Gepersonaliseerde huwelijksceremonies in Andalusië

Vijftien jaar geleden verhuisde de Vlaamse Diana naar haar vaders’ land van origine: Spanje. Met een diploma Master in de Economie op zak was het haar bedoeling om zich op het Spaanse zakenleven te storten, maar het lot besliste anders en Diana zou uiteindelijk een heuse carrièreswitch ondergaan. Als bij toeval werd ze een succesvol wedding blogger en viel ze regelmatig in de prijzen voor haar blog Diario de una Novia. Ondertussen werkt ze ook al enkele jaren in het mooie Sevilla als wedding celebrant. Say what?! Wij Skypten met Diana en vroegen haar nét niet de kleren van het lijf. Alles wat je moet weten over het boeken van een wedding celebrant, lees je hieronder.

The Blonde Wedding Reporter: Diana, waarom ben je met een huwelijksblog gestart?

Diana: Toen mijn echtgenoot Chema me ten huwelijk vroeg, wilde ik graag een dagboek bijhouden, zodat onze vrienden en familie in België en in Spanje onze huwelijksvoorbereidingen konden volgen. Ik was op dat moment niet professioneel met huwelijken bezig en ik had me ook nooit kunnen indenken dat het zo’n vaart zou lopen. De blog werd een immens succes in Spanje en plots bevond ik me voor de keuze om van mijn hobby mijn beroep te maken. Toen ik eenmaal bekendheid verworven had als wedding blogger, kwam de service als wedding celebrant erbij.

Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze en met meer dan 100 huwelijken op mijn palmares, blijf ik bij elke nieuwe boeking net zo enthousiast en zenuwachtig als de eerste keer.

TBWR: Wat houdt het beroep van een wedding celebrant precies in?

Diana: Een wedding celebrant is een ceremoniespeaker of  -meester, twee termen die courant gebruikt worden in België en Nederland. Het is de persoon die je huwelijksceremonie creëert. Hij ontwerpt en schrijft het script van de ceremonie. Het is de persoon die de dag van je huwelijk ook voor je staat en de huwelijksceremonie leidt. In Spanje is de ceremoniespeaker niet de persoon die je officieel kan trouwen, dat kan enkel een ambtenaar van de ambtelijke stand. Ik geloof dat dat in België net zo is?!

Het nadeel van een huwelijk op het stadhuis is dat het volgens een formeel stramien verloopt en vrij zakelijk van toon is, terwijl de meeste koppels liever een mooie en gepersonaliseerde ceremonie op hun huwelijksdag hebben. Die koppels komen dan bij mij aankloppen. Ze gaan op voorhand langs op het stadhuis om de officiële aktes te ondertekenen en een paar dagen later trouwen ze op symbolische wijze voor een wedding celebrant. Dit is de dag waarop de bruid haar droomjurk draagt, het feest gehouden wordt en de liefde van het koppel echt gevierd wordt.

Foto: Rosseblanc
Foto: Rosseblanc

TBWR: Wat kunnen bruidsparen verwachten wanneer ze een beroep op jou doen?

Diana: Voor mij is het heel belangrijk om een gepersonaliseerde ceremonie aan te bieden. Daarom heb ik altijd eerst een intakegesprek met het koppel, want ik ontdek natuurlijk graag wat zij willen en hoe zij zich hun trouwdag voorstellen. Op basis van de antwoorden ga ik dan aan de slag. Het bruidspaar ontvangt van mij ook altijd een vragenlijstje met vragen zoals: Hoe is jullie leven samen? Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Hoe zag het huwelijksaanzoek eruit?…

Ik baseer me op hun antwoorden om hun persoonlijke love story te schrijven en dat verhaal integreer ik dan in het huwelijksscript. Ik schrijf heel graag emotionele en romantische ceremonies.( lacht) Koppels kunnen bij mij terecht voor huwelijksceremonies in vijf talen: Spaans, Nederlands, Engels, Frans en Duits en het liefste van al werk ik in een combinatie van deze talen.

Foto: Rosseblanc
Foto: Rosseblanc
Foto: Rosseblanc

Als je graag meer leest over internationale huwelijken, klik dan zeker op deze link.

Wat voor mij ook heel belangrijk is, is de interactie met vrienden en familieleden. Dat kan op verschillende manieren geïntegreerd worden in de ceremonie. Misschien heeft het koppel wel een muziektalent in hun vriendenkring die heel mooi kan zingen, of is er een familielid die piano kan spelen. De voordracht van een gedicht is ook de ideale gelegenheid om een familielid te betrekken. Of misschien is er wel een vriend of vriendin die iets bijzonders over het koppel wil vertellen?

TBWR: Je organiseert ook verschillende symbolische huwelijksinzegeningen?

Diana: Niet elk koppel staat er voor open, maar inderdaad ik bied ook altijd symbolische rites aan zoals de zandceremonie, de roosceremonie, handvasting, de theeceremonie, bloomplanting,…. Enfin, er zijn er een heleboel en als het koppel ervoor openstaat dan zoek ik graag naar de symboliek die het beste bij hun relatie past.

Foto: Silvia Sanchez Fotografía
Foto: Rosseblanc

TBWR: Wat moeten we ons voorstellen bij pakweg een boomplanting ceremonie?

Diana: De boomplanting is de huwelijksrite bij uitstek voor natuurliefhebbers. Tijdens de ceremonie zal het koppel samen een boompje planten en van meststof, water en een nieuwe bestemming voorzien. Het idee dat hierachter schuilt is dat het bruidspaar vanaf nu net dezelfde zorg zal dragen voor hun huwelijk. Net zoals bij het boompje, zullen ze het aandacht geven en alle kansen geven om te groeien. Samen te groeien uiteraard.

TBWR: Wat is het verschil tussen een wedding celebrant en een wedding planner?

Diana: Ik organiseer geen huwelijken zoals wedding planners dat doen, maar de koppels hebben wel de mogelijkheid om een extra service bij me te boeken en dan neem ik de coördinatie van de huwelijksdag zelf op mij. Ik zorg ervoor dat alles pico bello verloopt vanaf het moment dat de ceremonie begint. Je kan me het aanspreekpunt voor vragen, probleempjes en bijhorende oplossingen noemen. Ik begeleid de mensen ook naar de verschillende ruimtes van receptie tot diner. Ik blijf de hele dag aanwezig totdat het gezelschap aan tafel gaat voor het diner.

Foto: Rosseblanc

TBWR: Hoe komt het dat Sevilla zo’n populaire trouwbestemming is?

Diana: Sevilla is een hele mooie plek in Spanje. Zowel op historisch, cultureel en esthetisch vlak. De brede lanen zijn bezaaid met palm- en sinaasappelbomen en overal snuif je de geur van sinaasappels op.

Mooi meegenomen is het feit dat het hier altijd mooi weer is. Het regent praktisch nooit. De haciënda’s zijn in een woord prachtig. Het zijn echt de perfecte locaties om een hele mooie, zuiderse bruiloft te organiseren. Het voordeel van een huwelijk in Sevilla is dat het origineler en authentieker is. Het heeft Spaanse flair en karakter en is net een tikkeltje anders. Ik raak er gewoonweg niet over uitgepraat.

Foto: Rosseblanc
Foto: Rosseblanc

TBWR: Je bent zelf zeven jaar geleden getrouwd in Sevilla. Zijn er dingen in de huwelijksplanning die je vandaag heel anders zou aanpakken dan toen?

Diana: Oh ja, absoluut. Ik denk dat ik er deze keer zou gaan voor een wedding planner en nog meer belang zou hechten aan de decoratie van de feestlocatie, zoals de verlichting en in het bijzonder de bloemen. Ik zou zeker een wedding celebrant onder de arm nemen.

Bij mijn huwelijk sloot een ambtenaar ons in het huwelijk en dat was niet zo romantisch als de huwelijken die ik vandaag voorbereid. Er werden geen leuke weetjes over ons verteld, het was niet sentimenteel of gepersonaliseerd. Ik vond het indertijd heel jammer dat ik in heel Sevilla en omstreken geen wedding celebrant kon vinden die een tweetalige ceremonie kon leiden. Die frustratie leidde er uiteindelijk toe dat ik zelf deze dienst aan trouwers besloot aan te bieden.

TBWR: Heb je tips voor onze lezers die hun huwelijksceremonie op dit moment aan het plannen zijn?

Diana: Maak er een gepersonaliseerde ceremonie van en vraag dus zeker aan vrienden of familie om iets moois te komen voorlezen of te vertellen over jullie. Schakel een ervaren ceremoniespreker in die veel belang hecht aan jullie liefdesverhaal, maar ook de dingen die jullie belangrijk vinden en die volgens jullie thuishoren in een huwelijksceremonie. Schrijf ook je persoonlijke huwelijksbeloften voor elkaar. Ik ben er een enorme voorstander van, omdat dit het meest romantische en emotionele moment van de dag is. Het is echt een onvergetelijk moment.

Foto: Silvia Sanchez Fotografía

Wil jij ook Diana haar wedding blog ontdekken? Surf dan naar deze website. Je kan haar ook boeken als wedding celebrant door het dit contactformulier in te vullen.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.