Wat doet de moeder van de bruid in aanloop naar de bruiloft? Wij somden 7 belangrijke taken op, die moeders traditioneel op zich nemen.
Wat doet de moeder van de bruid?
Er zijn geen vaste ‘regels’ over de rol van de moeder van de bruid, maar er zijn wel een aantal taken waar moeders goed bij kunnen helpen. Sommige moeders van de bruid zijn op een extreme manier betrokken bij het plannen van hun dochters’ huwelijk, terwijl andere moeders liever wat op de achtergrond blijven. Ongeacht in welke categorie jouw mama valt, er zijn zo’n paar taken waarvoor ze dé aangesproken persoon is, want geef toe, er zijn zo van die to do’s bij het plannen van een huwelijk die gewoonweg veel eenvoudiger worden wanneer mama het heft in handen neemt.
Wij spraken met een paar wedding planners om tot een overzicht te komen van die taken van de moeder van de bruid of bruidegeom. Hieronder lees je hun antwoord op onze vraag: Wat doet de moeder van de bruid bij de planning van de bruiloft van haar dochter?
1. Advies bij het uitzoeken van je jurk
De zoektocht naar je trouwjurk is een van de meest bijzondere momenten tijdens het plannen van je huwelijk. Je moeder kent je beter dan wie dan ook en ziet meteen welke bruidsjurk jou het beste staat en waarin jij het meeste straalt. En wat doet de moeder van de bruid als je in een peperdure jurk voor de spiegel staat en smoorverliefd wordt? Ze past het verschil bij en zorgt ervoor dat jij je oorspronkelijke budget kan verhogen.
Trouwens jij gaat toch ook met haar op pad om haar ideale outfit te zoeken, hé?! Wist je trouwens dat je moeder volgens de etiquette deels verantwoordelijk is voor de dresscode? Dat zit zo: als de moeder van de bruid een hoed draagt, dan mogen de andere huwelijksgasten ook een hoofddeksel dragen. Draagt de moeder van de bruid geen hoed, dan is het onbeleefd als de andere vrouwelijke gasten dat wel doen. Nog meer tips & tricks over de dresscode voor vrouwelijke huwelijksgasten lees je via deze link.
2. Wat doet de moeder van de bruid met de gastenlijst?
Wel, aangezien zij de meeste genodigden kent- van jullie kant van de familie dan toch!-, zal zij je steun en toeverlaat zijn bij het inkrimpen van de gastenlijst. Niet alleen bij het bepalen van het aantal gasten op jullie bruiloft, zal je haar advies kunnen vragen, maar ook bij de praktische aanpak ervan. Gasten die hun aanwezigheid (nog) niet bevestigd hebben, wil zij vast wel even bellen om te vragen om polshoogte te nemen, zodat jullie niet onnodig betalen voor de no show van genodigden.
Zij zal ook goed kunnen inschatten of je je collega’s voor de receptie of liever voor het avondfeest uitnodigt. En of het wel een goed idee is om aan je gasten te vragen hun kinderen thuis te laten.
Wie nodig je uit op je bruiloft? Als dit aspect van de huwelijksplanning je kopzorgen bezorgt, dan lees je best even het artikel achter de link.
3. De perfecte huwelijksuitnodiging helpen uitkiezen
Wist je dat het traditioneel de ouders van het bruidspaar zijn die de gasten uitnodigden en dat het volgens de etiquette ook zo vermeld hoort te staan op de huwelijksuitnodiging zelf? Tegenwoordig merken we dat deze traditie een beetje op de achtergrond geraakt is. Veel koppels wonen dan ook al jaren samen of hebben al kindjes gekregen en vinden het dan gek om hun ouders het huwelijk te laten aankondigen.
Hoe dan ook, is het fijn om mama’s mening te vragen over de huwelijksuitnodiging. Haar feedback kan verfrissend werken en zij spot vast ook wel een spelfout in je proefafdruk.
4. Sponsor van-een deel-, van je bruiloft?
Vroeger betaalden de ouders van de bruid de bruiloft. Tegenwoordig sponsoren ze nog wel een deel van de trouwdag, maar hoest het bruidspaar zelf de grootse smak geld op. Toch ontdekten we dat veel ouders nog steeds een duit in het zakje doen.
De omvang van hun bijdrage staat natuurlijk in verhouding met wat ouders kunnen én willen besteden. We hoorden heel wat uiteenlopende versies: sommige ouders betaalden de receptie of boekten de huwelijksreis voor het bruidspaar. Een steeds terugkomend argument is dat ouders er belang aan hechten om de bruidsjurk van hun dochter te betalen.
5. Last minute noodgevallen
Je mag nog zo goed voorbereid zijn, er zijn altijd van die laatste onverwachte to do’s die je aan de vooravond van de bruiloft kan missen als kiespijn en er echt niet bij kunt nemen. Schakel mama in om die stressmomentjes het hoofd te bieden. Moet er nog snel geld afgehaald worden om een huwelijksleverancier te betalen of ben jij je noodtas thuis vergeten? Mama will save the day! 🙂 Oh, en als jij je afvraagt wat er zeker in de noodtas van de bruid moet zitten, dan klik je best op de link voor een volledig overzicht.
Veel bruidjes slapen de avond voor hun huwelijk terug in het ouderlijk huis. Maak er een onvergetelijke avond van met je ouders en fantaseer samen met hen over hoe de dag morgen zal verlopen.
6. Aankleden van de bruid
Er is één taak waar je sowieso hulp bij nodig hebt: het aantrekken van je trouwjurk. Jezelf in een trouwjurk hijsen is een onmogelijke klus, daar heb je echt je moeder en/ of je bruidsmeisjes voor nodig. Denk maar aan die piepkleine knoopjes die dicht gemaakt moeten worden. Een huzarenwerkje waar veel geduld voor nodig is!
Trouwens, een belangrijke tip: trek nooit een bruidsjurk over jouw net gekapte haardos, maar stap letterlijk in je jurk. Bij de meeste trouwjurken is dit perfect mogelijk. Kan je nog een paar tips gebruiken voor het aankleedmoment? In dit artikel lees je alles over een vlot verloop van de ochtend van je bruiloft.
Is jouw moeder ook jouw steun en toeverlaat geweest in aanloop naar je bruiloft?