De geschiedenis van het bruidsboeket en 3 leuke weetjes

Wist je dat de geschiedenis van het bruidsboeket teruggaat tot de Romeinen?

De geschiedenis van het bruidsboeket begint bij de Romeinen…

  • In het oude Rome droegen bruiden geen boeket. Kwade geesten werden op afstand gehouden door de knoflook en sterke kruiden die de bruid op haar lichaam droeg. Pittig!
  • Het aanraken van een bruid in haar trouwjurk, beschouwde men vroeger als een geluksbrenger. De huwelijksgasten waren er steeds ook op uit om een stukje van de bruidssluier of de bruidsjurk te bemachtigen en mee naar huis te nemen. Een slimme meid vond hier iets op en gooide haar bruidsboeket in de menigte. Dit was het begin van een nieuwe traditie: de juffrouw die het boeket wist te vangen, zou de volgende bruid worden!
  • Tot de jaren negentig was het de taak van de bruidegom om voor een mooie ruiker te zorgen voor zijn toekomstige echtgenote. Tegenwoordig gaan steeds meer koppeltjes samen op bloemenjacht.
Sylvie Stijven Photography

De bloemen die in het bruidsboeket thuis hoorden

De volgende drie bloemsoorten worden van oudsher gebruikt voor het bruidsboeket:

De bruidsbloem of stephanotis

Ook wel bruidsbloem genaamd; Het is een prachtige bloem die in lange slingers groeit. Het meest in het oog springend zijn de witte stervormige bloemetjes. De bloem die in het wild terug te vinden is op Madagaskar, verspreidt een heerlijk parfum, die het best als een combinatie van lelie en jasmijn getypeerd kan worden

Gipskruid

De geschiedenis van het bruidsboeket waar bruidsmeisjes boeketjes gipskruid dragen.
Photo credit: Mondo Flora Designs

Deze bloem staat symbool voor een vruchtbaar huwelijk. Het mag dan ook geen wonder heten dat de bloem nog steeds razend populair is op bruiloften. Of misschien heeft dat meer te maken met het feit dat het op een bruidsluier lijkt? Gispkruid verspreidt geen specifieke geur, maar oogt wel bijzonder chic als het op zichzelf, zonder andere accessoires, in een grote vaas of mand de ceremonie opfleurt.

Rozen

Blonde bruid draagt een boeket van witte rozen, pampasgras en eucalyptus om de geschiedenis van het bruidsboeket aan te tonen.

Grieken, Romeinen en Egyptenaren, … in de oudheid vergaapte iedereen zich aan de schoonheid van de roos. De bloem heeft zich dan ook gemanifesteerd als vaste waarde in het bruidsboeket en symboliseert zowel de ‘liefde’ als ‘schoonheid’.

What do you think?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.