Overlegcomité beslist over winterpakket met onmiddellijke ingang: trouwfeesten mogen nog steeds doorgaan

Vanmiddag kondigde het Overlegcomité enkele nieuwe, strengere coronamaatregelen aan. Voor bruidsparen die zich afvragen of hun trouwfeest nog kan doorgaan hebben we dit keer goed nieuws. Meer nog: er mag zelfs gedanst worden op je huwelijksfeest, op voorwaarde dat je een mondmasker draagt. Het moet een ongelofelijke opluchting zijn dat trouwfeesten mogen doorgaan ondanks de verstrengde coronamaatregelen die in voege treden vanaf zaterdag 27 november 2021.

Trouwfeesten mogen doorgaan| Photo credit: Jordan Voth. Wedding dress: Anne Barge.

Na het Overlegcomité raadpleegden we de officiële website over het coronavirus en we laten jullie graag met ons meelezen hieronder:

1. De coronasituatie in ons land verslechtert

Het Overlegcomité heeft vandaag vastgesteld dat de coronasituatie in ons land snel verslechtert met overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg als zware gevolgen. Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket uitgedacht met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken.

De coronasituatie is sinds het vorige Overlegcomité verder verslechterd. Zowel het aantal besmettingen, de ziekenhuisopnames en de belasting van intensieve zorg is verder gestegen. Hoewel een tijdelijke verdere stijging was verwacht, gaat ze verder dan de meest negatieve scenario’s die waren vooropgesteld door de virologen.

Trouwfeesten mogen doorgaan. | Photo credit: Jordan Voth. Wedding dress: Anne Barge.

Hierdoor is ook de situatie in de zorg verder verslechtert, met name voor huisartsen, testcentra en ziekenhuizen. Bovendien is 10% van de bedden op intensieve zorg niet beschikbaar wegens uitval van het zorgpersoneel. Het gevolg is opnieuw uitstel van patiëntenzorg, zowel in de eerste lijn als in de ziekenhuizen.

Het Overlegcomité heeft daarom een reeks beslissingen genomen die de verspreiding van het virus moeten afremmen en de belasting in de zorg opnieuw beheersbaarder te maken. Deze maatregelen zullen op 15 december 2021 geëvalueerd worden tijdens het volgende Overlegcomité.

2. Dé maatregelen met betrekking tot de de huwelijksfeesten

Private bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering voor huwelijksfeesten en begrafenissen( de koffietafel). Deze laatste dienen met CST( Covid Safe Ticket) georganiseerd te worden vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. De modaliteiten van de horeca gelden, waarbij dansen met mondmasker dus wel toegelaten is.

Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.

Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten die georganiseerd worden in de private woonst, behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten.

Trouwfeesten mogen doorgaan. | Photo credit: Jordan Voth. Wedding dress: Anne Barge.

Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening, geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en 23 uur, met uitzondering van huwelijksfeesten.

Het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn bovendien toegestaan.

3. Waarom mogen trouwfeesten toch blijven doorgaan?

Het Overlegcomité oordeelde dat veel bruidsparen hun huwelijk al zo vaak hebben uitgesteld en dat het toch een heel belangrijk moment in een mensenleven is. De Ministers hadden ook begrip voor het feit dat bruidsparen op hun huwelijksdag willen dansen. Ook dat mag dus, maar je moet wel een mondmasker dragen. Aan tafel gelden vanaf nu weer dezelfde regels als in de horeca: maximaal met zes aan tafel, tenzij het gezin meer leden telt. Een ander groot pluspunt is dat trouwfeesten niet gebonden zijn aan het verplichte sluitingsuur van 23 uur en er dus langer gefeest mag worden.

Trouwfeesten mogen doorgaan.| Photo credit: Jordan Voth. Wedding dress: Anne Barge.

De voltallige redactie van The Blonde Wedding Reporter is superblij met dit nieuws voor alle bruidsparen die deze en volgende maand in het huwelijksbootje stappen. Geniet van jullie huwelijksdag en hou het veilig. <3

UP NEXT: Hoe organiseer ik een coronaveilig huwelijksfeest? Stel jij je deze vraag ook in aanloop naar je huwelijk? Lees dan snel onze aanbevelingen in dit artikel.

UP NEXT: Sommige bruidsparen kiezen ervoor om hun dansfeest toch te annuleren uit vrees voor besmettingen onder hun vrienden en familieleden. Ben jij ook op zoek naar originele manieren om je gasten te entertainen? Klik dan snel verder naar dit artikel.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.