Romantische roosceremonie?! Wat is dat?

Een romantische roosceremonie is een symbolisch ritueel dat past in een persoonlijke huwelijksceremonie. Heel wat bruidsparen die enkel voor de wet trouwen, willen een extra dimensie geven aan hun huwelijksdag en nemen daarom een ceremoniespreker onder de arm om een persoonlijke huwelijksceremonie voor te bereiden. Bij een persoonlijke huwelijksceremonie bepaal jij welk ritueel aan bod komt, welke trouwgeloften uitgesproken worden en welke locatie het meest geschikt is ervoor.

Het voordeel van een symbolische huwelijksceremonie is dat je het kan verrijken met heel wat symboliek en rituelen die tijdens een religieuze ceremonie vaak niet aan bod kunnen komen. Vandaag zoomen we in op: de romantische roosceremonie!

De romantische roosceremonie| Photo credit: Stijn Van Hoye

De romantische roosceremonie uitgelegd

De roos is het eerste geschenk dat jullie elkaar geven als man en vrouw, man en man of vrouw en vrouw en dit ritueel vindt dan ook plaats na het uitwisselen van de huwelijksgeloften. Maar waarom zou je nu kiezen voor rozen als ritueel tijdens de persoonlijke huwelijksceremonie? Wel, omdat de betekenis van een enkele roos is: ‘Ik hou van je’.

De romantische roosceremonie| Photo credit: Geuzenhof in Massenem( Wetteren)

Welk mooier geschenk kan je je bruid of bruidegom geven op je trouwdag dan één enkele roos met zo’n krachtige boodschap? Het zal voor jullie en de huwelijksgasten als een heel intiem en puur moment aanvoelen, omdat je de liefde voor elkaar symboliseert met die enkele roos en dat als tastbaar geschenk aan elkaar geeft.

Traditioneel gezien worden rode rozen voor dit ritueel gebruikt, maar de bruidsparen waarvoor ik ceremoniespreker mocht zijn, opteerden liever voor witte rozen, omdat die beter bij een trouwdag passen en symbool staan voor puurheid.

De romantische roosceremonie| Photo credit: Stijn Van Hoye

Als de rozen eenmaal uitgewisseld zijn, legt de ceremoniespreker uit dat er niets verandert is. Ook nu ze officieel verbonden zijn door het huwelijk lijkt alles hetzelfde, maar in werkelijkheid heeft het bruidspaar elkaar het mooiste en meest duurzame geschenk van het leven gegeven: de belofte om de rest van hun leven te delen en zorg te dragen voor elkaar. <3

De romantische roosceremonie| Photo credit: Stijn Van Hoye

De bedoedeling is dat je deze roosjes na afloop van de huwelijksceremonie droogt en voor altijd bewaard. Op de dagen dat jullie relatie in troebel vaarwater zit, zal het een herinnering zijn aan de belofte die jullie elkaar maakten op jullie trouwdag.

Benodigheden? Twee rozen in een kleur naar keuze in een vaasje

Betrek familie en vrienden bij de romantische roosceremonie

Betrek andere familieleden of de getuigen bij dit ritueel en laat hen de rozen aanbrengen. Je kan deze taak ook perfect toevertrouwen aan jullie kinderen of neefjes en nichtjes. Op die manier zijn ze betrokken bij de huwelijksceremonie, maar hoeven ze niet in de spotlights te staan als ze nog een beetje verlegen zouden zijn. In het volgende artikel ontdek je andere manieren om kinderen te betrekken bij een huwelijksceremonie.

De romantische roosceremonie| Photo credit: Stijn Van Hoye

Mijn ervaringen met de roosceremonie

Als ceremoniespreker deel ik graag mijn ervaring met jullie en ik hoop dat ook jij hier inspiratie uit haalt.

Bij mijn eerste ontmoeting met toekomstige bruidsparen informeer ik hen altijd over de soorten symbolische rituelen voor een bruiloft die er bestaan en moedig ik hen aan om er ook effectief eentje te kiezen die bij hun huwelijksthema en persoonlijkheid past. Voor iemand met groene vingers is de ‘plantceremonie’ bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Voor nieuw samengestelde gezinnen kan dat de ‘zandceremonie’ zijn. Uiteraard staat het koppels vrij om helemaal geen ritueel te kiezen.

De romantische roosceremonie| Photo credit: Stijn Van Hoye

Ik was er vroeger bijvoorbeeld zelf absoluut geen fan van, omdat ik van mening was dat dit klef en melig was. Maar kijk, soms moet je je mening herzien en erkennen dat deze rituelen eigenlijk heel puur, oprecht en emotioneel zijn voor zowel het bruidspaar als de huwelijksgasten.

Bij de romantische roosceremonie spreek ik ook altijd een wens voor het bruidspaar uit. Ik deel met jullie graag een passage uit de onvergetelijke huwelijksceremonie van Annelies en Kevin:

Lieve Annelies en Kevin

Deze roosjes krijgen een plaatsje in jullie huis. En mag ik ook een wens voor jullie uitspreken?

Ik hoop dat jullie bij je thuis een bijzonder plekje uitkiezen waar altijd rozen zullen staan. En dat er elk jaar op jullie trouwdag op 17 juni een roosje of twee geplaatst worden als herinnering aan deze mooie dag, en in het bijzonder aan de belofte die jullie elkaar zonet gemaakt hebben.

Als jullie huwelijk ooit te kampen krijgt met moeilijke tijden, neem deze gelofteboekjes er dan bij en lees de trouwbelofte die jullie aan elkaar gemaakt hebben nog eens door. Denk terug aan dit moment. Herinner je hoe je je nu voelt. Je zal je realiseren waarom jullie voor elkaar gevallen zijn en waarom jullie gekozen hebben om met elkaar te trouwen. Het helpt jullie dan hopelijk om de problemen bespreekbaar te maken en op te lossen.

De romantische roosceremonie| Photo credit: Geuzenhof in Massenem( Wetteren)

Wist je dat?

Wist je dat je bij The Blonde Wedding Reporter niet alleen terecht kan voor huwelijksinspiratie en boeiende verhalen, maar dat wij ook symbolische huwelijksceremonies op maat schrijven en uitvoeren op jullie huwelijksdag? Onze sterktes zijn een persoonlijke en emotionele ceremonie waarbij iedereen zich betrokken voelt en een kwinkslag op tijd en stond. Wij informeren je graag over onze verschillende pakketten en diensten. Al wat je moet doen is een mailtje sturen naar sandra@theblondeweddingreporter.com.

Ook voor de volgende diensten kan je bij ons terecht:

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.