.

Trouwen in Italië aan de kust van Otranto.
Trouwen in Italië

TWBR: Kan je met onze lezers delen hoe de dagindeling van deze trouwdag eruit zag?

Priscilla: Met plezier. Hou je er wel rekening mee dat het perfect mogelijk is dat andere bruidsparen een andere dagindeling zouden willen? Daar staan we ook helemaal voor open. Meer nog, we willen dat ieders trouwdag overeenstemt met hun persoonlijkheid. Zo hadden we een week na deze bruiloft een huwelijk waarbij kosten noch moeite gespaard werden en die heel luxueus was met duizenden ingevoerde witte rozen, blinkende Rolls Royces en kristallen kroonluchters. Dat was een compleet andere beleving.

Anyway… terug naar de dagindeling van Sara en Fritz:

Trouwen in Italië | Photo credit: Yulia Longo Photography
 • 08:00 uur: gezamenlijk ontbijt in de villa
 • 09:00 uur: Klaarmaken bruid en bruidegom/ huwelijksgasten. Kapster en visagiste aan huis en aankomst fotograaf.
 • 10:30 uur: Vertrek naar het stadhuis in stoet. Wandeling van 3 minuten.
 • 10:45 uur: Huwelijksvoltrekking door onze burgemeester
 • 11:15 uur: Receptie op het stadsplein
 • 11:45 uur: Vertrek naar de villa. Wandeling van drie minuten. Omkleden voor het strand.
 • 12:30 uur: Bus pikt alle gasten op aan de villa en brengt hen naar de beach club in de buurt van Otranto.
 • 13:30 uur: Lunch aan de beach club
 • 14:30 uur: Water- en zonnepret tot 18 uur.
 • 18:00 uur: Bus pikt gasten terug op aan de beach club en brengt hen terug naar de villa, waar iedereen de tijd krijgt om zich op te frissen en aan te kleden.
 • 20:00 uur: Start van het huwelijksdiner op basis van lokale specialiteiten in de tuin van de villa. Een muziekbandje zorgt er voor live muziek.

TBWR: Ik hoor dat veel bruidsparen willen trouwen in Italië zien zitten, maar dat ze tegelijkertijd terughoudend zijn, omdat ze een peperdure rekening verwachten.

Priscilla: Ja, dat kan ik me voorstellen, maar is een geheel onterechte veronderstelling. Trouwen in Italië is vaak net goedkoper dan wanneer je het in België met alle toeters en bellen zou geven zou doen.

Trouwen in Italië staat synoniem voor een tuinfeest in de tuin van een authentiek palazzo.
Trouwen in Italië | Photo credit: Yulia Longo Photography

TBWR: Hoe kan je dat verklaren?

Priscilla: Wel, allereerst neem je enkel die gasten mee op reis die echt belangrijk voor je zijn. Je hebt met andere woorden meteen een excuus voor gasten die je zogezegd zou moeten uitnodigen, maar waarmee je niet echt een band hebt of die je slechts sporadisch ziet. Jouw huwelijksgezelschap is dus kleiner en dan heeft meteen een impact op het kostenplaatje.

Daarnaast zijn de huwelijksleveranciers waarmee wij werken ook een stuk goedkoper dan in België en Nederland. Je spaart daarnaast ook uit op de kostprijs van de accomodatie als je met een groep mensen een privévilla huurt in plaats van elk apart een kamer in een hotel te boeken. Tot slot vind je in Italië de heerlijkste ingrediënten waarmee je een feestmaal klaarmaakt, dat niet alleen authentiek en duurzaam is, maar zelfs als low budget gelabeld kan worden, zonder in te boeten op kwaliteit.

TBWR: Paola, hoe verklaar jij het succes van het verhuur van privévilla’s voor bruidsparen die willen trouwen in Italië?

Paola: Je huwelijk laten doorgaan in een privévilla is de perfecte keuze voor bruidsparen die op zoek zijn naar een heel speciale en intieme huwelijksceremonie. We merken dat de koppels die ons contacteren graag een andere invulling aan hun huwelijksdag willen geven. Palazzo Bevilacqua in Puglia is al vele keren de backdrop voor ontelbare happy events geweest en kan zich beroepen op de combinatie van authentieke eenvoud en een gesofisticeerde atmosfeer. De pretentieloze details zoals de florale vormgeving, de aankleding van de feesttafels en de huwelijksmenu’s maken-samen met de natuurlijke schoonheid van Puglia-, dat hier de mooiste herinneringen tot stand komen.

Trouwen in Italië met een avondfeest in de tuin bij kaarslicht.

Wil jij ook trouwen in Italië en een privé-villa, kasteel, landhuis of palazzo boeken voor je grote dag? Neem dan een kijkje op de website van Passepartout Homes en ontdek het uitgebreide, wereldwijde aanbod aan onvergetelijke bestemmingen voor een ongewoon huwelijksfeest in Italië of ergens anders…

UP NEXT: Ontdek de mooiste huwelijkslocaties van Italië in het volgende artikel.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.