Versoepelingen huwelijksfeesten: de spelregels vanaf 9 juni!

Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je aan toe bent als je op dit moment een onvergetelijk huwelijksfeest in eigen tuin probeert te plannen. Versoepelingen huwelijksfeesten? Dit kan er vanaf 9 juni 2021! Het Ministrieel Besluit van Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, kondigde ongeziene versoepelingen aan: zo vallen de social distancing regels bijvoorbeeld weg. En al mag deze beslissing euforisch onthaald worden, toch is het ook belangrijk dat we de kleine lettertjes lezen.

Zo zijn er heel wat sterke aanbevelingen die de regering doet, want het coronavirus- en in het bijzonder de Indiase variant-, zijn nog steeds in het land en geven geen snars om versoepelingen of ministriële besluiten. Voor alle bruidsparen die door de bomen het bos niet zien en die toch een onvergetelijke en veilige huwelijksdag willen plannen, dit artikel is voor jullie.

De spelregels voor een huwelijksfeest in eigen tuin:

  1. Van toepassing op huwelijksfeesten in eigen tuin vanaf 9 juni 2021,
  2. Maximaal 50 genodigden en al zittend, kinderen tot 12 jaar tellen mee bij het totaal aantal gasten,
  3. Tafels bij de lunch en/ of het diner: de tafels moeten niet meer anderhalve meter uit elkaar staan, maar dit wordt wel ten strengste aanbevolen,
  4. Aantal personen aan tafel: het Ministrieel Besluit maant aan om hierbij de regels van de horeca na te leven en slechts vier personen aan tafel te plaatsen, tenzij een gezin meer gezinsleden telt,
  5. En de organisatie van het feest? Dat moet niet door een professionele cateraar gebeuren. Je mag ook zelf de catering voorzien.
Photo credit: De bruidsjurken in deze reportage zijn van Grace Loves Lace.

Social distancing of niet?

  1. Feliciteren? De regering geeft de verantwoordelijkheid terug aan de bevolking en neemt de social distancing regels niet meer op in haar Ministrieel Besluit. Dit betekent dat je in principe mag knuffelen en kussen met wie je wil. Toch willen we nog wijzen op het gevaar dat hierin kan bestaan: de Indiase variant rukt op en nog niet iedereen in ons land is gevaccineerd. Je moet het als volgt bekijken: op dit moment zitten we nog in een pandemie en (slechts?) in de helft van een vaccinatiecampagne. Wil jij toch handjes schudden op je grote dag? Volg dan het advies van bruid Madeleine, die hier een originele oplossing op vond. Klik op deze link voor de reportage van haar huwelijksfeest.
Photo credit: De bruidsjurken in deze reportage zijn van Grace Loves Lace.

Minister Verlinden raadde tijdens de Zevende Dag op Eén van zondag 30 mei 2021 aan om een mondmasker te blijven dragen en de handen te blijven wassen of desinfecteren.

Het huwelijksfeest moet niet meer professioneel georganiseerd zijn

“Alles wat in juli en augustus georganiseerd wordt, moet met een professionele organisatie gebeuren, volgens de geldende regels”, verduidelijkte minister-president Jan Jambon een poosje geleden op de regionale Antwerpse zender ATV. “Of een professionele cateraar nu een feest verzorgt in een zaal of bij iemand thuis, de regels blijven dezelfde.” Deze bekendmaking sloeg in als een bom. Het veroorzaakte zelfs een politieke rel in de Wetstraat en politici verweten Jan Jambon dat te pas en te onpas televisiestudio’s afschuimen de bevolking in de war bracht.  

Voor alle duidelijkheid: je mag een feest geven in je eigen tuin en je mag zowel een professionele cateraar als eigen catering voorzien. Wat zijn wel na te leven regels? Je moet je houden aan het maximaal aantal genodigden: 50 personen- en kinderen tot 12 jaar zijn hierbij inbegrepen-, en het feest moet eindigen om 23:30 u. De naleving van de regels van de horeca worden uiterst streng aanbevolen.

versoepelingen huwelijksfeesten
Photo credit: De bruidsjurken in deze reportage zijn van Grace Loves Lace.

Dit wil zeggen dat je je best ervoor zorgt dat je tafels anderhalve meter uit elkaar staan, dat de gasten zittend bediend worden, dat de gasten een mondmasker opzetten als ze naar het toilet gaan, … maar dat dit niet meer bij wet verboden is. Ook hier weer geldt de slagzin: gebruik je gezond verstand en blijf voorzichtig als je nog niet gevaccineerd bent.

Veel succes bij de planning van je coronaveilige huwelijksfeest in de tuin!

We geven ook nog mee dat we verwachten dat deze regeling bijgestuurd zal worden, aangezien er over heel wat zaken nog niet gecommuniceerd is. We vermoeden dat een ‘dansfeest’ op je huwelijk pas weer mogelijk zal zijn in september 2021. In elk geval kijken ook wij uit naar het volgende Overlegcomité van 4 juni 2021. Misschien kunnen we binnenkort opnieuw goed nieuws melden. Wordt vervolgd…

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.