Zwarte trouwjurken zijn een gedurfde keuze, want wanneer we denken aan trouwjurken, komt ons meteen het beeld van een prachtige witte jurk voor de geest. Traditioneel gezien symboliseert wit puurheid en onschuld, maar de bruid van vandaag doorbreekt steeds vaker opgelegde regeltjes en gaat op zoek naar alternatieven voor de conventionele witte jurk . Een vraag die de afgelopen jaren steeds meer voorkomt en aan populariteit wint, is de zoektocht naar een zwarte trouwjurk. Maar waarom maken bruiden voor deze verrassende keuze?

Een zwarte trouwjurk is een gedurfde keuze

Trouwen in een zwarte trouwjurk met zwarte sluier

1. Individualiteit en zelfexpressie

Voor veel bruiden is hun trouwdag een manier om hun persoonlijkheid in de kijker te zetten. Je mag dus stellen dat voor hun de trouwdag zowat symbool voor hun zelfexpressie en individualiteit.

Trouwen in een zwarte trouwjurk met witte geborduurde bloemen
Maggie Sottero

Met een zwarte trouwjurk, kan je niet ontkennen dat je een modestatement maakt. Het biedt een unieke kans om je persoonlijkheid in de kijker te zetten en een onvergetelijke indruk achter te laten bij je huwelijksgasten. Het is een krachtige keuze die zegt: “Dit is mijn dag, en ik vier het op mijn manier.”

Trouwen in een zwarte trouwjurk met grote pofmouwen
Alexis Mabille

2. Tijdloze elegantie

Zwart straalt tijdloze elegantie uit. In tegenstelling tot trends die kunnen veranderen, is zwart altijd stijlvol en chic. Tijdens de lente-zomer modeshow in Parijs van Viktor & Rolf trakteerde het Nederlandse ontwerpersduo ons op alleen maar zwarte én een combo van zwart-nudekleurige silhouetten op de catwalk. Zou dit het startsein voor een nieuwe tendens in de bruidsmodewereld betekenen? De toekomst zal het uitwijzen…

Swipe naar rechts om de meest opvallende zwarte jurken van Viktor & Rolf te ontdekken.

  • een zwarte trouwjurk kiezen

3. Een zwarte trouwjurk straalt kracht en onafhankelijkheid uit

Voor sommige bruiden heeft de keuze voor een zwarte trouwjurk een diepere symboliek. Zwart wordt geassocieerd met kracht, onafhankelijkheid en zelfzekerheid. Het dragen van zwart op je trouwdag brengt een krachtige boodschap over hoe sterk je eigenlijk in je schoenen staat. Het mag dan ook geen wonder heten dat de Britse modeontwerpster Tamara Ralph bij haar comeback naar de haute couture-wereld-tijdens het afgelopen seizoen-, verschillende zwarte avondjurken presenteerde.

Swipe naar rechts om de meest opvallende zwarte jurken van Tamara Ralph te ontdekken.

4. Creatieve bruiloftsthema’s

Bruiden die dromen van een bruiloft die een tikkeltje anders zijn dan andere trouwfeesten, beschouwen zwarte trouwjurken als het pronkstuk van een creatief en uniek thema. Een zwarte trouwjurk past prachtig bij verschillende stijlen, van vintage tot moderne en minimalistische bruiloften. En… het is zonder twijfel de eyecatcher en the talk of the day.

Trouwen in een zwarte trouwjurk met spectaculaire sleep
Maggie Sottero
Photo credit: Andrea Di Giampasquale

5. Terug naar de tijd toen een zwarte trouwjurk de standaard was

Je denkt misschien dat bruiden altijd wit hebben gedragen op hun trouwdag, maar niets is minder waar! Wit is niet de traditionele of meest populaire kleur in onze westerse trouwcultuur. De geschiedenis van de witte trouwjurk is vrij recent en gaat slechts 180 jaar terug. Verrast? Wij waren dat ook!

Trouwen in een zwarte, eenvoudige trouwjurk
Maggie Sottero

Eigenlijk begon de trend van het dragen van wit op je huwelijksdag in Groot-Brittannië in 1559 toen Mary, Queen of Scotts “Yes, I do”, zei tegen haar geliefde, eerste echtgenoot Francis. Maar ze ging niet de geschiedenisboeken in als trendsetter. Iedereen vergat haar verrassende keuze en het was pas in 1840- toen koningin Victoria ervoor koos om met prins Albert te trouwen in een prachtige witte baljurk-, dat de trend van trouwen in een witte trouwjurk in alle hevigheid losbarstte.

Europese en Amerikaanse bruiden hadden in die periode en tot de jaren ’50 een andere kijk op bruidsmode. Ze droegen verschillende kleuren, zoals geel, blauw, zwart, bruin en zelfs grijs. De redenering achter sommige van die donkere kleuren zoals bruin of grijs is tegenwoordig misschien moeilijk voor te stellen, maar het was een praktische en eenvoudige oplossing in tijden waarin wastechnieken lang niet zo geavanceerd als nu waren. Bovendien was het absoluut not done om geld uit te geven aan een jurk die slechts eenmaal gedragen zou worden.

Trouwen in een zwarte baljurk
Maggie Sottero

Een bruid die een zwarte trouwjurk droeg, hoefde zich immers geen zorgen hoeft te maken over vuile vlekken. Daarnaast kon de jurk bij nog andere gelegenheden zeker van pas komen. Toen het nieuws van de bruiloft van koningin Victoria Amerika bereikte, ontstond er een nieuwe traditie. De witte jurk maakte haar intrede en zou nooit meer verdwijnen, al was ze aanvankelijk enkel weggelegd voor de rijke en vooraanstaande elite.

6. Nieuwe tijd, nieuwe tradities

In een tijd waarin tradities worden herbekeken en opnieuw gedefinieerd, kiezen bruiden voor zwarte trouwjurken als een manier om de norm uit te dagen en een eigen statement te maken. Het doorbreken van het ‘witte-trouwjurk-stereotype’ wordt gezien als een daad van empowerment en een viering van diversiteit.

Maggie Sottero

Een zwarte bruidsjurk niet zomaar een kledingkeuze; het is een uiting van persoonlijkheid, stijl en een verlangen om de trouwdag echt uniek te maken. Het symboliseert de kracht van de moderne bruid die haar eigen pad kiest, zonder slaafs alle tradities te volgen. In een wereld vol wit, schittert de zwarte trouwjurk als een tijdloos en gedurfd statement van lef en elegantie.

Trouwen in een zwarte, afslankende trouwjurk
Sottero and Midgley

Meer lezen over trouwjurken of andere trouwthema’s:

Volg ons op FacebookInstagramTikTok  om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en mee te kijken achter de schermen van de bruidsmodeweken in binnen-en buitenland.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.