Hoe kan je trouwen voor de gemeente? 5 Belangrijke aandachtspunten voor Belgische trouwers.

Welke stappen moet je nemen om te kunnen trouwen voor de gemeente? De organisatie van je huwelijksdag baadt in een romantische sfeer en natuurlijk is de zoektocht naar je droomjurk de belangrijkste beslissing. MAAR: Vanaf het moment dat jullie beslissen om de grote sprong te wagen tot de uitspraak van jullie ‘Ja, ik wil’, zijn er toch heel wat praktische beslommeringen die niet aan je aandacht mogen ontsnappen. Wij sommen de to do’s voor je op wanneer je wil trouwen voor de gemeente, zodat je snel al de bureaucratische rompslomp achter je kan laten.

1. Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Stap 1: In ondertrouw gaan!

Wie wil trouwen, moet daar minstens veertien dagen voor de geplande huwelijksdatum aangifte van doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in het gemeente- of stadhuis. De koppels die van hun huwelijksdag hét event van het jaar willen maken, gaan enkele maanden vóór de huwelijksdag langs bij de gemeentelijk ambtenaar. Zo kan je niet alleen de dag, maar ook het precieze tijdstip waarin je in het huwelijksbootje wil stappen, kiezen. Ten minste… als het gewenste uur nog niet werd weggekaapt door een ander koppel.

Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Het bruidspaar verlaat het stadhuis en stapt in een rode cabrio.
Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Photo credit: Sylvie Stijven Photography

 De aangifte gebeurt in de gemeente waar een van de aanstaande echtgenoten woont of ingeschreven is in het bevolkingsregister. Bij de meeste gemeenten en steden kan je online een afspraak maken met de ambtenaar van burgerlijke stand.

2. Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Documenten meenemen

De volgende documenten mag je zeker niet vergeten mee te nemen wanneer je naar de afspraak gaat:

  • een kopie van de geboorteakte van jullie tweetjes
  • je identiteitskaart
  • als er een huwelijkscontract is, moet je in de meeste gemeenten niet langer een attest van de notaris voorleggen. De akte wordt tegenwoordig door de notaris geregistreerd in het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten en bijgevolg hebben de gemeenten en steden er toegang toe.
Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Het ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekent het huwelijksregister.
Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Photo credit: Sylvie Stijven Photography

Toekomstige trouwers die niet ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister, moeten ook de volgende bewijzen voorleggen:

  • een bewijs van nationaliteit 
  • een bewijs van ongehuwde staat of eventueel van ontbinding of nietigverklaring van een vorig huwelijk 
  • een bewijs van woonst.

Als je partner een andere nationaliteit heeft, moeten jullie eerst de nodige documenten voorleggen aan de dienst Burgerzaken. Deze documenten mogen maximaal zes maanden oud zijn en moeten voorzien zijn van de nodige legalisatie en, indien nodig, vertaald zijn door een beëdigd vertaler van de rechtbank in België.

3. Hoe kan je trouwen voor de gemeente? De huwelijksvoltrekking zelf

De huwelijksvoltrekking vindt altijd plaats in de gemeente of de stad waar de aangifte heeft plaatsgevonden. Dit kan ten vroegste veertien dagen en ten laatste zes maanden na de huwelijksaangifte. Vroeger moest het wettelijk huwelijk verplicht in het gemeentehuis gebeuren, maar sinds augustus 2009 kan het ook op een andere plaats in de gemeente worden gesloten.

Toekomstige trouwens hebben de mogelijkheid geen, één, twee, drie of maximum vier getuigen aan te duiden om de huwelijksakte mee te ondertekenen.

Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Het bruidspaar, omringd door de getuigen luistert naar de ambtenaar van burgerlijke stand.
Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Photo credit: Sylvie Stijven Photography

De ambtenaar maakt deze akte na het huwelijk op en daarna wordt het ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Het is een blijvend bewijs van jullie huwelijksvoltrekking. Als tastbaar bewijs krijgen jullie een trouwboekje mee naar huis. Hierin worden later jullie (eventuele) kinderen ingeschreven en eventueel de parochie waar het kerkelijke huwelijk wordt ingezegend.

4. Wist je dit?

– Echtgenoten hebben wederzijdse rechten en plichten. Zo zijn ze elkaar trouw, hulp en bijstand verplicht. Bovendien verplicht de wet de echtgenoten ook tot samenwonen.

Tot de dag van jullie huwelijk kan iedereen verzet tegen het huwelijk aantekenen. Zo’n verzet moet wel gemotiveerd zijn en uiteraard indruisen tegen de voorwaarden van een wettelijke huwelijksvoltrekking.

Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Het bruidspaar staat recht en is klaar om het jawoord aan elkaar te geven.
Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Photo credit: Sylvie Stijven Photography

 – In Amerikaanse films hoor je vaak volgende zin terugkomen wanneer een koppel op het punt staan in de echt verbonden te worden:

“Therefore if any man can shew any just cause, why they may not lawfully be joined together,
let him now speak or else hereafter for ever hold his peace.”

Wettelijke objections voor een huwelijk zijn verwantschap tussen de trouwers of de minderjarigheid van één van de partners. Je moet namelijk minstens 18 jaar oud zijn om te mogen trouwen in ons land. Als je denkt dat één van de partners al getrouwd is, wordt jouw verzet ook op prijs gesteld. Denk je echter dat één van de trouwers beter af is met een ander persoon, dan zeg je beter niets. De keuze van het hart, valt immers niet onder wettelijke bepalingen.

Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Het bruidspaar zit in de trouwzaal voor de ambtenaar van burgerlijke stand.
Hoe kan je trouwen voor de gemeente? Photo credit: Sylvie Stijven Photography

5. Hoe kan je trouwen voor de gemeente én wat kost dat?

De kostprijs van een huwelijk is 40 euro en dient om het trouwboekje bekostigen. Alle administratieve stukken afgeleverd in België door een Belgische overheid zijn gratis. De kosten voor buitenlandse akten, attesten en vertalingen moet je wel zelf betalen.

En jij? Heb jij de administratie om te mogen trouwen al helemaal op punt staan? We raden jullie aan om het wettelijke huwelijk zo snel mogelijk na jullie verloving vast te leggen. Andere belangrijke to do’s kan je in het volgende artikel lezen: Hoe begin je aan een huwelijk? 8 tips voor een vlekkeloze voorbereiding.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.