De geschiedenis van de witte bruidsjurk

Als het op mode aankomt, spreekt er niets meer tot de verbeelding dan de witte trouwjurk en het sprookjesverhaal dat het inspireert. De meeste jonge meisjes dromen van de dag dat alle ogen op haar gericht zullen zijn terwijl ze door het gangpad naar de liefde van haar leven schrijdt in een prachtige, witte trouwjurk. En hoewel er tegenwoordig duizenden trouwjurken op de markt beschikbaar zijn- in verschillende kleurschakeringen bovendien-, kiezen de meeste bruiden toch nog steeds voor een witte jurk. We vroegen ons af waarom. We besloten de archieven over bruidsmode in te duiken en wat we hebben geleerd, is dat er een verrassende geschiedenis schuilt achter de witte trouwjurk.

Dress by Pronovias

De eerste witte huwelijksjurk

Je denkt misschien dat bruiden altijd wit hebben gedragen op hun trouwdag, maar niets is minder waar. Wit is niet de traditionele of meest populaire kleur in onze westerse cultuur. De geschiedenis van de witte trouwjurk is vrij recent en gaat slechts 180 jaar terug. Verrast? Wij ook!

Eigenlijk begon de trend van het dragen van wit op je huwelijksdag in Groot-Brittannië in 1559 (461 jaar geleden) toen Mary Queen of Scotts “Yes, I do”, zei tegen haar geliefde eerste echtgenoot Francis. Maar ze ging niet de geschiedenisboeken in als trendsetter. Iedereen vergat haar verrassende keuze en het was pas in 1840 (180 jaar geleden)- toen koningin Victoria ervoor koos om met prins Albert te trouwen in een prachtige witte baljurk-, dat de trend van de witte trouwjurk in alle hevigheid losbarstte.

Mega throwback

Bruiloften bestaan ​​sinds het begin der tijden en zijn door de jaren heen erg veranderd. Maar wat droegen de bruiden eigenlijk in lang vervlogen tijden?

MIDDELEEUWEN

Bruiloften waren gearrangeerd en niet echt gebaseerd op liefde. Bruiden moesten zich kleden in overeenstemming met hun sociale status en op een manier die haar familie in een gunstig daglicht plaatsen. Als de bruid van goede komaf was, dan zou ze gekleed zijn in dure stoffen en vaak werden er edelstenen in haar jurk verwerkt. Een combinatie van verschillende texturen van stoffen was ook typisch voor die tijd. Fluweel, zijde en zelfs bont werden gedragen als statussymbool. De bruiden van lager allooi probeerden de look van de elite te imiteren, maar droegen stoffen die niet zo kostbaar waren.

Ongeacht uit welke sociale klasse de bruid kwam, haar bruidsjurk was altijd kleurrijk. Verschillende tinten blauw waren erg populair, maar bruiden in de middeleeuwen stonden er ook om bekend dat ze rode, gele, groene of andere kleuren droegen.

Dress by Reem Acra

RENAISSANCE

Tijdens dit tijdperk kleedden bruiden zich nog steeds op basis van hun sociale en financiële status. Stijlen veranderden stilaan en meterslange slepen waren populair. De meest gedragen kleur was bordeauxrood

Wat droegen bruiden voor de witte trouwjurken de norm werden?

Voordat koningin Victoria de bruidsmodetrends voorgoed veranderde, droegen koninklijke bruiden meestal een jurk van zwaar brokaat die geborduurd was met witte en zilveren draad. De jurk was doorgaans rood, want die kleur was razend populair in West-Europa. Toen koningin Victoria in 1840 met een witte jurk aan het altaar van de Chapel Royal in St. James’s Palace opdaagde, daverde de toenmalige modewereld op haar grondvesten. Een witte jurk was ongezien.

Dress by Yolan Cris

Europese en Amerikaanse bruiden hadden in die periode een andere kijk op bruidsmode. Ze droegen verschillende kleuren, zoals geel, blauw, zwart, bruin en zelfs grijs. De redenering achter sommige van de donkere kleuren zoals bruin of grijs is tegenwoordig misschien moeilijk voor te stellen, maar het was een praktische en eenvoudige oplossing in tijden waarin wastechnieken lang niet zo geavanceerd als nu waren. Bovendien was het absoluut not done om geld uit te geven aan een jurk die slechts eenmaal gedragen zou worden.  Een bruid die een zwarte trouwjurk draagt, hoeft zich geen zorgen hoeft te maken over vuil of vlekken. Daarnaast kan de jurk voor nog andere gelegenheden van pas komen. Toen het nieuws van de bruiloft van koningin Victoria Amerika bereikte, ontstond er een nieuwe traditie. De witte jurk maakte haar intrede als was ze over het algemeen gereserveerd voor de rijke elite.

Wanneer begonnen westerse bruiden witte jurken te dragen?

Terwijl vooraanstaande Europese en Amerikaanse bruiden vrij snel de nieuwe trend oppikten, konden de Britse en Amerikaanse middenklassebruiden zich pas na de Tweede Wereldoorlog aan wit wagen. Een donker mantelpakje met een hoed en handschoenen was een veilige en duurzame keuze. Naarmate de welvaart toenam, veranderde ook de traditionele look van de bruid. Het huwelijk van Lady Diana met prins Charles in 1981 was een kentering. Het concept van ‘dé droomjurk’ en het ‘sprookjeshuwelijk’ waren een feit. De bruidsmode kende een ware groei, die zich tot op de dag van vandaag verder zet. Meer nog het ziet ernaar uit dat de mode uit de eighties een revival doormaakt.

Dress by Marchesa

Kleurrijke bruiden in de wereld

Bruiloften kennen over de hele wereld andere tradities dan wat we in Europa en Amerika gewoon zijn en het dragen van wit is daar niet altijd een van.

In China en India kiezen bruiden er bijvoorbeeld voor om rood te dragen, want rood is een kleur die geluk brengt.

In Ghana is trouwkleding altijd felgekleurd en heeft de jurk een uniek patroon die die familie vertegenwoordigt.

In Japan draagt ​​de bruid een witte kimono voor de huwelijksceremonie. Wit symboliseert zuiverheid. Na de plechtigheid kleedt de bruid zich om en draagt ze een rode om het groot geluk af te dwingen.

DE WITTE TROUWJURK is een blijver

Tegenwoordig dragen bruiden nog steeds overwegend wit. Zo een ruime 80 % van de bruiden kiest ervoor, ondanks de uitbreiding van collecties met jurken in, goud, pink blush, floral prints, grijs en zelfs zwart en donkerblauw. En jij? Beken jij straks kleur of hou je het liever traditioneel? <3

What do you think?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.