Het bruidsboeket? Dat stamt uit een ver verleden. Heel ver zelfs. Het waren de Romeinen die de bruid een bosje kruiden in de hand stopten of een takje graan op de jurk speldden. Bloemen werden toen nog niet gebruikt, maar het bruidsboeket mocht zeker niet ontbreken. Het diende namelijk om boze geesten op afstand te houden. Sinds de Victoriaanse tijd werd het bruidsboeket een deel van de look van de bruid. En zoals dat gaat met alle accessoires, is ook het bruidsboeket gevoelig aan trends en modegrillen. Over smaak en kleur valt niet te twisten, maar toch zijn bruidjes razend benieuwd naar welke boeketten het komende seizoen trendy zijn. The Blonde Wedding Reporter ging voor jullie op zoek naar een floraal kunstenaar die laatste trends uit de doeken doet. Bij Bart van Bloemendroom in Zonhoven konden we terecht met al jullie vragen.

The Blonde Wedding Reporter: Bart, hoe begin je eigenlijk aan de zoektocht naar het juiste bruidsboeket?

Bart: Bij ons begint het met een intakegesprek waarbij mijn echtgenoot het bruidspaar ontvangt. Dat gebeurt op afspraak, zodat er in alle rust kan kennisgemaakt worden en we het bruidspaar ook echt leren kennen. Het liefst hebben we de bruid er ook bij, zodat we een boeket in overeenstemming met haar persoonlijkheid en voorkomen kunnen ontwerpen. Ik vraag de bruid ook om tussen de vijf à tien foto’s- die ze op het internet  of op sociale media gevonden heeft-, mee te brengen. Hier halen we alle bloemen uit die ze mooi vindt en zo stellen we het bruidsboeket samen. Je zou kunnen stellen dat ik op basis van de geselecteerde foto’s een compilatie maak van de favoriete bloemen van de bruid.

Photo credit: Mase with love brides

TBWR: Merk jij de laatste maanden dat er nieuwe trends opduiken?

Bart: Ja, toch wel. Het is overduidelijk dat de tien aronskelken bij elkaar gebonden met een koord of lint en het ‘bolletje’ dat alleen uit rozen bestaat, toch wel passé zijn. Het is allemaal veel speelser geworden. Verschillende grassen en graansoorten zijn erbij gekomen. Eucalyptus is razend populair en tegenwoordig worden er ook heel veel veldbloemen gebruikt. Dat merk ik trouwens ook aan de veldboeketten die vlotjes over de toonbank gaan. Twee jaar geleden waren dat nog 1 op de 10 boeketten en vandaag vraagt de helft van mijn klantjes naar een weelderig veldboeket.

Photo credit: theromantiks.com

Daarnaast werk ik ook bijna uitsluitend met seizoensgebonden bloemen. In de winter is het rozenaanbod beperkt. In plaats daarvan kies ik dan voor bloemen die op dat moment gemakkelijk beschikbaar zijn en die bij de tijd van het jaar horen. Een ecologische en logische keuze dus.

Wat ook opvalt, is dat het bruisboeket kleurrijker mag zijn. Vroeger hadden we veel bruidjes die een volledig wit boeket vroegen, terwijl we nu vaststellen dat felle kleuren echt aan een opmars bezig zijn. Net zoals de iets specialere bloemen. Ik zei het al: het hoeven niet per sé rozen en aronskelken meer te zijn.

Photo credit by Madeline Shea Photography

TBWR: Zijn er kleuren die volgens jou echt niet in een bruidsboeket thuishoren?

Bart: Goh, kleur is voor iedereen heel persoonlijk, maar als je mijn standpunt vraagt als bloemist, dan moet ik bekennen dat ik de combinatie rood/ wit verschrikkelijk vind. Als een bruid er echt op staat, dan zal ik dat boeket uiteraard voor haar maken, maar de combinatie rode rozen en wit gispkruid, dat is eigenlijk echt niet meer van deze tijd.

TBWR: Je zei daarnet ook dat grassen populair zijn. Wat moeten we ons daar precies bij voorstellen?

Bart: Pampasgrassen en tarwe hebben we al bij verschillende bruidjes gebruikt dit jaar. Ik vermoed dat de vraag ernaar de komende periode nog gaat toenemen, al gaat de Belgische bruid nooit extreem ver hierin. Supertrendy op dit moment zijn heel grote, weelderige boeketten. Al blijft men in ons land toch graag wat bescheiden. Ook op vlag van algemene decoratie is alles meer op elkaar afgestemd en ook hier zijn de mega-bloemstukken met pampasgras razend populair.

Photo credit by Hipster Wedding

Gedroogde boeketjes gaan we links en rechts ook zien opduiken. Ik weet nog dat ik vroeger bij mijn bomma de gedroogde boeketjes zag staan en dacht: “No way, dat ik dat zelf ooit ga maken!” En voilà, twintig jaar later sta ik droogboeketten te maken. (lacht) Al moet ik wel bekennen dat mijn persoonlijke voorkeur altijd naar verse bloemen zal gaan.

TBWR: Wat is jouw favoriete bloem eigenlijk?  

Bart: Ik ben sowieso iemand die heel erg van seizoenen houdt, dus je zal bij mij thuis altijd seizoensgebonden bloemen aantreffen. Als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor de roos. Zeker in bruidswerk vind ik het mooi om rozen van kleinere, speciale kwekers te gebruiken. Dan hebben de bruiden ook echt iets apart in hun boeket zitten. Ik noem deze rozen vaak de juweeltjes onder de bloemen. Ze zijn extra groot en specialer van vorm. Zo kan het hartje bijvoorbeeld groen zijn en de blaadjes lichtroze. Kortom, ik word er elke keer opnieuw gelukkig van als ik die aparte rozen mag kuisen.

Photo credit: Alexandra Loraine Photography

TBWR: Kunnen we ook van een revival van de pioenroos spreken?

Bart: Pioenrozen zijn zeker trending op dit moment. Ik schrijf het succes ervan toe aan Instagram en de ontelbare posts die je over deze bloem ziet. Let wel, dat maakt het ons als bloembinders niet altijd even gemakkelijk. Ik heb dit jaar ontzettend veel bruidjes gehad die pioenrozen vroegen, maar pioenen zijn helaas maar een korte periode beschikbaar. We kunnen natuurlijk altijd proberen om er voor een iets langere periode aan te geraken, maar dan boet je in op de kwaliteit van de bloem.

Photo credit: Wedding Forward

TBWR: Welke bloem denk je dat- na de revival van de pioenroos-, opnieuw aan populariteit gaat winnen?

Bart: Alles uit het verleden komt, wanneer de tijd daarvoor rijp is, terug. Een vijftal jaar geleden moest ik geen anjer in een bruidsboeket steken, want dat was een bloem voor de bomma’s. Als ik zie hoeveel mooie soorten anjers er nu zijn en hoe mooi dat in een boeket tot haar recht komt, dan kan ik me voorstellen dat deze bloem een centrale rol in bruidsboeketten gaat spelen. De orchidee is op dit moment op haar retour, maar ik geloof dat het niet lang gaat duren voor deze bloem opnieuw supergeliefd zal zijn.

Photo credit Galia Lahav

TBWR: Is er een bepaalde bruid waarvoor je het bruidsboeket had willen maken?

Bart: Goh, ik zou niet direct een naam kunnen noemen. Weet je, vorig jaar heb ik 96 bruidsboeketten voor evenveel bruidjes gemaakt en elke keer opnieuw was ik bloednerveus om te ontdekken wat het bruidje ervan vond. Zou ze tevreden zijn met het resultaat? Heb ik haar verwachtingen kunnen inlossen? Het is elke keer opnieuw spannend. Als ik toch een specifieke persoon moet noemen, dan hoop ik dat mijn dochtertje een beroep op haar papa zal doen wanneer het eenmaal zover is. 😊

Photo credit: Engaged.nl

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.