Hoe begin je aan een huwelijk en wat moet je als eerste doen om een vlotte start te maken?

Dé vraag is gesteld, de ring zit om je vinger en je hebt vlinders in je buik.Je bent officieel verloofd! Maar hoe begin je aan een huwelijk en hoe pak je de planning ervan aan? Als je onze 8 tips volgt en jezelf voldoende tijd geeft om de taken maand per maand te plannen, dan wordt het werk leuker en minder stressvol. Met zoveel to do’s in het verschiet en zoveel details die je niet uit het oog mag verliezen, lijkt het plannen van een bruiloft een hels karwei. Maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Integendeel, het zou een van de mooiste periodes uit je leven moeten zijn.

1. Hoe begin je aan een huwelijk? Set the date!

Misschien wel de belangrijkste knoop om door te hakken: Is er een speciale dag waarop jullie willen trouwen? Of laten jullie je eerder leiden door de seizoenen? Kan je wat hulp gebruiken en vraag jij je ook wel eens af Hoe kies je de perfecte trouwdatum? Gelukkig kan je via de links in deze tekst veel artikels boordevol tips vinden op onze website. Wat jullie ook beslissen, vanaf nu zal elke huwelijksleverancier je vragen op welke dag je gaat trouwen en daarom leg je dit dus best als eerste vast.

Hoe begin je aan een huwelijk? Met een save the date met een foto van het bruidspaar in zwart-wit.
Hoe begin je aan een huwelijk?

Van zodra je de huwelijksdatum kent, stuur je een save the date naar de familieleden en vrienden die je er zeker bij wil hebben. Een save the date stuur je maximaal een jaar voor de bruiloft. Vergeet niet dat wie een save the date krijgt ook effectief uitgenodigd moet worden voor het huwelijk met een huwelijksuitnodiging.

2. Bepaal je budget

Tijd om te rekenen. Voor je van start kan gaan met de planning van je huwelijk, moet je eerst zeker weten wie voor wat gaat betalen en wat je volledige bruiloft uiteindelijk gaat (mogen) kosten. Dus: hoe begin je aan een huwelijk? Door eerst jullie financiële situatie grondig onder de loep te nemen en te achterhalen of jullie (groot-)ouders een centje zullen bijleggen voor de organisatie van jullie trouwdag.

3. Stel een gastenlijst op

Maak alvast een voorlopige lijst op. Als er een ding is dat we dankzij de coronacrisis geleerd hebben, dan is het wel dat het leukste huwelijksfeest niet per sé honderden gasten hoeft te tellen. Je hoeft dus echt niet al je collega’s en de voltallige hobbyclub uit te nodigen. In het volgende artikel krijg je een antwoord op de vraag: Wie nodig je uit op je bruiloft?

Hoe begin je aan een huwelijk?| Photo by bridebook.co.uk

Bepaal of je van je gasten verwacht dat ze zich aan een dresscode houden. Het is voor iedereen duidelijk als je de officiële benamingen voor de dresscode voor dames en de dresscode voor heren gebruikt. Op die manier hoeven je gasten zich niet het hoofd te breken over wat ze op jullie bruiloft moeten dragen.

4. Hoe begin je aan een huwelijk met of zonder wedding planner?

Hoe begin je aan een huwelijk met een wedding planner? Bruid en wedding planner overleggen aan feesttafel.
Hoe begin je aan een huwelijk?| Photo credit: Canva

Deze stap hangt natuurlijk af van je budget, maar als je iemand als manager van je huwelijksdag wil benoemen, dan is nu het moment aangebroken om die persoon onder de arm te nemen. Plan jij je huwelijk liever zelf? Ga dan gerust je gang. Het idee dat elke bruid een wedding planner nodig heeft, is overgewaaid uit de VS na de populariteit van films zoals The Wedding Planner en Bride Wars, maar het is niet zo dat je huwelijk gedoemd is te mislukken als je geen wedding planner boekt. Over trouwfilms gesproken… Wil jij de mooiste trouwklassiekers binge watchen? Klik dan op de link en geniet!

5. Kies het type ceremonie en bepaal het algemene thema

Een belangrijke stap in de planning van je huwelijk. Ga een openhartig gesprek aan met je partner. Welk type ceremonie wil hij/ zij en hoe sta jij hiertegenover? Welke waarden zijn voor jullie belangrijk? Op welke manier moeten die centraal staan tijdens jullie trouwdag? Voor sommige koppels is een kerkelijke inzegening een must, andere koppels zijn gelukkig met een huwelijksvoltrekking op het stadhuis.

Voor koppels voor wie dat net iets té koel en bureaucratisch is, kan een persoonlijke huwelijksceremonie de perfecte oplossing zijn. Je neemt hier best een ceremoniespreker voor onder de arm die jullie huwelijksceremonie zal schrijven en aan elkaar praten op jullie huwelijksdag. Het mooie aan een persoonlijke huwelijksceremonie is dat je eender waar kan trouwen en volledig vrij bent om de ceremonie de invulling die jullie willen te geven.

Persoonlijke huwelijksceremonie met ceremoniespreker aan de ceremonietafel.
Hoe begin je aan een huwelijk?| Photo credit: Gopics Photography

Wist je trouwens dat wij ook om de haverklap geboekt worden als ceremoniesprekers? Op deze pagina kom je meer te weten over onze diensten als ceremoniespreker. Aarzel zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren met jullie vragen of om een prijsofferte voor onze huwelijkspakketten op te vragen.

Persoonlijke huwelijksceremonie met ceremoniespreker waarbij kinderen van het bruidspaar betrokken worden en bruidspaar toekijkt.
Hoe begin je aan een huwelijk?| Photo credit: Gopics Photography

6. Kies de feestlocatie

Geloof ons, de keuze van de feestlocatie is op dit moment de op een na belangrijkste beslissing die je moet maken. De locatie zal uiteindelijk alles beïnvloeden: het aantal gasten, de look & feel van je trouwdag, de tafelsetting, … De kans is groot dat het ook de grootste hap uit jullie budget zal nemen. Daarom wil je alle opties bestuderen vooraleer je de knoop definitief doorhakt.

Prachtige feestlocatie met lampjes en ronde tafels waarbij huwelijksgasten dansen op de dansvloer.
Hoe begin je aan een huwelijk?| Photo credit: Andrea Grzicic Photography

7. Hoe begin je aan een huwelijk? Leg de belangrijkste leveranciers meteen vast!

Denk hierbij aan de (eventuele) wedding planner, de ceremoniespreker, de foto- en videograaf, de muziekband of DJ. Dit zijn de mensen die je huwelijksdag tot stand laten komen, vandaar dat zij vaak geruime tijd op voorhand volgeboekt zijn. Snel zijn is dus de boodschap als je de ruimste keuze in het aanbod wil hebben.

8. Time management is your middle name!

OK, je hebt besloten je huwelijk alleen te plannen, maar je wil er wel zeker van zijn dat je geen enkele stap over het hoofd ziet en geen cruciale dingen vergeet? Speciaal voor jou hebben we maandplanners opgesteld waarin we je stap voor stap doorheen de planning van je bruiloft loodsen en je vertellen wat je wanneer moet doen. Je vindt de planners onderaan dit artikel netjes per maand opgesomd.

Ben je er klaar voor? Geniet met volle teugen van deze mooie periode en ik geef je graag nog een gouden tip mee: laat je door niemand onder druk zetten. Veel succes! <3

Nu al je to do-lijstje voor volgende maand bekijken? Klik dan op de checklist: 9 tot 10 maanden voor je huwelijk

Loop jij graag vooruit op de zaken? Hieronder vind je de checklists voor de volgende maanden:

Wedding checklist: nog 9 maanden te gaan

Wedding checklist: nog 8 maanden te gaan

Wedding checklist: nog 7 maanden te gaan

Wedding checklist: nog 6 tot 5 maanden te gaan

Wedding checklist: nog 4 maanden te gaan

Wedding checklist: nog 3 maanden te gaan

Wedding checklist: nog 2 maanden te gaan

Wedding checklist: nog 1 maand te gaan

Wedding checklist: 1 week voor de bruiloft

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
  • Emma
    januari 25, 2022

    Bedankt voor de goede tips voor het plannen van een bruiloft! Mijn beste vriendin is ten huwelijk gevraagd door haar vriend en hoopt volgend jaar te gaan trouwen! Ik zou zelf punt 6 direct oppakken, de locatie. Mijn vriendin en haar vriend hebben elkaar ontmoet op een zeilkamp en zijn altijd in voor originaliteit, dus wie weet is trouwen op een boot wel iets dat bij hen zou passen!