Sociale media etiquette op een bruiloft: wat? hoe? waarom?

Social media etiquette op een bruiloft? Wat is dat? Je kan dit het best omschrijven als een verzameling van gedragsregels die het bruidspaar en haar gasten niet in verlegenheid brengen en hun privacy respecteren. Moet je als bruidspaar aan je gasten laten weten dat er een social media gedragscode is? Tuurlijk. Het is jullie dag en je wil misschien niet dat die intieme momenten op het internet gedeeld worden of dat je in een weinig flatterende pose aan de wereld getoond wordt.

Hoe is het zo ver kunnen komen dat we huwelijksgasten moeten herinneren aan social media etiquette op een bruiloft? Vroeger werden trouwfoto’s weken of zelfs maanden na het huwelijk met het bruidspaar gedeeld. Het ontwikkelen van de foto’s en het samenstellen van het trouwalbum nam behoorlijk wat tijd in beslag. Het bruidspaar had de touwtjes daarbij dus stevig in handen en ging nadien bij vrienden en familie op bezoek met hun trouwalbum. Maar met de komt van Facebook, Instagram en Pinterest én het feit dat iedereen dankzij zijn smartphone een camera op zak heeft, werd iedereen plots vliegende reporter en postte te pas en te onpas bruiloften( van anderen!) op sociale media.

Voor sommige bruidsparen is het echt niet prettig als hun bruiloft ongevraagd op sociale media gesmeten wordt. Met de tips hieronder hoeft sociale media geen bron van ergernis voor het bruidspaar en de andere huwelijksgasten te zijn en is iedereen tevreden!

1. Unplugged ceremony

Je ziet het heel vaak: de intrede van de bruid die verpest wordt door een zee aan smartphones die in de lucht gestoken worden door de huwelijksgasten. Nonkel Paul vond het bovendien ook nog noodzakelijk om in het midden van het gangpad te gaan staan om de perfecte ingezoomde foto vast te leggen. ARGHHHH… fotografen gruwen hier trouwens ook- volkomen terecht-, van.

Social media etiquette op een bruiloft. Photo credit: Angela Norton Photography

Wanneer ik een huwelijksceremonie plan voor mijn bruidsparen vraag ik hen altijd of ik de gasten erop mag wijzen dat het bruidspaar gekozen heeft voor een unplugged ceremony. Ik leg dan helemaal aan het begin van de viering uit dat de gasten al hun smartphones mogen uitzetten en wegstoppen en dat het bruidspaar hoopt dat ze met volle teugen genieten van de huwelijksceremonie. Ik zeg erbij dat de fotograaf op die manier niet gehinderd wordt in zijn/ haar werk en dat dat uiteindelijk de mooiste plaatjes oplevert. Uiteraard zullen we die beelden nadien met alle aanwezigen delen.

Ben je nog op zoek naar een ceremoniespreker voor je huwelijksceremonie of zoek je iemand die een huwelijksscript voor je kan schrijven? Informeer dan zeker naar onze diensten en stuur een mailtje naar sandra@theblondeweddingreporter.com. Als je hier klikt, kom je meer te weten over mijn bijdrage aan jullie mooiste dag als ceremoniespreker.

Social media etiquette op een bruiloft. Photo credit: Angela Norton Photography

2. Belemmer het werk van de fotograaf niet

Zoals hierboven al gezegd is het echt niet mooi om op foto’s gasten met een smartphone voor hun gezicht te zien. Bovendien heeft de geboekte fotograaf het bruidspaar doorgaans handenvol geld gekost en hebben ze een precies beeld van hoe hun huwelijk op de gevoelige plaat moet vastgelegd worden. Gun de fotograaf dan ook de ruimte om zijn/ haar werk te doen.

Social media etiquette op een bruiloft- Photo credit: Daniele Pierangeli

3. Post geen foto’s zonder toestemming van het bruidspaar

Doorgaans is de social media etiquette minder strikt tijdens het avondfeest, maar hou er rekening mee dat niet elk pasgetrouwd stel daar hetzelfde over denkt. Misschien zijn ze helemaal niet opgezet met het idee dat hun huwelijksfeest te grabbel gegeven wordt op sociale media. Vaak willen ze zelf een eerste trouwfoto delen en zijn ze daar op de dag van het huwelijk niet mee bezig. Er zijn ook koppels die willen wachten op de eerste snapshots van de fotograaf of pas kiekjes delen na hun huwelijksreis.

Duurt jou dat te lang en kan je niet wachten om foto’s te delen? BACK OFF! Dat doe je maar ter ere van je eigen huwelijk, maar niet die van een ander.

Uiteraard staat het je vrij om het koppel te vragen of ze er een probleem mee hebben als je bepaalde foto’s op jouw sociale media accounts deelt.

4. Ga de bruiloft niet livestreamen

Of het nu op Facebook of Instagram is, dit is een absolute no go. Je bent uitgenodigd om een persoonlijke, intieme viering bij te wonen. De uitnodiging die je hiervoor gekregen hebt, geldt dus zeker niet voor je hele social media vriendenlijst. Dus, tenzij het bruidspaar je dit uitdrukkelijk vraagt, ga je hun bruiloft echt niet livestreamen.

5. Deel geen foto’s voor de avondgasten er zijn

Het bruidspaar wil waarschijnlijk dat de avondgasten even verrast zijn over de bruidsjurk, de feestlocatie, de bloemen, … als jij die er al de hele dag bij bent. Je post dus beter helemaal niet en als het bruidspaar akkoord is, pas nadat het avondfeest van start gegaan is. Op onze redactie lopen regelmatig verhalen van bruiden binnen die getuigen over hoe vreselijk ze zich voelden toen hun bruidsmeisjes zo enthousiast waren dat ze foto’s van de bruid op sociale media gedeeld hadden nog voor de ceremonie begonnen was. Pijnlijk!

6. Gebruik de sociale media platformen die het koppel zelf gedeeld heeft

Misschien is het bruidspaar wel tevreden als er op een bepaald moment volop beelden gedeeld worden en hebben ze hiervoor zelfs een eigen hashtag of een besloten Facebookgroep gemaakt. De social media etiquette schrijft voor dat je je deze richtlijnen netjes opvolgt en enkel op die aangegeven plekken post. Op die manier komt er een persoonlijk album van hun huwelijk tot stand en is het voor elke gast fijn, virtueel napraten in de besloten groep.

7. Respecteer het vooraf bepaald fotomoment

Er zijn bruidsparen die toch een beetje verveeld zitten met het feit dat ze de gasten vragen om hun smartphone weg te steken. Daarom voorzien ze in hun dagindeling een moment waarop alle gasten volop zelf foto’s mogen maken wanneer de fotograaf klaar is.

Social media etiquette op een bruiloft- Photo credit: Daniele Pierangeli

8. Deel enkel mooie foto’s van het pasgetrouwde stel

Social media etiquette op een bruiloft- Photo credit: Daniele Pierangeli

Elke bruid is mooi, op haar eigen manier. MAAR: dit wil niet zeggen dat er af en toe wel eens een foto op je camera roll staat die weinig flatteert of zelfs ronduit gênant is. Stel je voor dat de bruid net in gesprek was en een vreemde grijns op haar gezicht had op het moment dat je begon te klikken of net een grote hap in haar mond stak.

Het is ook heel lief van je als je de bruid helpt haar hoepel te tillen wanneer ze haar toiletmomentjes heeft. Misschien vinden jullie het zelfs leuk om dit moment voor eeuwig met een selfie vast te leggen? Hoe dan ook, bewaar die kiekjes voor jullie persoonlijke archieven en please deel ze niet online. Keep it classy!

Ben jij van plan om voor een unplugged ceremony te kiezen? Laat het ons weten in de comments hier beneden.

UP NEXT: De festivalbruiloft van Steffi en Niels. Klik snel op deze link voor hun mooie trouwverhaal.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.