Hoe zien de trendy bruidsboeketten er in 2022 uit? En welke kleuren winnen aan populariteit?
Onze redactie ging te rade bij Steffi van SNIP Bloemen om een antwoord op al onze vragen over de trendy bruidsboeketten van 2022 te krijgen. Steffi is al jaren met bloemen bezig, maar heeft er pas sinds kort haar beroep van gemaakt. In 2019 stapte ze in het huwelijksbootje en ze vond er niets beter op dan zelf alle bloemen en decoratie van haar trouwdag voor haar rekening te nemen. SNIP Bloemen- en in het bijzonder Steffi- is de ideale match en het perfecte aanspreekpunt om al onze vragen over bruidsboeketten op af te vuren.
The Blonde Wedding Reporter: Steffi, hoe begin je eigenlijk aan de zoektocht naar het juiste bruidsboeket?
Steffi: Doorgaans zie ik twee soorten bruiden; zij die exact weten wat ze willen en zij die totaal geen idee hebben van wat ze willen of mooi vinden. Sowieso is Pinterest een goed beginpunt, maar ergens is het ook een ‘misleidend’ medium. Vaak zijn de boeketten die je daar op terugvindt niet realistisch. Er wordt gewerkt met kunstbloemen, er staan filters op de afbeeldingen die een invloed hebben op de kleuren of er worden bloemen gebruikt die het eventjes voor een shoot uithouden, maar nooit een hele trouwdag mooi zouden blijven.
Dus wanneer je foto’s van Pinterest voorlegt aan je bloemist, hou er dan rekening mee dat een exacte kopie vaak moeilijk zal zijn. Het kan wel helpen om de look & feel van wat je in gedachten hebt, over te brengen.
TBWR: Zijn er boeketten die per definitie beter bij de ene dan de andere bruid horen?
Steffi: Net zoals de keuze van de jurk, is de keuze van de bloemen iets heel persoonlijks. Het gebeurt nog maar zelden dat een bruid niet mee kiest wat voor boeket het zal worden. De tijd dat ze die keuze volledig aan haar toekomstige overliet, ligt ver achter ons. Wie voor een meer traditionele prinsessenjurk kiest, kiest meestal ook voor een boeket dat meer naar het klassieke aanleunt en een compactere of rondere vorm heeft.
Maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Ik heb ook al gemerkt dat de bloemen meer en meer een statement mogen maken en dat de wildere, frivolere boeketten- zoals ik ze zelf het liefste maak-, eigenlijk overal bij passen. En zelfs bloemen die gewoonlijk als klassiek worden beschouwd, zoals rozen en pioenen, vinden meer en meer hun weg naar de niet-zo-traditionele bruidsparen.
TBWR: Zie jij de laatste maanden nieuwe trends opduiken?
Steffi: Qua trends zien we dat we in het komende trouwseizoen nog meer de limieten van het gebruikelijke mogen pushen: het mag nog groter, nog gewaagder en meer uitgesproken.
De trend van de ceremonies zoals we ze kennen uit de Verenigde Staten en Australië; met een grootse backdrop en verder een volledige aankleding van het gangpad, vindt hoe langer en meer z’n weg naar wie nu een huwelijk aan het plannen is. We doen steeds minder vaak de aankleding van een kerk, maar eens te meer die van een ceremonie op een prachtige locatie en zo vaak mogelijk buiten, als het Belgische weer het toelaat ten minste…
TBWR: Zijn er kleuren die volgens jou echt niet in een bruidsboeket thuishoren?
Steffi: Wat mij betreft, zijn alle kleuren mogelijk in een bruidsboeket zolang ze ook in de natuur voorkomen. Ik werk nooit met artificieel gekleurde, verse bloemen( lees: gespoten of door middel van kleurstoffen in het water gekleurd) of met kunstbloemen. Welke kleur je ook mooi vindt, er zijn genoeg bloemen te vinden die wel van nature die kleur hebben, ook al wil je hele felle kleuren of juist pasteltinten. Je vindt bijvoorbeeld maar weinig blauwe bloemen, maar ze bestaan wel degelijk en ik gebruik ze supergraag in bruidsboeketten. Maar wanneer iemand me vraagt om blauwe rozen te gebruiken, dan moet ik helaas uitleggen dat deze niet echt bestaan en probeer ik altijd een alternatief voor te stellen.
TBWR: Pampasgras en eucaluyptus zijn bijzonder populair geweest de afgelopen tijd. Denk je dat de populariteit van dit soort bloemen aan het afnemen is?
Steffi: Nee, niet echt. Deze trends blijven nog wel eventjes doorgaan.
Los van de trend van de afgelopen seizoenen, zullen pampas en eucalyptus altijd een goede basis blijven voor grotere bloemstukken, backdrops en andere installaties.
Ook in bruidsboeketten zal eucalyptus nog lang een vaste waarde blijven, al was het maar voor de heerlijke geur!
TWBR: Hoe sta jij tegenover droogboeketten?
Steffi: Met droogbloemen heb ik- als ik heel eerlijk ben-, een haat-liefde verhouding. Ik heb het gebruik ervan lange tijd zoveel mogelijk vermeden, omdat ik de nadelen ervan niet vond opwegen tegen de voordelen, maar er is zoveel vraag naar dat je als bloemist eigenlijk bijna niet meer zonder kan.
De grootste nadelen vind ik de prijs ervan, waardoor je ook aan je klanten stevig moet doorrekenen. Bovendien is er omwille van de fragiliteit van droogbloemen ook redelijk veel verlies- en restmateriaal. Stengeltjes of bloemknopen breken af, soms ook wanneer je net klaar bent met het bruidsboeket en dan kan je weer opnieuw beginnen.
Verder zijn er maar weinig droogbloemen te vinden van een redelijke omvang. Met verse bloemen kan je veel meer variëren in het formaat van de bloemen, wat een boeket juist zo interessant maakt. Een groot boeket met uitsluitend droogbloemen zal je dus zelden tegenkomen.
Wanneer ik met droogbloemen werk, probeer ik me te houden aan het gebruik van natuurlijke kleuren, maar het is een enorme uitdaging. Heel veel bloemen verliezen namelijk hun kleur tijdens het drogen en worden dan nadien gespoten of ondergedompeld in een kleurbad. Het is een aparte stijl waar je voor gewonnen moet zijn. Geef mij toch maar verse bloemen.
TBWR: Wat is jouw favoriete bloem eigenlijk?
Steffi: Ik ben van opleiding bioloog en de geitenwollensok in mezelf dwingt me te zeggen dat ik eigenlijk alle bloemen kan appreciëren. Maar er is toch een soort van bloemen die ik hier graag in de spotlight wil zetten, omdat ik vind dat ze waanzinnig ondergewaardeerd zijn: de chrysanten. Wie in België woont, denkt dan meteen aan de bolchrysanten die we met Allerheiligen overal zien, maar er zijn zo veel variaties van deze bloemen te vinden en die hier in de verste verte niet op lijken. De chrysanten zijn supersterk, blijven dagen goed (ook zonder water!) en zijn in allerlei kleuren te verkrijgen het hele jaar door.
Het zijn dus heel erg dankbare bloemen om mee te werken en ik stel ze vaak voor als alternatief voor de meer fragiele dahlia’s, wat trouwens ook een van mijn favorieten is!
TBWR: Kunnen we ook van een revival van de pioenroos spreken?
Steffi: De pioenen zijn nooit helemaal weggeweest, maar vinden nu ook hoe langer hoe meer hun weg naar de minder klassieke bruid. Ze worden als echte eyecatchers gebruikt in backdrops en dat levert imposante displays op. Pioenen worden heel vaak gevraagd voor huwelijken en bruidsboeketten, maar zijn slechts beperkt beschikbaar in de maanden mei en juni. Ik moet dus heel vaak bruiden teleurstellen die heel enthousiast zeggen dat hun lievelingsbloem de pioen is, maar waarvan het huwelijk in het najaar gepland staat.
TBWR: Welke bloem denk je dat- na de revival van de pioenroos-, opnieuw aan populariteit gaat winnen?
Steffi: Dahlia’s zijn echte najaarsbloemen met een ongeëvenaard kleurenpallet. Net zoals de pioenen zijn ze niet het hele jaar door beschikbaar, maar als je in het seizoen van de dahlia’s trouwt, dan zijn ze echt een must om mee te werken. Niet alle dahlia’s zijn even sterk en voor de fragielere soorten zijn er vaak gelijkaardige chrysanten te vinden die- en ik val in herhaling-, eigenlijk veel meer populariteit verdienen dan hun huidige status.
TBWR: Het valt me op dat heel wat designers voor fotoshoots gebruik maken van hortensia’s. Denk je dat we opnieuw klassiekere keuzes gaan maken?
Steffi: Hortensia’s zijn prachtige bloemen, die traditioneel als klassiek bestempeld worden, maar ook goed tot hun recht komen in een meer moderne styling. Het grote nadeel aan deze bloemen is dat ze echt weinig kunnen verdragen qua omstandigheden. In de zon verschrompelen ze snel en ze kunnen niet zonder water, waardoor ze in boeketten bijna meteen slap gaan hangen.
Het is een ideaal voorbeeld van een bloem die we op Pinterest vaak tegenkomen, maar in de realiteit eigenlijk niet zo geschikt is om het een hele, of meerdere, dagen uit te houden. Bij fotoshoots worden bloemeninstallaties de dag zelf opgebouwd en slechts enkele uren gebruikt, iets wat op de meeste huwelijksfeesten niet haalbaar is.
TBWR: Is er een bepaalde bruid waarvoor je het bruidsboeket had willen maken?
Steffi: Stiekem droom ik er wel van om eens de bloemen te mogen voorzien voor de bruiden van het televisieprogramma Blind Getrouwd. Het lijkt me superleuk om mee te kunnen werken aan zo’n veelbesproken programma waarin trouwen centraal staat en het huwelijksfeest nog specialer is dan anders. Verder zijn er een aantal van mijn vriendinnen getrouwd nog voor ik zelf begonnen was als bloemist en als ik er op terugkijk, had het toch wel heel speciaal geweest om ook hun bloemen te kunnen voorzien!
UP NEXT: Steffi van SNIP Bloemen trouwde in 2019 en verzorgde zelf alle bloemendecoratie voor haar huwelijksdag. Hoe zij terugkijkt op haar fleurige festivalbruiloft, lees je hier.