Seating plan op je bruiloft: hoe begin je eraan en waarom is het superhandig voor de planning van je trouwfeest?

Neen, het is echt geen vereiste om een seating plan op je bruiloft te voorzien, maar het heeft wel enorm veel voordelen. Wanneer jij op voorhand de tafelschikking opmaakt, dan maak je de dingen gewoonweg veel eenvoudiger. Om te beginnen, ben je er zeker van dat elke tafel optimaal benut zal worden er er geen lege stoelen aan tafel zullen zijn. Of nog erger, tafels waar er stoelen bijgesleept worden, omdat gasten per se samen willen zitten. In dit artikel vind je inspiratie over het seating plan op je bruiloft en hoe je het beste begint aan de opmaak ervan.

Seating plan op je bruiloft: wit bord met groene takken, witte bloemen en lantaarns met witte kaarsen.

Seating plan op je bruiloft: relax, alle begin is moeilijk!

Beslissen welke gast je aan welke tafel gaat plaatsen, het kan in eerste instantie een overweldigende klus lijken- en geloof ons, we hear you. Maar wanneer je er eenmaal mee begonnen bent, kan het zelfs een leuke bezigheid zijn. Om je op weg te helpen, bundelen we hieronder 5 nuttige tips die het samenstellen van je seating plan vereenvoudigen.

Seating plan op je bruiloft: een elegante huwelijksgast zoekt haar toegewezen plek op een modern seating plan bestaande uit drie panelen in plexiglas.

1. Seating plan op je bruiloft: welke vorm heeft de tafel?

Vooraleer je je gasten een zitplaats aan tafel kan toewijzen, moet je weten welke vorm je tafels zullen hebben en hoe ze opgesteld zullen zijn op de feestlocatie. De grootte en de vorm van de tafel is zelfs de belangrijkste leidraad voor het seating plan op je bruiloft.

Doorgaans zien we de volgende standaardopstellingen op een huwelijk: ronde tafels voor 6- 8 personen als je huwelijk in een balzaal plaatsvindt, lange tafels die parallel staan voor een outdoor huwelijk op een pleintje of de binnenkoer van een feestzaal, lange tafels in een U-vorm opgesteld voor een kleiner gezelschap, vierkante or rechthoekige tafels die ver uit elkaar staan om de geldende coronamaatregelen te respecteren.

Rustiek seating plan op je bruiloft bestaande uit een houten paneel met guirlande van eucalyptus.

Het is niet zo dat de ene tafelindeling beter dan de andere is, ook al hebben ze elk hun eigen voor-en nadelen. Ronde tafels zijn de meest traditionele keuze en geven je feest een koninklijke toets. Bij vierkante tafels kan je meer gasten aan tafel plaatsen en is het ook gemakkelijker om met iedereen te spreken. De lange tafels geven een informelere look & feel, maar aan de andere kant is het moeilijker om met de andere gasten aan tafel te praten en ben je toegewezen op de gasten die recht voor je en links/ rechts van je zitten.

2. Seating plan op je bruiloft: begin met de ouders

De ouders van het bruidspaar zitten traditioneel samen aan tafel, met de grootouders en eventuele broers en zussen die niet aan de eretafel met het bruidspaar zitten. Dit biedt de nieuw, aangetrouwde familieleden de kans om elkaar nog wat beter te leren kennen. Je ouders zullen op de dag van jullie bruiloft wellicht apetrots zijn en de ouderparen zullen mekaars vreugde dan ook perfect begrijpen.

Groene wand als seating plan op je bruiloft met een glas champagne als plaatsaanduider en omgeven door groene takken en witte bloemen.

Uiteraard is de uitdaging voor jou wat groter als je met gescheiden ouders ( of andere complexe familiesituaties) moet rekening houden. Kunnen de gescheiden ouders en hun (eventuele) nieuwe partners echt niet door dezelfde deur? Overweeg dan om twee tafels voor de ouderparen te voorzien. Bij hen plaats je bijvoorbeeld tantes en nonkels of de vrienden van de respectievelijke ouders. Plaats beide tafels even dicht bij de eretafel waar jullie zitten, zodat niemand zich uitgesloten voelt. Nog een andere optie: overweeg hen aan dezelfde vierkante tafel te plaatsen, maar hou hen- letterlijk-, uit elkaar door ze in tegengestelde hoeken te plaatsen.

Ook een optie: nodig alle ouders uit aan de eretafel. Kies voor een rechthoekige lange tafel, zodat ouders die niet met elkaar in contact willen komen, ver uit elkaar geplaatst kunnen worden.

3. Deel de gasten in groepjes in voor je aan het seating plan begint

Je gasten hebben allemaal een huwelijksuitnodiging in de bus gehad en hun aanwezigheid of afwezigheid meegedeeld. Nu kan het echte werk beginnen.

TIP van onze redactie: Vraag je gasten om maximaal een maand voor het huwelijk te laten weten of ze erbij zullen zijn. Je mag dit gerust in de huwelijksuitnodiging vermelden of je stuurt een handig RSVP-kaartje mee dat de gasten aan jullie moeten terugbezorgen. Ben jij nog op zoek naar tips & tricks en wil je meer lezen over de perfecte huwelijksuitnodiging? Klik dan snel op de link hiernaast.

Boho-chic seating plan op je bruiloft met wit paneel en opgesmukt met een bloemstuk bestaande uit pampasgrassen en pastelkleurige rozen.

Eenmaal je weet wie er op jullie trouwdag zal zijn, begin je de gasten in groepjes in te delen. De groepjes geef je de volgende tags: familie, vrienden middelbare school, vrienden hoger onderwijs, collega’s of professionele relaties, vrienden hobby, … en ga zo maar door.

Dit betekent niet dat je iedereen uit een bepaalde groep ook samen aan tafel moet plaatsen, de groepsindeling dient enkel om je een start te helpen maken. W

Misschien zitten er gasten in verschillende groepjes die mekaar al op een ander feestje hebben leren kennen? Je kan ook groepjes vormen op basis van de leeftijd, interesses en afkomst van je gasten. Probeer iedereen een gerust gevoel te geven door zowel oude bekenden als nieuwe gezichten samen aan tafel te plaatsen.

4. Kids only tafel

Als je verschillende kinderen op je huwelijksfeest verwacht, dan is het leuk voor hen als je alle kinderen samen aan dezelfde tafel zet. Voorzie voor hen ook een paar leuke activiteiten. Je kan een babysit inhuren die leuke spelletjes met hen speelt of je verrast de kids met een goodie bag waarin kleur-en tekenmateriaal zit om hen zoet te houden. Voor minder dan vier kinderen lijkt het ons niet echt de moeite om een aparte kindertafel te voorzien. Zal er enkel een vijfjarige bloemenmeisje op jullie bruiloft aanwezig zijn? Geef haar dan een plaatsje naast haar ouders.

Hangend seating plan op je bruiloft bestaande uit vier panelen in oudroze tinten en opgesmukt met groene takken.

5. Seating plan op je bruiloft: creatief decorbord

Het is voor de gasten altijd spannend om te weten met wie ze aan tafel zullen zitten en misschien appreciëren ze het ook om te ontdekken welke originele naam hun tafel gekregen heeft. Als je het seating plan op je bruiloft creatief aanpakt, dan kan het ook een echte eyecatcher worden die naadloos bij de andere decoratie past. Echte bruid Stéphanie heeft voor haar Zuid-Franse huwelijk een wijnthema gekozen dat zich heel erg uitte in haar keuze van het seating plan en de tafelaankleding. De foto’s van haar rustic chic huwelijk op een wijndomein ontdek je via de link.

Rustiek seating plan op je bruiloft met goudkleurige loops en droogbloemen per tafel.

De belangrijkste regel die we voor je hebben bij de keuze van het seating plan: hou rekening met je huwelijksthema! Bij een boho-huwelijk denk je al snel aan een guirlande van eucalyptus boven het seating plan of grote potten met pampasgras in. Plan jij een rustiek huwelijk? Een ouderwets bord met krijt kan dan een leuke keuze zijn. Romantische bruiden halen hun hartje dan weer op aan grote spiegels met imposante kaders.

Grote, imposante barokspiegel met goudkleurige sierlijst als seating plan op je bruiloft, opgesmukt met een bloemstuk bestande uit rozen en groene takken.

Een andere optie- die bovendien supersnel klaar is-, is om het seating plan op je bruiloft at te stemmen op de huwelijksbedankjes die de gasten meekrijgen aan het einde van het trouwfeest. Stel, je plant een rustiek zomerhuwelijk waarbij kruiden zoals rozemarijn, basilicum, tijm een hoofdrol spelen, dan pak je dat als volgt aan op je huwelijksdag:

  • De huwelijksuitnodiging bevat tekeningen met deze kruiden,
  • Het seating plan op je bruiloft is een rek met potten waarin deze kruiden groeien. In elke pot steekt een kaartje met daarop het tafelnummer en de gasten die aan de tafel zitten,
  • Op tafel zelf: elke servet is opgefleurd met een takje rozemarijn,
  • Huwelijksbedankjes: kleine potjes met kruiden die de gasten mogen meenemen aan het einde van het trouwfeest.

Een ander idee is om het seating plan te matchen met een drankje en je zal zien dat de gasten hun schroom net iets sneller overboord gooien en snel zullen socializen met de andere gasten.

Groene wand als seating plan op je bruiloft met de plaatsaanduiders op een glas champagne.

Wat het helemaal leuk maakt? Je stroopt zelf de mouwen op voor authentieke DIY borden of je bestelt alles eenvoudigweg online op Etsy.

En jij? Ben jij van plan om een seating plan voor je trouwfeest te maken?

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.