Welke trouwjurken dragen we in 2024? Lees snel verder

Elk jaar opnieuw kijken de toekomstige bruidjes en wedding reporters uit naar de Bridal Fashion Weeks in New York, Barcelona, Parijs, Londen en Milaan. Dit jaar zaten we opnieuw front row om de nieuwste trends in bruidsmode te spotten. Maar er is één fashion week die als de hoogmis van de mode beschouwd wordt en daarom brengen we je de grootste trends van Paris Haute Couture Week. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is haute couture eigenlijk?

Haute couture is een term die wordt gebruikt om exclusieve, op maat gemaakte kledingstukken te beschrijven die met de hand zijn vervaardigd door bekwame kleermakers en ambachtslieden ook wel couturiers genoemd. Haute couture is het hoogtepunt van vakmanschap, luxe en individualiteit in de modewereld. Haute couture-creaties zijn vaak uniek, op maat gemaakt voor specifieke klanten en vervaardigd uit hoogwaardige materialen. Ze worden gekenmerkt door hun verfijnde uitvoering waarin aandacht voor detail en de meest geavanceerde technieken een belangrijke rol spelen.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een witte cape draagt.
De grootste trends van Paris Haute Couture Week.| Photo credit: Giambattista Valli

Parijs wordt beschouwd als het ultieme uithangbord van haute couture vanwege haar lange geschiedenis, traditie en de aanwezigheid van bekende modehuizen. Al in de 19e eeuw werd Parijs erkend als een centrum van de modewereld. De opkomst van haute couture in Parijs kan worden toegeschreven aan de invloed van belangrijke ontwerpers zoals Chanel, Dior, Givenchy en Valentino, die stuk voor stuk hebben bijgedragen aan de reputatie van de stad als modehoofdstad.

Deze modehuizen hebben een lange geschiedenis van vakmanschap en hebben de normen voor haute couture vastgelegd. Ze presenteren hun collecties tijdens de Parijse modeweken, waar internationale ontwerpers, beroemdheden en modekenners samenkomen om getuige te zijn van de meest verfijnde en baanbrekende creaties, die voornamelijk op vlak van stoffen, volumes en patronen ongeëvenaard zijn.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een wit- zwarte creatie draagt.
De grootste trends van Paris Haute Couture Week.| Photo credit: Alexis Mabille

Parijs trekt ook getalenteerde ontwerpers aan van over de hele wereld, die graag willen werken in een stad met zo’n rijke modecultuur. De stad biedt een inspirerende omgeving en een netwerk van professionals in de mode-industrie, waardoor het een ideale plek is voor jonge ontwerpers om hun carrière te lanceren. En laat het net dié ontwerpers zijn waarop we vandaag willen inzoomen. We nemen jullie graag mee doorheen de collecties van de minder ronkende namen, die desondanks verbluffende creaties op de runway getoond hebben, en als we eerlijk mogen zijn dit seizoen meer indruk op ons gemaakt hebben dan de prestigieuze modebastions. #DeWaarheidMoetGezegdWorden

Op welke manier beïnvloedt haute couture bruidsmode?

De creaties die worden getoond tijdens haute couture shows in Parijs hebben vaak invloed op de trends en stijlen die we nadien zien in bruidsmodecollecties over de hele wereld.

De innovatieve ontwerpen en technieken die worden gebruikt in haute couture hebben ontwerpers van bruidsmode geïnspireerd om nieuwe en opvallende silhouetten en details te creëren. Ze gebruiken luxe materialen, delicaat borduurwerk en handgemaakte materialen om trouwjurken af te leveren die vergelijkbaar zijn met haute couture-stukken.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een witte opvallende schouderpartij en witte handschoenen draagt.
Photo credit: Juana Martin

Daarnaast heeft haute couture de bruidsmode geholpen om los te breken van traditionele normen en conventies. Het blijft een epicentrum van innovatie en creativiteit, waar modeontwerpers streven naar perfectie en het creëren van unieke stukken die de grenzen van de mode verleggen. Ontwerpers experimenteren met gedurfde kleuren, onconventionele silhouetten en moderne interpretaties van klassieke elementen. Ze ontwerpen bruidsjurken die de persoonlijkheid en individualiteit van de bruid weerspiegelen, in lijn met de essentie van haute couture.

Bovendien hebben bruiden over de hele wereld haute couture als inspiratiebron gebruikt voor hun eigen op maat gemaakte trouwjurken. Ze zoeken naar ontwerpen die one of a kind zijn, en vertrouwen op de expertise van couturiers om hun droomjurken werkelijkheid te laten worden.

Welke grootste trends van Paris Haute Couture Week zien we straks in de nieuwe collecties bruidsmode terug?

Trend 1: Asymmetrische halslijn

Hollywoodiaans, glamoureus en zo klassiek tegelijk: deze trouwjurken met een afhangende schouder of een onblote schouder.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een asymetrische witte jurk draagt.
Photo credit: Alexis Mabille

Geef toe, elk van deze jurken past perfect thuis op een rode loper, toch? Bovendien zijn ze subtieler dan een sweetheart neckline, omdat je buste grotendeels bedekt blijkt.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een asymetrische witte jurk met hoge beensplit draagt.
Photo credit: Georges Hobeika

De snit van deze trouwjurken en het feit dat de hals geaccentueerd wordt, is een opsteker voor elke vrouw. Een prima uitgangspunt ook als je de huidige trend van ‘old money’ en ‘quiet luxury’ een warm hart toedraagt en probeert te handhaven in je garderobe

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een asymetrische witte jurk met veren draagt.
Photo credit: Tamara Ralph

Vraag jij je af welk type trouwjurk het beste bij een lichaamstype past en hoe je begint aan de zoektocht naar je trouwjurk? Lees dan zeker verder op onze website.

Trend 2: Pure eenvoud, but make it chic

Vorig jaar werden de eerste stapjes in de richting van pure eenvoud gezet. Dit jaar domineert deze trend de bruidsmode nog steeds.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een witte jurk met bootcut hals en een sleep draagt.
Photo credit: Georges Hobeika

Het silhouet van de trouwjurken kan haast niet eenvoudiger zijn. Strakheid zie je niet alleen in de belijning, maar eveneens in de stoffen die gebruikt worden.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een witte jurk met hoge beensplit afgezet met briljantjes draagt.
Photo credit: Stéphane Rolland

Mikado zijde, crêpe, zijde crêpe Georgette, ruwe en Shantung zijde lenen zich uitstekend voor een pure jurk die geen poeha nodig heeft om klasse uit te stralen.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een simpele witte jurk en lange witte handschoenen met een opvallend gouden accessoire draagt.
Photo credit: Stéphane Rolland

Trend 3: Kroonluchtereffect

Er was werkelijk niet naast te kijken… Als tegenhanger van de less is more trend, stelden we vast dat nagenoeg elk modehuis stevig briljanten aan het rondstrooien is geweest op en aan de voorgestelde silhouetten.

Photo credit: Lena Erziak

Het effect is een heel feestelijke en- letterlijk-, schitterende jurk.

Photo credit: Tamara Ralph

Trend 4: Black or white?

Het thema van het Met Gala in New York in 2023 draaide eerder dit jaar helemaal om de onvergetelijke Karl Lagerfeld, een icoon in de modewereld en tot aan zijn dood de ontwerper van modehuis Chanel.

Het evenement eerde zijn buitengewone bijdragen aan de industrie en herdacht zijn onuitwisbare nalatenschap. De gasten, die gehuld ware, in schitterende en avant-gardistische creaties, weerspiegelden Lagerfeld’s kenmerkende stijl en voorliefde voor verfijning.

Volgens ons wilden dit jaar ook opvallend veel designers van Haute Couture Week Paris een hommage brengen aan zijn blijvende invloed op de modewereld en zagen we daarom heel veel zwart-wit creaties op de catwalk en durven we het als een van de grootste trends van Paris Haute Couture Week te bestempelen.

Photo credit: Stéphane Rolland

Trend 5: Baljurk

Luchtig, feeëriek en toch helemaal grown up… De jurken met brede rokken zijn aan een stevige opmars bezig en zeker niet uitsluitend bestemd voor de bruid waarvoor het niet groots genoeg kan zijn.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een witte baljurk draagt, bezet met briljanten in de vorm van sterren.
Photo credit: Julien Fournié

De tule stoffen die tegenwoordig gebruikt worden, zijn doorweven met duurzame zijde en komen in verschillende vormen en stijlen voor: A-lijnrokken, plissérokken, gelaagd, 3D-bloemen, maar ook de Sissi-jurk is een blijver.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een gele baljurk draagt waarvan de rok druk bezet is met 3D-bloemen.
Photo credit: Georges Hobeika

Trend 6: Handschoenen

Als er één accessoire is dat we bij zowat elke modeshow gezien hebben, dan zijn het wel de handschoenen. En liefst nog die lange, witte opera gloves.

De grootste trends van Paris Haute Couture Week waarbij een model een witte trouwjurk draagt met lange witte handschoenen.

De komende jaren zullen ze niet weg te denken zijn uit bruidscollecties. Ben jij de bruid die dit jaar al de toon zet wanneer je je trouwjurk gaat uitkiezen?

Photo credit: Stéphane Rolland

Trend 7: After party jurkjes

Dat bruiden meer dan een trouwjurk op hun trouwdag willen dragen, is al lang geen nieuws meer. Wel opvallend is dat hun oog voor de tweede jurk veel vaker op een supersexy exemplaar valt. Een mini-jurkje met een beetje bloot? Bring it on!

De modeontwerpers willen de benen van de bruid meer dan ooit in de verf zetten.

Trend 8: Pink

Roze, de kleur die traditioneel wordt geassocieerd met zachtheid, vrouwelijkheid en tederheid, heeft een blijvende populariteit in de modewereld. Het is een kleur die zich uitstrekt van subtiele pasteltinten tot levendige, opvallende nuances, waardoor het een veelzijdige keuze is voor kledingstukken van verschillende stijlen.

De populariteit van de kleur roze kan worden toegeschreven aan de manier waarop het speelt met emoties en een gevoel van jeugdigheid en vreugde oproept. Roze is aantrekkelijk is voor mensen die op zoek zijn naar een lichte en frisse uitstraling. Het is een kleur die positieve energie en een vrolijke sfeer kan toevoegen aan een outfit.

Trend 9: Veren

Het gebruik van veren in de mode heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Veren werden al vroeg gebruikt als een vorm van decoratie en statussymbool. In verschillende culturen over de hele wereld werden veren gezien als een symbool van schoonheid, kracht en spirituele betekenis.

In het oude Egypte werden veren bijvoorbeeld geassocieerd met de godin Ma’at en werden ze gebruikt in hoofdtooien en accessoires van hoogwaardigheidsbekleders.

Photo credit: Yuima Nakazato

Inheemse culturen in Amerika gebruikten veren om ceremoniële kleding en hoofdtooien te versieren, waardoor ze een belangrijk onderdeel werden van hun culturele identiteit. Later, in de 18e en 19e eeuw, werden veren in Europa populair als decoratie op hoeden, met name tijdens de weelderige Victoriaanse periode. Tegenwoordig worden veren nog steeds gebruikt in modeontwerpen, vaak als een statementelement dat textuur, beweging en een dramatisch effect aan kledingstukken toevoegt.

Trend 10: Something blue …

“Something Blue” is een oude trouwtraditie die veel bruiden volgen op hun speciale dag. Volgens deze traditie draagt een bruid iets blauws tijdens haar bruiloft, vaak als een subtiel accessoire of detail, om geluk en voorspoed in haar huwelijk te brengen.

Photo credit: Georges Hobeika

De oorsprong van deze traditie is terug te voeren op een oud Engels rijmpje genaamd “Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue“. Elk van deze items vertegenwoordigt een gelukssymbool dat een bruid moet dragen op haar trouwdag. “Something Blue” symboliseert zuiverheid, liefde en trouw, en wordt beschouwd als een manier om boze geesten af ​​te weren en het bruidspaar te zegenen met een voorspoedig huwelijk.

Photo credit: Julien Fournié

Er zijn talloze manieren waarop bruiden “Something Blue” kunnen opnemen in hun trouwoutfit. Het kan een subtiel blauw lint zijn dat in het bruidsboeket is verwerkt, een paar blauwe trouwschoenen, blauwe sieraden, een blauwe kousenband of zelfs een stukje blauwe stof dat is vastgemaakt aan de onderkant van de trouwjurk.

Sommige bruiden kiezen er zelfs voor om blauwe nagellak te dragen of hun trouwring te graveren met een blauwe inscriptie, maar kijk wij merkten dat best wel opvallend veel couturiers voor babyblauw kozen en daarom nemen we de lichtblauwe trouwjurk als een van de grootste trends van haute couture week in Parijs op.

Photo credit: Tamara Ralph

En is het voor jou toch een brug te ver om effectief blauw te dragen op je trouwdag? Kies dan voor een blauw mantelpakje voor the day after.

Photo credit: Patou

Voor welke trend ga jij voor de bijl en wat vond jij een van de mooiste trends van Paris Haute Couture Week? Laat ons in de comments section hieronder weten hoe jouw droomjurk eruit ziet. Oh, en check na het shoppen van je trouwjurk de 10 tekenen dat jij je droomjurk gevonden hebt.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.