Als het op mode aankomt, spreekt er niets meer tot de verbeelding dan de witte bruidsjurk en het sprookjesverhaal dat het inspireert. De meeste jonge meisjes dromen van de dag dat alle ogen op haar gericht zullen zijn terwijl ze door het gangpad naar de liefde van haar leven schrijdt in een prachtige, witte trouwjurk. En hoewel er tegenwoordig duizenden trouwjurken op de markt beschikbaar zijn- in verschillende kleurschakeringen bovendien-, kiezen de meeste bruiden toch voor een witte jurk. We vroegen ons af waarom. We besloten de archieven over bruidsmode in te duiken en wat we hebben geleerd, is dat er een verrassende geschiedenis schuilt achter de traditie van de witte bruidsjurk.

De eerste witte bruidsjurk uit de geschiedenis

Je denkt misschien dat bruiden altijd wit hebben gedragen op hun trouwdag, maar niets is minder waar. Wit is niet de traditionele of meest populaire kleur in onze westerse cultuur. De geschiedenis van de witte bruidsjurk is vrij recent en gaat slechts 180 jaar terug. Verrast? Wij ook!

Eigenlijk begon de trend van het dragen van wit op je huwelijksdag in Groot-Brittannië in 1559 toen Mary Queen of Scotts “Yes, I do”, zei tegen haar geliefde, eerste echtgenoot Francis. Maar helaas, ze ging niet de geschiedenisboeken in als trendsetter. Iedereen vergat haar opmerkelijke keuze voor wit en het was pas in 1840 (180 jaar geleden)- toen koningin Victoria ervoor koos om met prins Albert te trouwen in een prachtige witte baljurk-, dat de trend van de witte trouwjurk in alle hevigheid losbarstte. Op dat moment werd de keuze van de bruidsjurk ook een keuze van het hart.

Victoria was een bruid voor haar man, in tegenstelling tot een koningin voor de mindere man met lagere adellijke status met wie ze trouwde. De twee trouwden niet uit staatsbelang, maar omdat ze echt verliefd waren. Daarnaast trouwde het paar ook aan de vooravond van de industriële revolutie. Er was een groeiende middenklasse in Engeland die graag hun pas vergaarde rijkdom wilde showen. Ze lieten zich hiervoor inspireren door hun jonge koningin, waarvan de huwelijksplaatjes in alle tijdschriften en kranten werden verspreid.

Wat ook hielp: Victoria drong witte trouwjurken op aan haar dochters en schoondochter, Alexandra, die in 1901 zelf koningin werd. En omdat Victoria’s familie de eerste koninklijke familie was die zo vaak werd gefotografeerd, werden hun foto’s – en bijgevolg ook hun modekeuzes – nog meer verspreid.

De witte bruidsjurk: FAO’s
1. Moet ik een witte bruidsjurk dragen?

Absoluut niet – en dat geldt zowel voor witte kledingstukken als voor jurken in het algemeen. Wat je op je trouwdag draagt, is een persoonlijke beslissing.

2. Moet ik maagd zijn om een ​​witte bruidsjurk te dragen?

Ook een overduidelijk nee. Het seksuele gedrag van een bruid voor en na haar trouwdag is een privéaangelegenheid, en het idee dat de kleur van haar trouwdag zou moeten duiden op ‘zuiverheid’ is achterhaald, ouderwets en eerlijk gezegd gaat niemand anders dan zijzelf iets aan.

3. Mag ik wit dragen als het niet mijn eerste bruiloft is?

Absoluut! Of het nu je eerste huwelijk is of je zevende, je trouwdag moet een afspiegeling zijn van de outfit waarin jij je het meest speciaal voelt. Of dat nu in een zachte witte baljurk is of in een casual jumpsuit met bloemenprint. Zolang het goed aanvoelt, is het het juiste kledingstuk om te dragen.

4. Kan ik wit dragen als ik zwanger ben of kinderen heb?

Ja! Zoals hierboven vermeld, is het seksuele gedrag van een vrouw van niemand anders dan van haarzelf. Het is ondertussen 2020 en de persoonlijke beslissingen uit je privé- leven hoeven geen invloed te hebben op de kleur die je op je trouwdag draagt.

5. Kan ik een witte bruidsjurk dragen als ik elopement wedding plan?

Ja! Je mini-bruiloft is nog steeds een bruiloft, ongeacht het aantal mensen er uitgenodigd zijn. Als een witte jurk belangrijk voor je is, dan moet je vooral je gang gaan en daarvoor kiezen.

6. Kan ik een witte bruidsjurk dragen voor een wettelijk huwelijk?

Hoewel de media witte pakken populair hebben gemaakt, zijn ze zeker niet de enige optie. Als je je meer bruid voelt in een jurk – zelfs een lange- dan moet je daarvoor gaan. Ben je eerder een echte fashionista? Dan sla je met een mooi jumpsuit of pak wel een mooi figuur.

7. Is het oké voor gasten om wit te dragen op een bruiloft?

Hoewel elke bruid hier haar eigen mening over heeft en witte outfits voor de maids of honour steeds populairder worden, is het volgens ons toch best om de tint te vermijden. Er kan maar één bruid op een bruiloft zijn en op die dag wil je het stralende middelpunt zijn.

Conclusie:

Doe waar jij je goed bij voelt en trek je niets aan van wat de buitenwereld of de etiquette voorschrijft. Als jij je mooi voelt, dan straal je dat ook uit. En weet dat er voor elke bruid een perfecte jurk bestaat, ongeacht je maat, gewicht, leeftijd of origine.

Bridal looks

De bruidsjurken en -jumpsuits uit deze reportage komen integraal uit de Jazz by Modeca separates- collectie van het Nederlandse bruidsmodelabel Modeca Bridal. De looks werden gemixt en gematcht en kregen een bijzondere naam mee: Bringing Magic to your world. Voor meer informatie over deze looks kan je terecht op de website van Modeca Bridal. En om af te sluiten nog een video om heerlijk bij weg te dromen…

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.