Retouches
Een tiental jaren geleden, toen jurken in taft- en wilde zijde, razend populair waren, was het vrij eenvoudig om een jurk te retoucheren. Een jurk moest een stukje korter gemaakt worden en hooguit een aantal centimeters ingenomen. In 2020 is het retoucheren van bruidsjurken een arbeidsintensievere onderneming geworden. Veel bruiden staan er bij de aankoop van de jurk niet bij stil dat het merendeel van de bruidsjurken tegenwoordig uit complexe stoffen zoals bijvoorbeeld kant ( lees: met een bepaald patroon) bestaan en die kan je niet zomaar in twee knippen. Wie niet voor prijzige verrassingen wil komen te staan, houdt best rekening de de meerkost die retouches met zich meebrengen.
Daarnaast heeft ook het silhouet, in vergelijking met het vorige decennium, grondige wijzigingen ondergaan. Keyholes, diepe rugdecolletés, applicaties en boorden in fijne kant,… ze maken het werk van de naaisters er niet eenvoudiger op. Een bruidsjurk moet bovendien een perfecte fitting hebben. Je wil op je trouwdag immers niet de hele tijd je bustier optrekken of over een iets te lange rok struikelen. Retouches zijn dus quasi altijd noodzakelijk.
Doorgaans spenderen de naaisters een volledige dag aan het aanpassen van een eenvoudige jurk. Een jurk die bezet is met borduurwerk of boorden in kant heeft, daar kruipen al gemakkelijk drie dagen werk in, omdat elke parel en elk strassteentje eerst extra vastgenaaid moet worden vooraleer er in de jurk geknipt kan worden.
Verwacht je er dus aan dat voor dit maatwerk een bepaalde prijs gevraagd wordt. Navraag bij de bruidszaken leerde ons dat je doorgaans 10 à 15 % van de kostprijs van de bruidsjurk moet incalculeren voor de aanpassingen aan je droomjurk.
De tweede pasbeurt
- Wanneer jouw bruidsjurk geleverd is in de bruidszaak, word je hierover telefonisch verwittigd. Je prikt dan ook een datum voor een tweede pasbeurt. Voor je eigen gemoedsrust raden we aan dat je hiermee niet wacht tot de laatste weken voor het huwelijk. Naar alle waarschijnlijkheid moeten er nog retouches uitgevoerd worden en nogal wat bruidjes vinden het een geruststellende gedachte als hun outfit twee weken voor het huwelijk ‘af’ is en mee naar huis kan genomen worden.
- Weer of geen weer, een bruid hoort panty’s te dragen. Dit is het moment om uit te testen welk merk het meest comfortabel zit. Best kies je voor een transparant exemplaar in mat of glanzende uitvoering. Wit is uit den boze. Dat past meer bij een communicantje of bij het bloemenmeisje.
- Zijn er familiejuwelen die al verschillende generaties meegaan en gedragen worden door een aanstaande bruid? Neem die dan zeker mee naar de bruidswinkel om een idee te krijgen van het totaalplaatje. Valt het resultaat tegen? Geen paniek! Je hebt nog meer dan genoeg tijd om op zoek te gaan naar een alternatief.
De derde pasbeurt
- Maximaal twee weken voor de bruiloft, pas je je bruidsjurk nog een laatste keer in de bruidsboetiek. De jurk zou nu een perfecte pasvorm moeten hebben. Het is nu zaak om op gewicht te blijven en zeker niet meer aan te komen of af te vallen. Kleine details kunnen gelukkig nog aangepast worden.
- Vergeet je ingelopen(!) bruidsschoenen niet mee te brengen en pas je volledige outfit met ondergoed en alle bijhorende accessoires.
- Echte perfectionista’s maken een afspraak bij de kapper voor een proefkapsel. Je hebt dan een totaalbeeld van hoe je eruit zal zien op de grote dag.
- In de bruidszaak hing jouw jurk aan een hoog rek. Om je jurk ook thuis kreukvrij te houden, bevestig je een haak aan het plafond waaraan je je jurk de komende dagen laat ‘doorhangen’. De hoes waarin je je bruidsjurk vervoert, gebruik je nadien om je jurk in op te bergen.